Jurnal de santierist-ultimul episod

Autoritatile investigheaza si amendeaza si in final recunosc: in Romania se construieste la negru, prost si apoi se vinde foarte scump

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 14 august 2008, 13:01 Actualitate | Esenţial


Batranii care lucreza pe santier
Foto: Hotnews
HotNews.ro a prezentat saptamana trecuta un serial de trei episoade despre modul in care este construit un complex rezidential de lux din Bucuresti. Fara a dori sa generalizam, concluziile la rece ale documentarii realizate pe un santier din Bucuresti au fost ca: munca la negru este utilizata la scara mare, calitatea constructiilor este proasta iar apartamentele se vand foarte scump. ITM, OPC si ISC, autoritatile care supravegheaza santierele din Romania, au prezentat studii care au aceleasi concluzii, dar nu conving in ceea ce priveste masurile luate.

- Nici una dintre institutii nu stie care este numarul de santiere care functioneaza in Romania sau numarul de muncitori de pe aceste santiere;

- Potrivit datelor Inspectoratului de Stat in Constructii, au fost aplicate 4.000 de sanctiuni in valoare totala de 35.000 euro, adica mai putin decat valoarea unei garsoniere in Bucuresti, valoarea medie a amenzilor aplicate de ISC fiind de 9 euro;

- Reprezentantii Oficiului pentru Protectia Consumatorului sustin ca nu au competente in domeniul imobiliar dar ca primesc numeroase plangeri de la cetateni;

- Miza afacerilor imobiliare este inca mare in Romania, rata profitului estimat fiind de circa 50%, pe cand in Ungaria acesta este de sub 20%.

In urma unei documentari de cateva zile pe un santier din Pipera am descoperit o serie de abateri in ceea ce priveste protectia muncii:

- muncitorilor nu li se asigura echipamentele de siguranta, acestia fiind supusi in permanenta pericolului accidentarii;

- companiile care lucreaza pe acest santier angajeaza muncitori la negru. Muncitorilor li se promit contracte de munca care insa nu se intocmesc. Din 400 de angajati ai santierului din Pipera, 300 munceau la negru;

- se angajeaza minori, chiar si tineri sub 14 ani, fapt interzis si pedepsit prin lege;

- angajatii nou-veniti pe santier nu sunt supusi unui instructaj minim de protectia muncii;

- muncitorii nu beneficiaza de asigurari in caz de accident. Potrivit datelor oficiale ale ITM, santierele sunt locatiile unde se inregistreaza un numar mare de accidente de munca.

Calitate dupa regula: las-o, ba, ca merge si asa

In ceea ce priveste calitatea constructiilor situatia este similara, existand un lant al deficientelor. Pe santier nu exista o coordonare a diferitelor echipe de muncitori si nici planuri de munca expuse. Practic muncitorul de rand nu stie ce construieste.

- muncitori necalificati sunt pusi sa execute lucrari de specialitate, precum asamblarea sistemelor de evacuare, izolatii interioare.

- deficientele majore de executie sunt ignorate dupa principiul “las-o ca merge si asa”.

- pe santier sunt angajati pensionari care executa diverse munci esentiale pentru constructia cladirilor.

- peretii strambi, conductele puse aiurea, liniile de curent incalcite sunt acoperite ulterior cu pereti de rigips. Practic, maruntaiele cladirii sunt ascunse dupa pereti de rigips.

Neregulile descrise mai sus sunt cateva dintre cele mai frecvente. Cu toate acestea, apartamentele din viitorul complex sunt evaluate la sute de mii de euro.

ITM amendeaza dar nu stie amploarea fenomenului

Departamentul Inspectia Muncii din cadrul Ministerului Muncii a prezentat pentru HotNews.ro o situatie a fenomenului muncii la negru de pe santiere si a rezultatelor campaniilor realizate de inspectorii ITM din 2002 pana in acest an. Potrivit raportului prezentat de specialistii ministerului, de la inceputul anului si pana in prezent au fost identificate in toata tara 894 de persoane care munceau la negru.

Nu putem spune daca sunt multe sau putine avand in vedere ca nu exista o evidenta a numarului total de muncitori pe santiere si nici a numarului de santiere. Cu toate acestea, in cadrul documentarii pe santierul din Pipera, reporterul HotNews.ro a aflat ca pe acest santier ar exista 300 de muncitori la negru, ceea ce reprezinta 33 % din totalul de muncitori fara forme legale depisati de inspectorii ITM din Romania.

Dintre neregulile semnalate de inspectorii ITM in cadrul controalelor din acest an, mentionam:

Deficiente organizatorice

- Nerealizarea de catre angajatori a evaluarii riscurilor pentru securitatea si sanatatea muncitorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de munca, a substantelor sau preparatelor chimice utilizate si la amenajarea locurilor de munca;

- Neintocmirea de catre angajator a planului de prevenire si protectie;

- Neefectuarea instruirii corespunzatoare a lucratorilor;

- Neintocmirea instructiunilor proprii de protectie a muncii;

- Neintocmirea planului de securitate si sanatate in munca pe santierele temporare sau mobile;

- Neacordarea echipamentelor individuale de protectie adecvate activitatii desfasurate;

- Lipsa organizarii activitatii de prevenire si protectie;

- Neutilizarea de catre salariati a echipamentului individual de protectie din dotare;

- Nedesemnarea de catre beneficiar a coordonatorului de securitate si sanatate in munca;

- Lipsa autorizatiei de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca.

