Sute de pagini de documente sunt introduse in fiecare noapte in 35 de dosare predate in zori Curtii, ore multe de repetitii si putine de somn inainte de prezentarea unei pledoarii. Asa poate fi descrisa, simplificat, munca echipei Romaniei care pledeaza la Haga impotriva Ucrainei.

Este ora 22:00 si la etajul 9 al hotelului din Haga unde este cazata echipa Romaniei este forfota continua. Intr-o sala sunt Bogdan Aurescu si profesorul Vaughan Lowe care citesc discursurile si fac ultimele modificari si corecturi, dar si cartograful echipei, Octavian Buzatu, care impreuna cu alti doi colegi lucreaza la o imagine ce va fi folosita in ultima zi din seria pledoariilor Romaniei.

In camera de vizavi, Daniel Muller lucreaza si el la discursul pe care il prezinta vineri.

D. Muller (dr.) lucreaza la discurs.
E prima sa pledoarie la CIJ
Foto: Hotnews
"Daniel este un pic emotionat, este prima data cand pledeaza in fata CIJ, desi are experiente in alte instante si a fost consultant in alte echipe care au pledat la CIJ", spune Bogdan Aurescu, agentul Romaniei. El este cel care explica ce se intampla in "bucataria interna". Camera respectiva este secretariatul, sunt imprimante, copiatoare, cutii intregi cu birotica, dosare, hartie de imprimanta, un calculator.

Parasesti secretariatul pentru a nu perturba activitatea intensa care se desfasoara acolo si revii in incaperea in care profesorul Lowe, intr-un fotoliu, cu ochelarii pe nas, isi citeste imperturbabil discursul de a doua zi. Pe o masa mare aflata in incapere sunt asezate la rand teancuri cu hartii: harti, discursuri, tot ce contine un dosar.

O parte dintre membrii echipei pregatesc dosarele pentru a doua zi. Inainte de inceperea sedintei, dimineata, sunt trimise la Curte 35 de dosare: 15 pentru judecatori, 8 pentru partea ucraineana, iar restul pentru arhiva si pentru echipa de la grefa. Fiecare dosar este consistent, sunt sute de hartii, iar respectarea ordinii acestora este esentiala. Aurescu a instituit un sistem: fiecare om care face un dosar se invarteste in jurul mesei si ia din teancurile respective documentul care trebuie pus in dosar, intr-o anumita ordine. Adica este un fel de hora, insa una esentiala, pentru ca in discursuri se face referire la cate un document si el trebuie gasit de judecatori in folderul si la pagina mentionate de cel care o invoca.

Sute de documente de pus in dosare
Foto: Hotnews

In afara de dosare, 10 exemplare din fiecare discurs trebuie sa ajunga la Curte inainte de ora 9:00 dimineata, cate un exemplar la presedinta Curtii si la grefier. Cate o copie din discurs primesc inca inaintea orei 9:00 si traducatorii.

Romania pregateste procesul inca din timpul negocierilor cu ucrainenii

Cand a inceput munca pentru proces? "De multa vreme, noi am fost siguri inca din timpul negocierilor ca vom ajunge la Curte. Am muncit mult pe toata perioada fazei scrise, cand am facut documentatia scrisa, am muncit acasa inainte de pledoarii si muncim si aici, pentru ca lucrurile sunt imbunatatite pe parcurs", spune Cosmin Dinescu. El este co-agentul Romaniei si vineri are o pledoarie importanta. Asa ca isi ia discursul tiparit si merge in camera sa sa il repete si, mai apoi, sa se odihneasca.

In timpul zilei ii auzi pe membri echipei vorbind intre ei si intrebandu-se: "Cand ai terminat azi-noapte". Cei mai norocosi merg la culcare pe la ora 1, altii chiar si la 4 dimineata. Si dupa doar cateva ore de somn sunt la Curte.

Unii dintre ei te privesc cu suspiciune, nu sunt obisnuiti cu jurnalistii si mai ales nu sunt prea bucurosi ca nici macar la hotel nu scapa de tine. Au o treaba de facut, in spatele si in sprijinul lui Aurescu si Dinescu, interfata echipei cu presa. Orice le-ai cere, te trimit la Aurescu. Chiar si pentru lucruri care ti se par minore. Cand el spune da, ceea ce se intampla intotdeauna, parca iti vine sa le zici copilareste: "Vezi, e in ordine". Dar stii ca aceasta disciplina a lor se naste din respectul pentru liderul echipei si din dorinta ca el sa stie totul, ca lucrurile sa fie sub control.

See you in Kiev! See you in Court!

Si Aurescu pare sa stie totul despre dosarul pe care il lucreaza de ani buni. Impreuna cu Dinescu povestesc despre negocierile cu ucrainenii, cand inflexibilitatea acestora le-a dat certitudinea ca se va ajunge la Haga.

