Romania poate deveni a saptea sau a opta putere economica a Europei pana in 2014 daca tendintele economice actuale se mentin, a afirmat, marti, premierul Calin Popescu Tariceanu, aratand ca este necesar ca statutul de tara modesta si complexata, dupa 1989, sa fie inlocuit de ambitie si emancipare.

In plus, el le-a cerut ambasadorilor romani in strainatate sa renunte "la suficienta si diplomatia de spectacol" si sa promoveze mai eficient interesele tarii noastre in alte state, in principal prin sustinerea proiectelor de investitii ale firmelor romanesti in strainatate, potrivit Mediafax.

Premierul a apreciat ca Romania a avut o imagine de tara modesta si complexata imediat dupa caderea regimului comunist si a cerut diplomatilor romani sa se implice in schimbarea acestei imagini, prin promovarea unei "alte fete", de stat ambitios si emancipat, si sustinerea companiilor romanesti.

"Daca actualele tendinte economice se mentin, Romania poate deveni, la orizontul anului 2014, a saptea sau a opta putere economica a Europei. Trebuie pus un accent major pe expansiunea economica in strainatate", a spus marti Tariceanu, la reuniunea anuala a diplomatiei romane.

Tariceanu a afirmat de mai multe ori in ultimul an ca are ambitia sa transforme Romania in a saptea putere economica a Europei, corespunzator numarului de locuitori si suprafetei sale in regiune.

Primul-ministru le-a cerut diplomatilor, in deschiderea reuniunii anuale a diplomatilor, sa initieze un sistem modern si accesibil de informare in alte state asupra evolutiei economiei romanesti si oportunitatilor de afaceri si de angajare existente pe piata interna, precum si sa organizeze evenimente externe prin care imaginea tarii sa fie mai bine promovata.

"Nu vom reusi sa atragem vizitatori prin experimente controversate si lipsite de inteligenta. Va cer sa puneti pe harta, vizibil, interesele companiilor romanesti si sa promovati pozitia geostrategica a portului Constanta", a spus Tariceanu, la reuniunea anuala a diplomatiei romane.

Premierul a solicitat totodata diplomatilor romani sa sprijine mai eficient relatiile comerciale ale Romaniei cu tari din fostul spatiu sovietic, prin promovarea produselor romanesti.

Seful Executivului a prezentat, marti, la reuniunea diplomatilor, si o serie de date privind evolutia cresterii economice si a investitiilor in primul semestru si a apreciat ca in perioada urmatoare ar putea fi anuntate noi investitii straine in Romania, in valoare de peste 500 milioane euro.

Premierul a amintit ca introducerea cotei unice de impozitare, incepand cu 2005, a fost criticata de catre Fondul Monetar International, ceea ce a determinat Guvernul sa renunte la prelungirea acordului stand-by si sa gestioneze singur problemele economice.

El a aratat ca rolul FMI a fost unul important pana la un moment dat, cand "rigiditatea birocratica" a dovedit ca institutia financiara internationala nu mai poate evalua modul de dezvoltare a economiei romanesti. "Am dovedit insa ca stim sa ne getionam singuri problemele majore, iar tendinta trebuie sa continue", a spus Tariceanu.