Alexander Churilin, Ambasadorul Rusiei in Romania, arata intr-o scrisoare deschisa adresata Mediafax ca presa romanesca nu intelege cine poarta raspunderea pentru criza din Caucazul de Sud. Mai mult, diplomatul rus tine sa repete ca in Georgia s-a gasit armament romanesc.

"Intre timp Georgia era alimentata cu un flux continuu de arme moderne, inclusiv tancuri, avioane, rachete; militarii georgieni erau temeinic instruiti in strainatate. S-a regasit in Georgia si armament romanesc. In Rusia, pe buna dreptate, s-a format opinia ca o asemenea stimulare a militarizarii celor de la Tbilisi facea parte dintr-un plan mai vast, in care Georgiei i se incredintase rolul de cap de pod militar al NATO", scrie ambasadorul Churilin.

El acuza NATO de nesinceritate atunci cand Alianta vorbeste despre folosirea exagerata a fortei de catre trupele rusesti de mentinere a pacii.

"Sunt lipsite de sinceritate lamentarile celor de la NATO privind folosirea exagerata de catre trupele rusesti a fortei in operatiunile de impunere a pacii. Pe ce proportii s-a bazat folosirea de catre Alianta a fortei in timpul atacului asupra Iugoslaviei in 1999, cand au fost supuse tirurilor cu rachete si bombardate de aviatie nu numai tintele militare, dar si populatia civila, capitala tarii si podurile peste Dunare? Cine anume si unde a stabilit care ar trebui sa fie riposta in fata unui misel dornic de sange?", scrie Churilin.