Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a incercat vineri sa promoveze o hotarare de Consiliu General prin care sa solicite Guvernului transferul Parcului Mogosoaia, cu suprafata de 12 hectare, din administrarea comunei in cea a Municipiului Bucuresti. Incercarea sa a esuat pentru ca terenul este intabulat legal din 20 mai 2008 ca proprietate publica a comunei Mogosoaia.

Oprescu a declarat pentru HotNews.ro ca va face o ancheta pentru a identifica angajatii Primariei care s-ar face vinovati de aceasta eroare. Pe piata, terenul respectiv valoreaza peste 20 de milioane de euro.

Maria Dogaru, secretarul comunei, a declarat pentru HotNews.ro, ca parcul a fost intabulat in 20 mai 2008 la Oficiul Cadastral al Judetului Ilfov, ca “proprietate publica a comunei, deci initiativa Primariei Bucuresti este nelegala, intrucat proprietatea publica nu poate fi expropriata, astfel incat Guvernul nu poate adopta o astfel de decizie”.

Primarul Sorin Oprescu a declarat ca a decis “demararea unei anchete administrative, iar vinovatii pentru aceasta eroare vor fi pedepsiti”. Pana acum, Primaria Capitalei nu a putut indica un vinovat de eroarea in care a fost indus primarul Sorin Oprescu.

Pe site-ul Consiliului General al Muncipiului Bucuresti, initiativa de transfer in patrimoniul Capitalei a celor 12 hectare este semnata de primarul Sorin Oprescu si este avizata de Directia Cultura (Marius Paunita – director executiv, Irina Bologa – sef serviciu si Raluca Alexandrescu - referent), de Comisia de Invatamant, Cultura, Culte (Dan Zatreanu – presedinte, Mihai Voicu – secretar), de Comisia Juridica si de Disciplina (Elena Cruceanu – presedinte si Mihai Atanasoaiei – secretar) si de Comisia Patrimoniu (Doru Prioteasa – presedinte si Silviu Radoi – secretar).

Cele 12 hectare care reprezinta Parcul Mogosoaia fac parte dintr-un domeniu mai larg, Ansamblul Curtilor Domnesti, dispune de 51 de hectare, parc, livada si palatul construit de Constantin Brancoveanu. Intreg ansamblul, cladiri si teren deopotriva, a fost declarat in 2004 monument istoric, decizie care reconfirma o alta din 1945, a Regelui Mihai I, dupa ce a fost donat statului roman de Martha Bibescu.

In 2002, guvernul Adrian Nastase a emis Hotararea 930 prin care era atestat domeniul public al Judetului Ilfov, act prin care parcul a trecut in patrimoniul comunei Mogosoaia.