Guvernul intentioneaza sa construiasca, la 10-15 kilometri distanta de Bucuresti, un oras universitar care va reuni mai multe institutii de invatamant superior din Capitala si va putea gazdui 100.000 de studenti. Suprafata estimata a campusului este de 600 de hectare. Proiectul ar putea fi finalizat in 6-10 ani, iar costurile se ridica la peste 2 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

„Proiecte similare exista de multi ani in Europa si in Statele Unite. Dupa aceste modele, aceste campusuri sunt gandite ca niste orase, cu centre medicale, culturale, sportive proprii si alte servicii necesare unei comunitati”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Construirea unui oras universitar langa Bucuresti face parte dintr-un proiect mai amplu, numit "Universitatea Viitorului", care consta in construirea, in urmatorii sase-zece ani, a unor campusuri universitare noi in afara oraselor-centre universitare. Oportunitatea demararii proiectului va fi analizata de o comisie interministeriala, infiintata miercuri de Guvern.

Potrivit datelor furnizate de Executiv, in invatamantul superior de stat sunt inmatriculati aproape 644.721 de studenti, aproape de patru ori mai multi comparativ cu 1989. In acelasi timp, facilitatile oferite de universitatile de stat - amfiteatre, sali de clasa, laboratoare si camine studentesti - au crescut doar cu aproximativ 15% in acelasi interval.

Sa mai spunem ca in ultimii 18 ani, in Bucuresti s-au construit doar doua camine studentesti. Asta in contextul in care la fiecare inceput de an universitar cosmarul cazarilor ajunge la apogeu.

In Capitala, sunt puse la dispozitie de la Universitatea din Bucuresti peste 4.600 de locuri in camine. Politehnica Bucuresti are un campus care primeste, anual, mai mult de 7.000 de studenti, iar ASE-ul a amenajat pentru anul viitor mai mult de 4.700 de locuri in Tei, Belvedere, Occidentului si Moxa. Studentii de la Institutul Agronom au la dispozitie aproape 2.000 de locuri in campusul din str. Marasesti.