Deficiente tehnice:

- Lipsa amenajarilor si dotarilor locului de munca pentru prevenirea caderilor in gol si a altor pericole;

- Lipsa verificarii legaturii la instalatia de punere la pamânt pentru masinile si utilajele folosite pentru executarea diferitelor operatii – existenta buletinelor de masuratori;

- Folosirea schelelor si scarilor necorespunzatoare;

- Executarea lucrarilor electrice cu personal necalificat;

- Utilizarea instalatiilor de ridicat nesupuse controalelor periodice;

- Executarea de lucrari de sapaturi si demolari fara luarea masurilor corespunzatoare protejarii lucratorilor;

- Neasigurarea stabilitatii posturilor de lucru mobile ori fixe, situate la inaltime sau adâncime;

- Executarea lucrarilor de demolare fara a avea proceduri corespunzatoare si fara asigurarea supravegherii acestora de catre persoane competente.

Deficiente igienico-sanitare:

- Neefectuarea examenului medical la angajare;

- Lipsa materialelor igienico-sanitare.

Potrivit Ministerului Muncii au fost sanctionati peste 400 de angajatori care angajau muncitori la negru. In cadrul controalelor au fost identificate in total peste 2.000 de deficiente in cadrul santierelor controlate, fiind aplicate 658 de santiuni in valoare de 1,5 milioane lei. “Exista o mare deficienta pe piata muncii, de aceea apar si aceste fenomene. Angajatorii prefera sa angajeze muncitori necalificati”, a declarat Lucan pentru HotNew.ro.

9 euro amenda medie pentru constructiile de calitate proasta

In ceea ce priveste calitatea constructiilor, autoritatea responsabila este Inspectoratul de Stat in Constructii. Potrivit reprezentantilor ISC, in primele doua trimestre ale anului au fost efectuate aproape 4.000 de controale la santiere. Din nou cifra nu poate fi coroborata cu alte date deoarece nici ISC nu detine o statistica a numarului de santiere existente in Romania. In urma controalelor au fost date sanctiuni in valoare de 35.000 de euro. La un calcul simplu reiese ca media amenzilor aplicate este de 9 euro, adica cu putin peste pretul unui sac de ciment. Cu toate acestea ISC are o lista lunga de nereguli frecvent intalnite pe santiere:

 • nerespectarea produselor de constructii

 • lipsa procedurilor de lucru in constructii

 • nerespectarea documentatiei de executie

 • neparticiparea proiectantului la verificarea lucrarilor ajunse la faze determinante pentru calitatea constructiei

 • carti tehnice nefinalizate la terminarea lucrarilor

 • lucrari nefinalizate la data terminarii lucrarilor

 • neconvocarea de catre executant a inspectorilor ISC pentru autorizarea continuarii lucrarilor ajunse in faze determinante

 • nerespectarea conditiilor specifice pentru aprovizionarea, manipularea si depozitarea materialelor ce urmeaza a fi puse in opera

 • lipsa personalului tehnic autorizat (diriginete de santiere, responsabil tehnic cu executia, responsabil cu controlul calitatii)

 • lipsa panoului de identificare a investitiei.

O alta institutie care supravegheaza calitatea imobilelor nou construite este si Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului. Reprezentantii ANPC spun insa ca atributiile institutiei in acest domeniu sunt limitate la calitatea materialelor folosite in constructii, practicile incorecte ale comerciantilor de pe piata imobiliara si, in special, modul in care se vand imobilele.

Potrivit ANPC, reclamatiile depuse in anul 2008 au vizat numai calitatea ferestrelor si usilor din profile de aluminiu ori din PVC, cu geam termoizolant. “Acestea s-au referit la executarea necorespunzatoare a tamplariei, mai ales asupra dimensiunilor ori la lucrari necorespunzatoare efectuate la montarea tamplariei”, au declarata reprezentantii ANPC.

Miza afacerilor imobiliare: profituri de peste 50%

Potrivit unor analize realizate de compania Regatta Real Estate si publicate de presa in urma cu trei luni, profitul obtinut din constructia de imobile este apreciat pentru acest an la peste 50%. Profitul din imobiliare se afla insa in scadere fata de anii trecuti.

Un alt studiu realizat de catre compania Colliers arata ca anul acesta costurile de constructie a unui metru patrat in Bucuresti se ridica la 750 de euro, in crestere cu 25% fata de anul trecut. Pe de alta parte, in 2007 Colliers anunta profituri de peste 170% din constructia de imobile. In comparatie cu Ungaria, spre exemplu, rata profitului este inca foarte mare. Potrivit studiilor publicate pe portalurile de specialitate din Ungaria, rata profitului din constructii este cuprinsa intre 15 si 20%, fiind insa in scadere.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7464 vizualizari

 • -3 (11 voturi)    
  profit de 50% (Joi, 14 august 2008, 13:47)

  daniel [anonim]

  Voi jurnalistii nu ati invatat sau poate nu vreti sa fiti obiectivi. Va intereseaza sa relatati intr-un mod tendentios, astfel incat sa atingeti coarda sensibila a populatiei: profituri mari si case scumope.

