Romania nu a reusit sa atraga nici macar un euro din cele peste 5,5 miliarde de euro puse la dispozitie de Uniunea Europeana pentru constructia de autostrazi si modernizarea infrastructurii, a declarat marti presedintele Traian Basescu, in cadrul reuniunii anuale a diplomatiei romane.

"Am intrat in UE la 1 ian 2007 si nu am reusit sa tragem niciun euro destinat constructiei de autostrazi. Se termina 2008 fara sa fi lansat niciun program de constructie de autostrazi, si aceasta ridica o mare mare problema, care nu este a Bruxelles-ului, ci a noastra", a spus Traian Basescu.

Seful statului a aratat ca, pana in acest moment, autoritatile romane nu au reusit sa finalizeze niciun studiu de fezabilitate sau un caiet de sarcini.

"Este un aspect care tine pur si simplu de Romania, de incompetenta, altfel spus, si va trebui sa facem un efort care sa ajute la recuperarea programelor de constructie de autostrazi si de modernizare a cailor ferate", a continuat el.

Presedintele Basescu a notat insa ca "merg bine proiectele de mediu". Seful statului a criticat si actiunile Guvernului si ale Parlamentului pe linia Justitie, apreciind ca cele doua institutii "au atacat chiar lucrurile pozitive din raport (asupra Justitiei, n.r.), si nu prin declaratii, ci prin actiune".

"Sa speram ca, in continuare, clasa politica din Romania va fi solidara cu acest obiectiv" de eliminare a clauzei de monitorizare privind Justitia.

Relatiile cu Rusia - pragmatism si depolitizare

Traian Basescu le-a cerut diplomatilor sa abordeze relatiile cu Federatia Rusa pragmatic si, pe cat posibil, sa incerce depolitizarea acestor legaturi.

"Regional, Rusia este un jucator extrem de important", a atras atentia seful statului.

In ceea ce priveste celalalt mare actor regional - Turcia - Traian Basescu a spus ca Romania ramane un "sprijin constant si consecvent" pentru integrarea acestei tari in UE, cand va indeplini toate conditiile necesare.

Un alt obiectiv al politicii externe a Romaniei ramane consolidarea relatiei bilaterale cu Statele Unite ale Americii - "o axa de importanta majora pentru politica romaneasca".

Pe ansamblu, presedintele Romaniei a concluzionat ca Romania "este perfect credibila, perfect predictibila in pozitiile pe care le adopta in politica externa", in conditiile in care isi bazeaza pozitiile pe aliante si pe dreptul international.