Asistenta maternala acuzata ca a maltratat si ucis copilul de patru ani pe care il avea in grija risca inchisoarea pe viata, a declarat procurorul Angela Sangeorzan, seful sectiei penale din Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud si purtatorul de cuvant al institutiei, citat de Mediafax.

Angela Sangeorzan a declarat, sambata, ca potrivit datelor din dosar, finalizat in proportie de 50-60 la suta, femeia l-ar fi maltratat pe micut deoarece acesta era de etnie roma si a vrut sa se razbune pe fiica ei de 19 ani care traia in concubinaj cu un rom.

"Fiica inculpatei e intr-o relatie de concubinaj cu un cetatean rom si asta a creat o stare puternica de nervozitate inculpatei care, incepand din urma cu trei luni de zile, s-a razbunat in aceste conditii si pe minorul de etnie roma. Ea stia ca e de etnie roma, mai ales ca il cheama Lucian Rostas. Asa se explica faptul ca leziunile mai puternice care au cauzat decesul sunt din urma cu doar cateva luni", a declarat Sangeorzan.

"Urmeaza expertiza psihiatrica, prezentarea materialului de urmarire penala si o noua audiere a inculpatei si, din punctul nostru de vedere, dosarul e finalizat. E de vazut daca ancheta nu va mai ridica si alte probleme si atunci vor fi verificate si alte aspecte. Probatoriul de pana acum a permis luarea masurii preventive a arestarii inculpatei si acesta este lucrul cel mai important", a afirmat procurorul.

Femeia risca inchisoarea pe viata

Angela Sangeorzan a spus ca procurorii analizeaza ipoteza de a deschide un dosar de urmarire penala si in cazul angajatilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, care nu au prezentat documente anchetatorilor din care sa reiasa ca ar fi supravegheat asistentul maternal care avea in grija micutul de patru ani.

"Directia de Protectie a Copilului Bistrita-Nasaud nu a putut prezenta date din care sa rezulte ca a existat o supraveghere a plasamentului. Daca ar fi existat o asemenea supraveghere, eu cred ca ar trebui in viitor sa prezinte dovezi in acest sens", a explicat el.

Initial, asistenta maternala si-a recunoscut fapta

"Eu am vazut-o (vineri –n.r) pe holurile Parchetului cand a fost adusa la audieri la procuror. Era suficient de calma. Aceasta era atitudinea pe care o exterioriza. Acum, in interiorul ei ce simtea nu stiu. Nu parea sa aiba remuscari. Eu am intrebat-o de ce a facut ce a facut si nu a putut da un raspuns. Sigur, era in afara anchetei, dar am inteles ca procurorului i-a recunoscut fapta, lucrurile au mers destul de bine in ancheta, dar la schimbarea incadrarii juridice a incercat sa retracteze si nu a mai recunoscut fapta", a adaugat Sangeorzan.

Tribunalul Bistrita-Nasaud, careia i-a fost prezentata asistenta maternala Marcela Fagarasan, si-a insusit propunerea procurorilor de arestare preventiva a acesteia, sub acuzatia de omor deosebit de grav.

Asistenta este acuzata ca, in seara zilei de 20 august, pe fondul nervozitatii si al consumului de alcool, i-a cauzat victimei, Rostas Lucian de 4 ani si 7 luni, decesul prin asfixie mecanica a cailor respiratorii superioare, fortandu-l sa inghita alimente, in conditiile in care minorul se afla oricum in stare terminala, determinata de actiunea combinata a unor leziuni cerebrale si septice.

L-a ars cu tigara fiindca era tigan si urina pe el

"In fata judecatorilor, femeia a mai retractat unele declaratii. A recunoscut insa ca l-a ars cu tigara fiindca era tigan si urina pe el. Noi avem, oricum, nevoie de o expertiza psihiatrica in acest caz si am transmis o solicitare in acest sens la Institutul Mina Minovici. Credem ca, in decurs de doua-trei luni, vom avea si rezultatul ei. Intre timp asistentul maternal va ramane in arest", a declarat procurorul Dragos Niculescu.

Anchetatorii au intampinat dificultati in comunicarea cu vecinii familiei Fagarasan, iar de la cei doi copii ai femeii, un baiat de 16 ani si o fata de 19 ani, au aflat ca intre ei si mama lor era o lipsa de comunicare evidenta cauzata si de faptul ca aceasta din urma a inceput, in ultimii ani, sa consume alcool.

"Vecinii sunt niste oameni foarte reticenti. Au refuzat sa stea de vorba cu politistii si cu noi. A fost surprinzator sa constatam ca nu au vrut sa coopereze, cunoscand totusi gravitatea faptelor petrecute", a mai spus procurorul.

Este inchisa la cateva celule distanta de mama naturala a copilului

"Cu mama naturala a copilului nu am putut discuta. In continuare i se dau sedative. Nu a vazut nici pozele micutului si nu stie circumstantele in care a murit. Am incercat sa o protejam", a declarat procurorul de caz.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie, subinspectorul Raluca Moldovan, a declarat, sambata, ca politistii au grija ca cele doua femei sa nu poata intra in contact una cu cealalta.

"Nici macar la plimbare nu vor iesi in acelasi timp. Avem grija sa evitam orice conflict care ar putea aparea. Oricum, mama naturala a copilului e in continuare in stare de soc si i se administreaza medicamente", a declarat Raluca Moldovan.

Mama copilului este condamnata definitiv pentru un numar de cinci infractiuni. Ea se afla in arestul IJP Bistrita-Nasaud fiindca a solicitat ca instanta de judecata sa-i contopeasca anumite pedepse.

Copilul va fi inmormantat in Cimitirul municipal pe banii Primariei Bistrita, iar la funeralii ar putea asista si mama lui naturala, insotita de o escorta de politisti.