  Afirmatia voastra ca sunt profituri de 50% e incompleta. Sunt astfel de proiecte, cu 50% profit, dar acest profit e pe un intreg proiect, care daca dureaza 4 ani de zile (achizitie teren, proiectare, obtinere AC, executie) atunci vb de un profit de 12,5% pe an.

  Banca ofera o dobanda de 5% pe an, iar profitul tau e de 12.5%. E o cifra normala, pt ca sunt riscuri mari atunci cand lucrezi pe piata de imobiliare.
  • +4 (4 voturi)    
   ce riscuri? (Joi, 14 august 2008, 14:22)

   AristotelCostel [anonim] i-a raspuns lui daniel

   Tu aveai 1000 Euro la banca si te-ai gandit sa ne faci noua locuinte? Puteai foarte bine sa-ti pastrezi mia de euro la banca?
   Nu cumva profitul dezvoltatorilor se face pe seama banilor altora?
   Rationamentului tau bolnav, 50/4=12,5, ii mai lipseste calcularea costului terenului la "pretul pietei" multiplicat cu numarul de nivele al bloacelor, si cheltuielilor cu forta de munca importata din Norvega.

   Ce riscuri sunt pe piata de imobiliare? Nu tot voi spuneti ca cererea bate filmul si ca pretul e dat de raportul cerere-oferta? Bineinteles, atunci cand nu mai exista cerere, pretul locuintelor creste din cauza scumpirilor...

   Tata Daniel, cloacele noi vor ramane mostra lacomiei...simple vestigii ale prostiei fara limite...
   • -3 (5 voturi)    
    sunt multe riscuri!!! (Joi, 14 august 2008, 14:34)

    daniel [anonim] i-a raspuns lui AristotelCostel

    iti dau eu 1000 de euro, sa vad daca poti sa ii inmultesti. De pe margine e usor, dar cand esti in joc, lucrurile sunt diferite.

    Ce riscuri???O sa vezi in curand, cand o sa inceapa falimentul unor asa zisi dezvoltatori, care au intrat in afacere, cu mintea la profituri de 50% pe an.

    Si mie imi par preturile mari, pt ca nu pot sa imi cumpar o casa la astfel de preturi, dar macar sunt obiectiv.
    • +2 (4 voturi)    
     da-mi e-mailul tau (Joi, 14 august 2008, 15:16)

     AristotelCostel [anonim] i-a raspuns lui daniel

     Sa-ti trimit contul pentru mia de euro. Cati vrei inapoi?

     Daca esti gicu galerie, la ce obiectivitate te referi?

     Un proiect demarat acum 2 ani la preturi de 650 Euro/mp a ajuns in prezent "advertizat" la 1500 Euro/mp sub spectrul noilor scumpiri datorate scumpirii smirghelului si a trafaletilor la bursa de marfuri din Republica Moldova.

     Ma lasi?

     Ce s-a schimbat de atunci pana acum? Cei care au contractat la megapretul de 650 Euro/mp...concureaza dezvoltatorul prin ofertarea cloacelor din motive de ...spectrul foamei.
     • -3 (7 voturi)    
      multi veniti...putini alesi (Joi, 14 august 2008, 15:44)

      daniel [anonim] i-a raspuns lui AristotelCostel

      Daca le stii asa de bine, de ce nu ai intrat si tu in aceasta bransa???

      Dar iti place sa stai in afara jocului, sa spargi seminte, si sa comentezi ca sa nu adormi.

      Acum doi ani, acel proiect cu 650 euro/mp era un pret grosloan de mare. Acum ti se pare normal. Incearca sa construiesti si tu ceva, sa vezi ca preturile cresc in fiecare zi. Ajungi la mana furnizorilor si producatorilor.

      Intr-un an de zile, pretul otelului s-a dublat. Asta ca sa vezi (daca poti) ca nu e chiar asa usor cum spui tu. Costurile la manopera cresc, un fierar poate castiga si 4000 de lei pe luna, si e posibil sa nu iti faca treaba buna. Iar la finisaje.............................nu mai gasesti cu cine sa lucrezi. Toti sunt ageamii, dar se pretind mastri, si dai o caruta de bani si calitate ioc
      • +4 (4 voturi)    
       pt agentul imobiliar (Joi, 14 august 2008, 15:58)

       AristotelCostel [utilizator] i-a raspuns lui daniel

       De ajuns cu manipularea. In lipsa randamentelor superioare inflatiei, niciun strut nu se mai baga in credite.

       Dupa ce trece valul tunurilor imobiliare, preturile materialelor de constructii si ale terenurilor vor reveni pe plaiurile mioritice, iar romanii se vor descurca mult mai bine fara...smenarii poleiti in dezvoltatori.
     • -3 (5 voturi)    
      multi veniti...putini alesi (Joi, 14 august 2008, 15:44)

      daniel [anonim] i-a raspuns lui AristotelCostel

      Daca le stii asa de bine, de ce nu ai intrat si tu in aceasta bransa???

      Dar iti place sa stai in afara jocului, sa spargi seminte, si sa comentezi ca sa nu adormi.