"Imi amintesc si acum perfect ultima runda de negocieri. Era pe 9 septembrie 2004, stiu exact pentru ca era de ziua mea si asa ceva nu poti uita. Cand m-am despartit de omologul meu ucrainean mi-a spus: See you in Kiev (n.r. ne vedem in Kiev), iar eu i-am raspuns: See you in Court (n.r. ne vedem la judecata)", povesteste Aurescu.

Dupa patru ani, el se afla tot in postura de a conduce echipa Romaniei de ziua lui de nastere si de a si-o petrece in compania ucrainenilor, de aceasta data intr-adevar "in Court", lucrand tot la acest caz.

"Cum veti sarbatori?", il intreb. "Nicicum, ne adunam cu echipa la ambasada si cu voi, jurnalistii care mai ramaneti si saptamana viitoare, mancam si bem ceva", mi-a raspuns el.

Hora in jurul mesei, metoda de a face
dosarele
Foto: Hotnews

Saptamana viitoare va fi randul Ucrainei sa pledeze si ai nostri se asteapta la o argumentatie cu punctul ei de vedere si, evident, la contracararea argumentelor aduse de Romania. "Noi o sa fim de data asta cei care isi vor nota absolut tot ce vor zice, iar apoi, la hotel, vom lucra la contraargumentatie", a spune Aurescu.

"Nu ne asteptam sa fim surprinsi de ceva din argumentatia lor", adauga Cosmin Dinescu.

Romanii au fost precauti in toti anii dinainte de 2004, cand au fost in negocieri, fiind aproape siguri ca se va ajunge la Curte. Mai apoi, dupa intentarea procesului, nimic nu a fost lasat la voia intamplarii. Ramane de vazut saptamana viitoare cat de bine au facut-o si ce fisuri in documentatie vor gasi expertii Kievului. Echipa Romaniei a gasit fisuri din abundenta in documentatia ucraineana si le-a folosit in pledoariile ei: de la declaratii ale oficialilor ucraineni, ale insusi presedintelui Iuscenko, la harti ucrainene care au ajutat la demonstrarea punctului de vedere al Romaniei pe tema Insulei Serpilor.

Cum decide Curtea?

Dupa pledoariile Ucrainei - 9-12 septembrie - va urma raspunsul Romaniei la argumentele acestora si prezentarea solutiei pentru delimitare, in 15-16 septembrie. Faza orala se incheie in 18-19 septembrie, cand ucrainenii prezinta propriile concluzii si solutia lor.

Dupa incheierea pledoariilor Ucrainei, judecatorii se reunesc intr-o sedinta in care au loc schimburi de vederi, iar presedinta evidentiaza elemente asupra carora crede ea ca trebuie sa se concentreze.

Apoi fiecare dintre cei 15 redacteaza o nota in care arata modul in care vede el solutionarea situatiei, iar aceste note ajung la fiecare dintre ei. Intr-o a doua sedinta, ei isi prezinta argumentele din notele respective, moment in care se constituie un comitet de redactare a hotararii.

Acesta este format din doi dintre judecatori, care fac parte din grupul care reprezinta opinia majoritara, si din presedinta CIJ.

Comitetul pregateste un prim proiect de hotarare, la care judecatorii pot aduce modificari, in cadrul unei alte intalniri, iar rezultatul este un nou proiect, revizuit. In aceasta faza se contureaza dispozitivul hotararii - "sinteza elementelor de drept si de fapt ale cazului - contextul geografic al delimitarii, pozitiile partilor cu privire la interpretarea contextului geografic si la normele de drept care trebuie aplicate si mai ales ceea ce Curtea retine in privinta elementelor de fapt si de drept pe care Curtea isi bazeaza rationamentul juridic".

Hotararea se discuta in sedinte succesive pana se ajunge la o opinie majoritara, se discuta fiecare paragraf in parte.

Apoi apare hotararea si in cea de-a doua limba oficiala a Curtii, pentru ca intre versiunea in engleza si cea in franceza sa nu existe nicio diferenta de nuanta, sa spuna exact acelasi lucru.

Aceste documente trebuie sa
convinga judecatorii
Foto: Hotnews

Urmeaza faza votului judecatorilor si se voteaza fiecare paragraf in parte, cel mai important dintre ele fiind, evident, cel final. judecatorii nu se pot abtine de la vot, iar majoritatea simpla decide, votul presedintei fiind decisiv.

Daca nu sunt de acord cu hotararea, judecatorii pot face declaratii - prin care spun simplu ca nu sunt de acord cu decizia - sau opinii. Aceste opinii sunt unoeri adevarate tratate de drept international, intrucat ei isi motiveaza opozitia. In ciuda acestei opozitii consemnate, nu exista niciun efect asupra hotararii finale adoptate de majoritate.

In final, hotararea Curtii intr-un caz este data in 3 sau 6 luni de la terminarea fazei pledoariilor.