Raportul Comisiei juridice in dosarul Electrica Muntenia Sud, in care procurorii au cerut aviz de urmarire penala pentru Codrut Seres, considera ca cercetarea penala ar trebui sa fie extinsa asupra tuturor persoanelor "a caror implicare sau legatura rezulta din interceptarile analizate". Ca exemplu sint oferiti Videanu, Seculici si Stolojan, toti membri PD-L, o serie de secretari de stat din Ministerele Economiei, Justitiei, Transporturilor si Comunicatiilor si presedintele Romaniei. Theodor Stolojan a declarat pentru HotNews.ro ca "nu are nicio retinere sa raspunda la orice intrebare, de oriunde ar veni ea". La rindul sau, Videanu a declarat, citat de Mediafax, ca "singura sa legatura cu Electrica Muntenia este factura la energie", iar Seculici ca asteapta o informare oficiala a pozitiei Comisiei juridice. In dosarul Electrica Muntenia, Seres este acuzat de tradare prin transmitere de secrete, iar in dosarul Hidroelectrica de subminarea economiei nationale.

Senatorii jurisiti au apreciat in raportul inaintat plenului ca "cercetarea penala ar trebui extinsa la toate persoanele a caror implicare reiese din interceptarile analizate". In dosarul Electrica Muntenia Sud, in care procurorii au cerut avizul pentru inceperea urmaririi penale a senatorului PC, Codrut Seres, exista o serie de interceptari telefonice ale unor secretari de stat din Ministerele Economiei, Justitiei, Transporturilor si Comunicatiilor, dar si ale lui Adriean Videanu, Gheorghe Seculici, presedintele PD-L Arad si Theodor Stolojan.

Raportul mentioneaza numele acestora, fara insa a preciza in ce fel sint ei implicati in dosar.

Theodor Stolojan: Nu am nicio retinere sa raspund la orice intrebare, indiferent de unde ar veni ea

Theodor Stolojan a declarat pentru HotNews.ro ca "nu am absolut nicio retinere sa raspund la vreo intrebare venita de la Comisia juridica sau de la alta institutie. Raspund la orice intrebare de oriunde ar veni ea. Domnul Seres a avut telefonul pus sub urmarire, iar eu in perioada in care eram consilier prezidential am avut discutii cu Seres in calitatea sa de ministru".

Adriean Videanu: Singura mea legatura cu Electrica Muntenia Sud este factura la energie

Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a declarat citat de Mediafax, ca legatura cu Electrica Muntenia Sud este plata facurii catre companie. "Singura mea legatura cu Electrica Muntenia Sud este ca platesc factura de energie electrica de la mine de acasa la aceasta companie".

Gheorghe Seculici: Comisia ar trebui sa-mi trimita o informare oficiala

Presedintele PDL Arad, Gheorghe Seculici, a declarat ca stia din presa despre raportul si aprecierile Comisiei juridice, dar a refuzat sa faca alte comentarii.

"Nu vreau sa comentez in niciun fel, cita vreme este vorba doar de informatii aparute in presa. Comisia ar trebui sa-mi trimita o informare oficiala privind pozitia adoptata", a spus Seculici, citat de Mediafax.

Dosarul Parchetului, facut praf de raport

Senatorii juristi apreciaza negativ probatoriul Parchetului General, pe care il eticheteaza drept "confuz si neconcludent, fiind inserate o serie intreaga de elemente fara legatura cu speta".

Acest lucru duce la concluzia ca exista si alte probe care "justifica o asemenea abordare, dar care nu au fost transmise Senatului, fie concluziile anchetatorilor se bazeaza in buna masura pe presupuneri, speculatii si banuieli", spune raportul.

"Astfel, membrii Comisiei nu au fost in masura sa determine, in toate situatiile, temeiurile pe baza carora anchetatorii de caz au concluzionat, doar bazindu-se pe interceptari telefonice, faptul ca Ioan Codrut Seres a comis infractiunile prevazute si pedepsite de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate. Cu toate acestea, tinind seama de complexitatea acestei cauze, precum si de gravitatea consecintelor, astfel cum sunt prezentate de organele de ancheta, apreciem ca cercetarea penala trebuie continuata", se arata in raport.

Vot dupa constiinta sau la vedere

PSD - nu a facut o recomandare in priveste votul, spunind, ca si in cazul Adrian Nastase, ca lasa acest lucru la latitudinea constiintei fiecaruia.

Cu toate acestea, lideri ai partidului, incepind cu Nicolae Vacaroiu si terminind cu Adrian Paunescu, au spus ca lucrurile sint destul de grave in cele doua dosare care il vizeaza pe Seres. Mai exact, ca sint dosare "grele", care ar trebui sa mearga in instanta.

Toate informatiile conduc la concluzia ca PSD ar putea vota pentru inceperea urmaririi penale a lui Seres.

PNL si PD-L au declarat clar ca vota pentru inceperea urmaririi penale.

PRM - a criticat probatoriul procurorilor, dar a precizat ca va vota favorabil inceperii urmaririi penale.

PC - lasa votul la latitudinea constiintei senatorilor.

Parchetul General: Videanu, Stolojan si Seculici nu au nicio calitate in dosarul Seres

Adriean Videanu, Teodor Stolojan si Gheorghe Seculici nu au pana in acest moment niciun fel de calitate in dosarul in care s-a cerut aviz de incepere a urmaririi penale pentru Codrut Seres, a declarat, luni, pentru NewsIn, procurorul Ramona Bulcu din cadrul Biroului de Presa al Parchetului General.