      Acum doi ani, acel proiect cu 650 euro/mp era un pret grosloan de mare. Acum ti se pare normal. Incearca sa construiesti si tu ceva, sa vezi ca preturile cresc in fiecare zi. Ajungi la mana furnizorilor si producatorilor.

      Intr-un an de zile, pretul otelului s-a dublat. Asta ca sa vezi (daca poti) ca nu e chiar asa usor cum spui tu. Costurile la manopera cresc, un fierar poate castiga si 4000 de lei pe luna, si e posibil sa nu iti faca treaba buna. Iar la finisaje.............................nu mai gasesti cu cine sa lucrezi. Toti sunt ageamii, dar se pretind mastri, si dai o caruta de bani si calitate ioc
   • -3 (5 voturi)    
    hai ca esti comic (Joi, 14 august 2008, 16:11)

    me [anonim] i-a raspuns lui AristotelCostel

    "profitul dezvoltatorilor se face pe seama banilor altora"

    In capitalism, profitul *oricui* se face "pe seama banilor altora", pentru ca daca s-ar face pe seama banilor tai ar insemna ca ti-i muti singur dintr-un buzunar in altul.

    "forta de munca importata din Norvegia"

    ce??
    • +2 (2 voturi)    
     you (Vineri, 15 august 2008, 8:52)

     AristotelCostel [utilizator] i-a raspuns lui me

     Daniel a spus ca dezvoltatorul are optiunea de a-si tine banii la banca in loc sa-i inmulteasca in imobiliare. De ce bancile finanteaza proiecte imobiliare? Pentru ca dezvoltatorul isi risca banii pentru randamente de 12% in locul dobanzilor de 5%?

     Incerci tu sa pari inteligent, dar neintelegerea unui text se numeste ...analfabetism functional.
  • +2 (2 voturi)    
   fata de profit de 170% (Joi, 14 august 2008, 14:33)

   elaxxx [anonim] i-a raspuns lui daniel

   ideea era ca profiturile sunt inca cu mult peste nivelul altor tari
   Si problema nu s-a pus ca nu ar fi rational un profit ..ci ca nu este obtinut legal...si ca masurile luate de catre autoritati sunt praf in ochi si nu afecteaza cu absolut nimik profitul
   Pe de alta parte calculul facut de tine ar fi valabil daca toate apartamentele s-ar vinde dupa finalizare. Cum stim cu totii ca nu se intampla asta decat cu o mica parte a apartamentelor intrebarea e clientul care cumpara si da banii in avans ...unii chiar 100% nu cumva te crediteaza? Avand in vedere dobanzile de la banca de 10-15%, atunci el in 4 ani te scuteste de cheltuieli de aproape 50% fata de valoarea initiala. Si asta e valabil doar pentru anul in curs ...anii precedenti nesimtirea crasa si dobanzile si mai mari la banci a permis profituri colosale obtinute tot cu ajutorul muncii la negru -- adica ilegal.
   • -2 (6 voturi)    
    170% (Joi, 14 august 2008, 15:24)

    daniel [anonim] i-a raspuns lui elaxxx

    La un dezvoltator serios, nu o sa ti se ceara niciodata sa platesti de la inceput tot apart. Schema de finantatre este: 20% avans, si apoi restul platii se face esalonat, in functie de fiecare client.

    Apoi un proiect serios, e un proiect finantat de o banca, pt ca acea banca, o sa aiba grija ca acel proiect sa se finalizeze, si in plus, ca sa iei finantare de la o banca pt un proiect, trebuie sa arati ca e fezabil etc.....Cine a luat credit de la banca, stie cate garantii ti se cer. Asa se intampla si atunci cand banca finateaza proiectul.

    Ca sunt proiturile mai mari decat in alte tari?? E corect, iar daca nu ar fi asa, nu ar mai fi investitii. Un investitor nu vine sa doneze bani, ci vine sa faca bani, si dupa investitia realizata, profita multi oameni. Cel mai bun exemplu aici este o cladire de birouri, unde muncim poate si noi cei care citim hotnews.
    • +1 (1 vot)    
     Da mai... (Joi, 14 august 2008, 22:50)

     Alius [anonim] i-a raspuns lui daniel

     Dar smecherasi care cumpara intregul bloc inainte de finalizare si fac in asa fel sa creasca pretul, fara nici o justificare, doar asa cu o mica manipulare a pietei. Asa ca riscurile acelor cativa dezvoltatori sunt mai zero. Restul riscurilor se muta la smecherasi. Si nu-i plange tu pe ei, ca au de unde sa piarda. Aici in mare parte este vorba de speculatori, care nu vin sa investeasca. Mai spala si ei un banut acolo....

