Iosif Constantin Dragan a incetat din viata, joi, la ora 10.00, la Palma de Mallorca, la varsta de 91 de ani. Potrivit unui comunicat al Fundatiei Europene Dragan, trupul sau neinsufletit va fi depus la Universitatea Europeana Dragan din Lugoj. Unul dintre cei mai bogati oameni din Romania a fost unul dintre apropiatii regimului Ceausescu, a simpatizat cu Miscarea Legionara si a participat in 2001, alaturi de Vadim Tudor la dezvelirea bustului maresalului Ion Antonescu.

Funeraliile vor avea loc luni, 25 august, in orasul sau natal, Lugoj. Dragan a fost casatorit cu Daniela Veronica Gusa De Dragan, fiica generalului Stefan Gusa si are trei copii: Stefan Constantin (9 ani), si gemenii Alexandru Eugen si Tudor Sebastian (7ani).

Iosif Constantin Dragan s-a nascut la 20 iunie 1917, la Lugoj. El a obtinut prima sa licenta in Jurisprudenta la Universitatea din Bucuresti. Ulterior, dupa ce s-a transferat in Italia, a obtinut a doua sa licenta, in Jurisprudenta si in stiinte Politice si Economice, la Universitatea din Roma, unde si-a sustinut si doctoratul in Drept. In anul 1941, a inceput o activitate comerciala in domeniul petrolului, prin intermediul importurilor din Romania in Italia, activitate ce s-a amplificat odata cu crearea, in anul 1948, a societatii Butan Gas S.p.A., specializata in imbutelierea si distribuirea Gazului de Petrol Lichefiat (GPL).

Pe langa activitatea economica, Dragan, simpatizant declarat al Legiunii Arhanghelului Mihail, a fost si un apropiat al regimului Ceausescu, fiind considerat chiar unul din instrumentele prin care Securitatea derula afaceri in exterior. Dupa 1990 a sustinut Partidul Romania Mare condus de Corneliu Vadim Tudor. De altfel, in 2001, a participat alaturi de Vadim Tudor la dezvelirea bustului maresalului Ion Antonescu, condamnat la moarte in 1946 pentru crime de razboi. Dragan a fost si un fervent sustinator al protocronismului istoric, sustinand in cartile sale originile dace ale civilizatiei europene. Iosif Constantin Dragan s-a aflat pe primul loc in Top 300 in 2002, 2003, 2004 si 2006, avand afaceri in domenii precum distributie de produse petroliere, edituri, imobiliare si transporturi.

  • In 2005, ziarul Ziua sustinea ca miliardarul roman ar fi fost tinut prinzonier de catre propria sotia. Sotia miliardarului roman, care a fost considerat o buna perioada de timp cele mai bogat roman, este Daniela Veronica fiica generalului Guse, fostul sef al Statului Major General a Armatei. Potrivit presei Daniela Veronica ar fi cea care controleaza imensa avere a miliardarului. In argumentarea articolelor au fost utilizate marturii ale fiului cel mare al lui Constantin Dragan care sustine ca nu si-ar mai fi vazut tatal de cativa ani.