Directorul general al Centrului pentru studierea proceselor politice din spatiul fost sovietic, Aleksei Vlasov, este de parere ca Transnistria va accepta, in curand, conditiile Kremlinului si ale Chisinaului, in conditiile in care Vladimir Voronin va recurge la concesii majore.

"Kremlinul intelege ca nu poate vindeca mai multe dureri de cap dintr-o data. De aceea a decis sa scape de una dintre ele, cel mai usor de rezolvat. Kremlinul nu ar fi reusit sa faca fata inca unui front. Voronin va recurge la concesii majore, iar Transnistria, la randul ei, trebuie sa accepte o larga autonomie in componenta Moldovei. Pentru asta mai e un fleac: convingerea Tiraspolului", a declarat Vlasov, pentru Gazeta.ru.

In opinia expertului, exista sanse bune pentru punerea in practica a acestui plan, in conditiile in care actualii lideri de la Tiraspol au inteles mesajul Kremlinului.

In orice caz, Moscova are alternative pentru actualul presedinte al Transnistriei, Igor Smirnov, sustine Gazeta.ru, care noteaza ca, in mod demonstrativ, presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, l-a primit luni, la Soci, pe colegul sau moldovean, Vladimir Voronin.

Pe fondul recunoasterii de catre parlamentul rus a independentei Osetiei de Sud si a Abhaziei, Kremlinul da de inteles ca alta republica nerecunoscuta, Transnistria, este considerata parte a Moldovei. Si ca autoritatile de la Chisinau dau dovada de un comportament pe masura asteptarilor, adica exemplar.

Potrivit editiei electronice, discutiile au reliefat faptul ca presedintele Voronin are sanse de a readuce Transnistria in zona de control moldoveneasca pe cale pasnica. In orice caz, Medvedev a declarat ca reglementarea conflictului de pe Nistru nu este o chestiune indepartata.

Pe acest fundal, puratorul de cuvant al liderului rus, Natalia Timakova, a anuntat ca, in urmatorul interval de timp, vor avea loc mai multe intrevederi, cu participarea tuturor partilor interesate, inclusiv cu responsabili tiraspoleni.

"Trebuie sa tragem concluziile care se cuvin din evenimentele desfasurate, pentru a avea curajul de a nu permite ca lucrurile sa atinga un astfel de nivel de tensiune. Sunt convins ca am depus toate eforturile pentru a rezolva acest conflict", a raspuns Voronin.

Recunoasterea Osetiei de Sud si a Abhaziei ar putea conduce la destramarea Rusiei

Expertii cred ca, pentru Rusia, o decizie privind recunoasterea provinciilor autonome georgiene ar putea fi riscanta. Mai avantajos ar fi ca lucrurile sa fie lasate cum sunt, pentru moment, scrie Novye izvestia.

Adjunctul directorului Institutului pentru sisteme sociale, Dmitri Badovski, a explicat ca "problemele care au o istorie lunga nu se rezolva in cateva zile".

Politologul Viaceslav Nikonov a estimat, la randul lui, ca Rusiei i-ar fi mai avantajos sa "lase aceasta chestiune atarnata", iar presedintele Fondului pentru programe analitice Ekspertiza, Mark Urnov, a apreiat ca "recunoasterea Osetiei de Sud si a Abhaziei ar putea conduce la o destramare a Rusiei insasi".

Opiniile celor doi experti vin dupa ce Duma de stat si Consiliul federatiei au cerut presedintelui Dmitri Medvedev sa recunoasca independenta Abhaziei si Osetiei de Sud.