     Lasa, nu mai tipa tu de grija lor, ca mai toti vin aici sa aiba profituri nesimtite. Daca vor fara riscuri, stau in tarisoara lor si au profituri sigure de10-20%. Vor nesimtire de 100% sau chiar mai mult, pai atunci creste si riscul...
   • -3 (3 voturi)    
    gramatica lui becali (Vineri, 15 august 2008, 9:57)

    Calin [anonim] i-a raspuns lui elaxxx

    nesimtirea crasa si dobanzile si mai mari la banci AU permis profituri colosale. Elaxxx: gramatica ta este de ferentari!
  • +1 (3 voturi)    
   profitul (Joi, 14 august 2008, 14:33)

   mozzy [utilizator] i-a raspuns lui daniel

   intr-adevar exprimarea cu profit 50% este neclara si poate un pic hazardata; insa nici teorema ta nu tine: un bloc de locuinte se poate ridica in mai putin de 12 luni din momentul in care se toarna fundatia, ca sa nu uitam ca majoritatea apartamentelor sunt (sau erau) vandute inainte de inceperea constructiei si se incaseaza si avansul.

   oricum, la modul in care se construieste in romania, as avea mai multa incredere intr-un apartament vechi decat in unul nou, pentru simplu motiv ca cel vechi fie nu are vicii de constructie fie acestea au fost remediate in timp sau sunt bine cunoscute (ex. blocurile strambe din crangasi)
   • 0 (4 voturi)    
    profitul exista!!! (Joi, 14 august 2008, 15:14)

    daniel [anonim] i-a raspuns lui mozzy

    Un bloc de dimensiuni reduse se poate ridica intr-o luna, dar asta inseamna si o investitie redusa. Si pe langa un an de executie, trebuie sa mai iei in calcul aprox doi ani, care inseamna: gasirea terenului, efectuarea studiilor de teren, a studiilor de utilitati, obrinere certificat de urbanism, obtinere avize, obtinere autorizatie de executie, realizare proiect, asigurare utilitati (cel mai rau e de la Electrica).

    Trebuie facuta si o diferenta. E mult mai confortabil, sa locuiesti intr-un complex rezidential, format din mai multe blocuri, cu aceeasi arhitectura, decat intr-un bloc nou, in mijlocul unor cartiere vechi. Pana si vecinii te astepti sa aiba o altfel de educatie.

    Sunt f multe aspecte de care trebuie sa tii seama atunci cand vrei sa cumperi un apart nou; ziaristul banuiesc ca le-a omis in mod constient.Intre ofertele de pe piata sunt cateva si mai bune, si trebuie gasite acelea.

    Cat despre structura.............cel putin pe hartie ele sunt supradimensionate, proiectantul vrea sa se asigure si baga beton si armatura la greu.

    Cine ii controleza?? Aici raspunsul e mult iubitul ISC, care te taxeaza cu 0.8% din valoarea lucrarilor. Poate nu e o suma mare, dar ei nu isi dau interesul deloc, si prefera sa stea in birou la racoare, decat sa vina la fazele determinante si sa numere armatura. Cine e in domeniu stie ce zic.
    • -1 (1 vot)    
     daniele (Joi, 14 august 2008, 16:10)

     adi [anonim] i-a raspuns lui daniel

     las-o, ba, daniele, ca merge si asa
   • +1 (1 vot)    
    profitul (Joi, 14 august 2008, 20:46)

    Dragos [anonim] i-a raspuns lui mozzy

    Din cate stiu eu cheltuielile de finantiare se scad din venitul brut inainte de exprimarea profitului. Asa ca adaosul la un astfel de prioect pe 4 ani este un nesimtit 50%+ 4*5% = 70%. Asta asa dintr-un condei.
  • +2 (2 voturi)    
   Profit de 50% (Vineri, 15 august 2008, 9:07)

   Oana M [anonim] i-a raspuns lui daniel

   Glumesti? E normal 12.5% pe an? Eu cred ca lucrezi in imobiliare si iti aperi profitul. In tarile dezvoltate de mult nu mai exista profituri cu doua cifre. De ce crezi ca toti se inghesuie pe piata romaneasca? Dar bine inteles ca tu stii toate lucrurile astea, inclusiv faptul ca un profit de 5-6% pe an ar trebui sa fie rezonabil.

   Falimentul lor va apare nu din cauza riscurilor mari existente pe piata romaneasca, ci din cauza planificarii proaste a investitiei si a cash-flow-ului, adica riscurile din gradina lor, nu de pe piata romaneasca. Marea majoritate a vanzarilor de locuinte din rezidentiale este facuta de straini care cumpara apartamentele pentru a le specula, deci nu as defini vanzarea ca fiind relevanta pentru ca e facuta tot de straini, deci iarasi asta nu este un risc intern.

   Ma amuza sa citesc comentarii ca ale tale. Vehementa arata nivelul disperarii si viitorul trend.
  • +1 (1 vot)    
   dobanzi (Vineri, 15 august 2008, 9:16)

   gorbaciovsky [anonim] i-a raspuns lui daniel

   avand in vedere ca euribor la 3 luni a ajuns aproape 5%, dobanda la care se imprumuta constructorii este cam 6.5% - 7%... stiu asta pentru ca lucrez in bransa si finantez construcotri

   insa marjele de profit sunt peste 100%, stai linistit...
  • 0 (0 voturi)    
   ...ca in orice economie de piata... (Vineri, 15 august 2008, 15:20)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui daniel

   ...piata regleaza atat pretul cat si calitatea produselor. Asadar, constructiile mai calitative ar fi fost mai scumpe, iar constructiile mai ieftine, ar fi fost mai prost lucrate.
 • +5 (5 voturi)    
  . (Joi, 14 august 2008, 13:58)

