In urma unei anchete, Colegiul National al Asistentilor Sociali (CNAS) contrazice Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si sustine ca asistentii sociali din Bistrita nu poarta nicio vina pentru soarta copilului de patru ani ucis de asistenta maternala care il avea in grija. Raportul final al CNAS arata ca activitatea angajatilor Serviciului de asistenta maternala din Bistrita nu se desfasoara potrivit normelor legale, avand in monitorizare mult mai multe persoane decat maximul prevazut in actele normative. Reprezentantii Colegiului spun ca situatia nu e singulara la nivel national si fac propuneri pentru rezolvarea ei.

"In ceea ce priveste culpa profesionala a asistentilor sociali incadrati in Serviciul de asistenta maternala al DGASPC Bistrita-Nasaud nu au fost identificate elemente care sa conduca la stabilirea culpei profesionale in raport cu decesul copilului aflat in plasament, activitatea asistentilor sociali depasind cu mult atributiile inscrise in fisele de post, precum si in normativul emis de catre ANPDC, activitatea acestora putand fi asimilata cu activitatea personalului din serviciul de urgenta, fiind in mod clar supradimensionata. De asemenea, cea mai mare parte dintre faptele retinute drept culpe in raportul ANPDC nu se justifica din actele si situatia reala din teren, deoarece activitatea asistentilor sociali nu a fost realizata in conditiile normale prevazute de lege", se arata in comunicatul emis de CNAS.

Situatia constatata de reprezentantii CNAS arata ca seful serviciului din Bistrita are in sarcina monitorizarea a 60 de asistenti maternali, iar cei doi subalterni inplicati in caz raspund de 116 asistenti maternali si respectiv de 147 de copii. Potrivit legislatiei in vigoare, un asistent social nu poate monitoriza mai mult de 25 de copii si 30 de asistenti maternali. Presedintele CNAS, Florian Salajeanu a precizat chiar ca modul de desfasurare a activitatii in Bistrita a fost recunoscut, in 2003, de catre Autoritatea Nationala, drept model de buna practica la nivel national.

Reprezentantii CNAS spun ca au aplicat un avertisment celor doi asistenti sociali, pentru incalcarea unui articol din Codul Deontologic, care prevede ca "asistentul social îşi desfăşoară activitatea pe baza principiului independenţei profesionale, care îi conferă dreptul de iniţiativă şi decizie în exercitarea actului profesional, cu asumarea deplină a răspunderii pentru calitatea acestuia."

Printre solutiile propuse in urma anchetarii cazului din Bistrita se numara angajarea de asistenti sociali suplimentari, respectarea fiselor de post si a normelor de lucru, aprobarea si decontarea cursurilor de formare profesionala continua, majorari salariale pentru atragerea tinerilor spre institutiile publice, modificarea legislatiei pentru a nu mai permite angajarea de personal necalificat si reglementarea dreptului la decizie al asistentului social.

Ancheta CNAS a avut loc in perioada 23 august - 1 septembrie si a urmat cazului in care un copil de patru ani, Lucian Rostas, a fost maltratat si ucis de asistenta maternala care il avea in grija. Potrivit procurorilor, femeia ar fi marturisit ca a procedat in acest fel pentru ca fiica ei are un prieten tigan si a dorit sa se razbune pe copil, care avea aceeasi etnie.