  Mda [utilizator]

  ca la romani: prost si scump!
  I hate this f***ing country!
 • +5 (5 voturi)    
  ? (Joi, 14 august 2008, 14:01)

  sictireanu [utilizator]

  Dar de shpaga relatata intr-unul din episoade nu se zice nimic? :)))
 • +1 (1 vot)    
  Felicitari pentru articol (Joi, 14 august 2008, 14:06)

  324 [utilizator]

  iata in sfarsit un articol asa cum ar trebui sa fie toate, documentat, cu un subiect de actualitate si interesant, nu copy/paste cum fac atatia, pentru ca, nu-i asa, tot banii aia ies.
 • 0 (0 voturi)    
  pestele de la cap se impute ... (Joi, 14 august 2008, 15:53)

  Pitagora [anonim]

  ... e bine ca domnii demnitari au costume frumos apretate si asortate cu masinile de lux din care coboara :) in rest, "las-o, ba, ca merge si asa " ...
  • 0 (0 voturi)    
   mmmmm (Joi, 14 august 2008, 17:30)

   pix [anonim] i-a raspuns lui Pitagora

   Nici nu va dati seama cat a pierdut Statul cu lasarea la voia intamplarii a constructiilor. Mai bine spus, sitemul de sanatate, pensionarii......
   Guvernare f slaba
   • +2 (2 voturi)    
    profiturile sunt nesimtit de mari (Vineri, 15 august 2008, 0:26)

    marius [anonim] i-a raspuns lui pix

    Calculul este simplu..sa luam un teren de 1000mp la un pret de 1000 eur mp (1 mil eur).
    Construiesti un bloc de 8 etaje cu 500 mp construiti pe etaj (9*500=4500 mp, inclusiv parterul) si il vinzi cu 2000 EUR mp construit, adica 9 mil EUR

    Constul de constructie este maxim 450-500 mp..rezulta un cost de max 2.3 mil.

    Daca mai consideram 1mil de eur alte costuri...rezulta un profit impozabil de 4.7 mil EUR.

    In cazul in care se finanteaza de la banca, cheltuiala cu dobanda a developer-ului este deductibila fiscal.

    Un pret normal pentru Romania ar fi de maxim 800-1000 Eur, ci nu 2000.

    Daca nu ar mai cheltui atat pe reclama si agentia imobiliara prin care vind, developerii si-ar mai reduce costurile si ar putea sa vanda mai ieftin, si evident mai mult. Plus ca au de unde sa mai taie din pret..profiturile sunt nesimtit de mari.

    Eu unul as putea sa cumpar dar nu cumpar pana nu se vor "corecta" preturile.
    Mai aveti rabdare inca vreo 6 luni sa vedeti cum o sa scoata fondurile la vanzare apartamentele luate in stadiu de proiect...tb sa fi nebun sa cumperi acum
    Vanzatorii stau acum pe ace...
 • -2 (2 voturi)    
  jalnic (Vineri, 15 august 2008, 10:35)

  maria [anonim]

  este foarte simplu sa vorbesti cand esti in afara subiectului, cand habar n-ai ce inseamna costurile unei constructii si ce implica aceasta, cand habar n-ai cum se conduce un santier si vezi la o firma mica nereguli pe care le generalizezi si iti faci din asta un "mare subiect" (asta doar in opinia ta de ziarist) pentru ca altceva oricum nu esti in stare sa scrii si nu esti sin stare sa gasesti subiecte interesante care sa-ti atraga cititori. Ar trebui sa te informezi mai bine, sa vezi care este realitatea din cadrul fortei de munca romanesti, sa vezi "golul" din acest domeniu, sa vezi cati sunt calificati pentru munca in cnstructii in Romania, sa vezi cum cei care vin sa munceasca nu au carti de identitate sau isi iau echipamentul de lucru si au disparut iar echipamentul il gasesti la vanzare in targul Vitan duminica, vin si fura unelte si scule sau le strica in cinci minute pentru ca nu stiu sa le foloseasa; toate aceste cine le platesti, a calculat vreun "ziarist" (am pus ghilimele pentru nu consider persoana care a facut acest articol ziarist, probabil, ca si si in constructii si in presa sunt multi necalificati care se considera apti sa faca aceasta meserie) cat il costa pe un angajator toate acestea, a propus cineva sa se dea o lege care sa-l protejeze si pe angajator de toate acestea???? NU, tipic pentru romani, aruncam cu noroi si aratam cu degetul fara sa stim despre ce este vorba. Propunerea mea este sa te duci din nou in santier la munca necalificata poate vei fi apt s-o faci
  • +1 (1 vot)    
   ai dreptate (Vineri, 15 august 2008, 12:15)

   AristotelCostel [utilizator] i-a raspuns lui maria

   De asta se merita sa cumperi 150 mp cu 100 000 Euro in spatiul Schengen...Nu mai ai treaba cu hoti, mizerabili, smenari, manelisti, tepari, escroci...
  • +1 (1 vot)    
   nu prea inteleg (Vineri, 15 august 2008, 12:31)

   simion [anonim] i-a raspuns lui maria

   cum vine asta? Pai si atunci cum sunt angajati legal daca nu au carti de identitate? Cum li se da in mana o unealta daca nu stiu sa o foloseasca si o strica sau mai rau se mai si ranesc?
   Fara sa vrei , ai validat cele spuse in articol.
   Angajatorul ar trebui sa se protejeze singur atunci cand face angajarile. Ce lege poate fi data in sprijinul angajatorului in acest caz cand el, cu buna stiinta angajeaza oameni fara acte de identitate sau necalificati carora le cere sa faca munca de muncitori calificati? Ce incredere sa mai am eu, posibil cumparator, in soliditatea constructiei?
  • +2 (2 voturi)    
   Vai ce nenorociti, au fugit cu sculele... (Vineri, 15 august 2008, 13:48)

   Nostradamus [anonim] i-a raspuns lui maria

   Daca angajezi oameni cu 600 de lei pe luna si nu ai nici macar sefi de echipa platiti decent care sa-i supravegheze, sper ca nu te astepti sa faca multi purici pe santier. Nici ei, nici sculele lor. De cat platesti, de atat ai.
   Cum iti explici ca muncitorii romani au plecat pe santierele din Italia, Spania, etc? Au dat cu piciorul la "bani multi" aici si s-au dus sa munceasca pe bani putini printre straini?
   Si cum iti explici ca pentru "dezvoltatorii imobiliari" din Italia si Spania era profitabil sa construiasca mult mai bine calitativ in conditiile in care plateau acelasi pret la materii prime, salarii mult mai mari pentru muncitori, sume foarte mari pentru protectia muncii, iar pretul de vanzare era comparabil cu preturile din Romania?
   Pai iti spun eu: marja lor de profit nu depasea in nici un caz 20%. Nu erau lacomi ca asa numitii "dezvoltatori imobiliari" din Romania care se aruncau la profituri de 300% sau chiar mai mult.
   Si-ti mai pun o intrebare: cum iti explici ca in Bulgaria un apartament intr-un ansamblu nou de locuinte, are pretul de doar 1/3 din pretul cerut in Romania pentru acelasi lucru?
   Pai tot eu iti raspund: Romania este plina "oameni de afaceri" care nu sunt decat niste hoti nenorociti, care fura sub privirile indiferente sau aprobatoare ale "organelor" spaguite generos (din administratia locala si centrala, politie, DNA, procuratura, justitie), si cu sprijinul bancilor, firmelor de asigurari, etc.. dedulcite la bani multi facuti rapid., Acesti"oameni de afaceri" care fac averi peste noapte calcand leagea in picioare pentru ca nu are cine sa o apere, incearca sa ne convinga ca pretul astronomic al unui amarat de apartament e musai sa fie exprimat in euro si sa aiba minimum 6 cifre. Pai cum altfel sa cumpere posete de 20.000 de euro amantelor sau sotiilor care nu se mai dau jos din Q7 lor alb (alb sau asortat la sandale)?
 • 0 (2 voturi)    
  munca la negru? exista ??? (Vineri, 15 august 2008, 14:48)

  stefan [anonim]

  attila,

  uite cateva argumente pentru articolul tau.

  1. aproape 80% din santierele din bucuresti nu ar trebui sa existe implicit si ceea ce rezulta de aici - munca la negru--de ce ?-- nu exista autorizatii depline, proiecte finale, etc

  2. peste 70% din muncitorii si sefii de echipe din santiere sunt navetisti din cele patru zari periferice bucurestiului ceea ce implica pe langa traficul infernal din fiece zi la orele diminetii cat si serii un venit pentru familiile acestora care in marea lor majoritate sunt de categorie sociala ... nu ma pronunt fara nici un chef de munca si calificare aferenta si totusi locuiesc in europa si de curand in UE.

  3. aproape 20% sau peste sunt provinciali mai de departe ce locuiesc in santiere in conditii aproape de cort si de multe ori fara minimele conditii de igiena.

  4. munca la negru in santiere o stie toata suflarea institutiilor statului numai ca interesele sunt conexe - adica dep sau sen sau X persoana cu "greutate" investeste acolo si eu daca ma duc sa ii dau amenda raman fara servici prin urmare ma complac si iau si eu ce mi se da si ca sa nu faca sefu' scandal ca plec pe teren mai dau si eu o amenda doua de obicei unora ce nici nu ar trebui sa plateasca. incredibil mi se intampla sa vad intr-un santier cum la nici 2 ore dupa spaga negociata se intoarse reprezentantul AUTORITATII cu spaga inapoi si cu iertaciunea in bat ca a putut avea tupeul sa pretinda ceva cu toate ca, daca se opintea putin il baga pe respectivul propietar la puscarie pentru spalare de bani; numai ca el, reprezentantu' era un umil functionar, spaga grasa o lua sefu' ca sa nu existe probleme majore.

  5. daca nu ar fii foamea romanilor dupa case, apartamente si birouri atat preturile cat si munca la negru se puteau tine in frau dar cum fiecare romanas vrea ceva ce sa fie al lui...se duce la banca ia credit peste puterile lui si uite lantul slabiciunilor. in afara se lucreaza la greu in zona gri si neagra dar cu costuri si riscuri imense.

  urmeaza profitul
  • +1 (1 vot)    
   detalii (Vineri, 15 august 2008, 16:34)

   AristotelCostel [utilizator] i-a raspuns lui stefan

   Costul locuirii in Bucale e insuportabil clasei muncitoare necalificate sau slab calificate, motiv pentru care ruralii limitrofi Bucurestiului reprezinta...forta de munca de pe santierele capitalei. Cum s-a ajuns aici? Cumva prin manipularea prostimii pe tema randamentelor imobiliare?
   Magiunul incepe sa devina clar din acest an, cand dezvoltarea economica a Bucurestiului se cam gripeaza. Toti lucreaza la ministere sau sunt manageri la multinationale, dar de sac va tine...primu' ministru...
 • 0 (2 voturi)    
  profiturile si cheluielile dezvoltatorilor seriosi (Vineri, 15 august 2008, 14:55)

  stefan [anonim]

  attila,
  continui

  atentie acestea sunt pentru cei ce lucreaza responsabil in constructii nu jepcarii sau profitorii

  1. etajul de 450-500 mp te duce daca il faci ca la carte la 1000-1350e/mp fara finisaje si daca vrei sa le ai ajungi la 2000 cu unele de bun gust si calitative (tin cont de lucrari de calitate si cu raspundere facute --- lucrez cu multi dezvoltatori atat in bucuresti unde sincer manoperele sunt nesimtite cat si in provincie unde e mai indulcita manopera)
  2. terenurile sunt din ce in ce mai mari la pret mai ales daca vrei sa iei in bucuresti si sa faci ceva in zona 1 sau 2 deja sari de 2000e/mp de pamant asta daca nu cumva esti istetz si cumperi 2-5 case de pe vremea lu' bunicul si le darami executand in locul lor un bloc de locuinte (in cazul asta poti sa faci si asociere cu prop caselor contra unui umil proc de 35-60% -- sunt cazuri in care tu vii cu banii si pt 50% vine prop pamantului sau caselor alaturi de tine urmand sa impartiti)
  3. taxele nu ma sunt modice ca pe vremuri ele avand un trend din ce in ce mai ridicat
  4. comisionul la negru sau mai bine zis spagile pentru a-ti scoate autorizatii in mai putin de 1-2 ani sunt imense (cunoscatorii stiu de ce)
  5. proiectul deplin pentru un bloc cu mai mult de 4 nivele este laborios si de durata uneori fiind de peste 6 luni
  6. in criza de parcari din capitala trebuie sa iei si lucrul acesta minor in consideratie si prin urmare ai 3 optiuni
  a) faci rampa si subsol pe 2-3 nivele --- cheltuieli ridicate de sapatura, piloni, radier, etc
  b) faci subsoluri cu lifturi pentru masini minim 2 pt ca de sunt mai multi care vor sa plece la ora x si nu poti sa lasi unul singur--cheltuieli mai mari pe mp de subsol dar cu gust si mai castigi 2-3 parcari
  c) faci imobilul retras cu parcare in fata sau laterale pierzand insa mp construii.
  7. comisioane de 5-6% pt ag. imob.
  8. vrei si tu un profit mai mare decat daca ii lasi in banca.
  9. am omis taxele pt aprovizionare, utilaje si gunoi, despagubiri ocazionale pt vecini
  • 0 (2 voturi)    
   excelent (Vineri, 15 august 2008, 15:55)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui stefan

   Este primul comentariu pertinent pe care l-am citit in comentariile ultimelor 30 de articole despre piata imobiliara. Nu cred ca sunt exacte datele dar este f bine documentat si cuprinzator.
   In rest "pareristi" ca Aristotel care jignesc inutil pt ca habar nu au despre ce e vorba.
  • +1 (1 vot)    
   serios? (Vineri, 15 august 2008, 16:49)

   AristotelCostel [utilizator] i-a raspuns lui stefan

   1. Si cine garanteaza calitatea constructiilor? Va raspunde ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, cand se vor surpa bloacele noi?
   2. Terenurile sunt tot mai scumpe datorita fazanilor care se cred mari dezvoltatori, intretinand astfel .. Caritaasul imobiliar.
   3. Taxele cresc lunar in acord cu aburelile imobiliarilor.
   4. Spagile pe care le dati reprezinta taxe pentru biletul de ordine. Care se baga in fata, ca sa dea lovitura cat timp se mai poate, plateste.
   5. Legatura dintre durata proiectarii si profit?
   6. Parcarile "produse" de voi sunt ceva mai scumpe decat masinile. Sa-mi prezint un rationament in 25 de puncte pe tema asta.
   7. Pe langa comisioanele agentilor, mai puneti si fondul de manipulare.
   8. Majoritatea dezvoltatorii nu lucreaza cu banii lor din banca, ci cu banii bancilor. Cu ce ma aleg eu, daca las banii bancii in banca?
   9. Ai omis cateva aspecte de moralitate si bun-simt...
  • 0 (0 voturi)    
   hai mai, ca esti comic (Vineri, 15 august 2008, 18:44)

   techentiu [anonim] i-a raspuns lui stefan

   Etajul de 450-500 mp te duce la 100-1350 e/mp? Serios? Poate ca voi folositii in loc de ciment, aur, platina sau alt metal pretios.
   Si daca e asa cum zici, atunci cum de se vinde un apartament de >100mp intr-un ansamblu nou de locuinte in Ruse cu incredibila suma de 70.000-85.000 de euro? Probabil, bulgarii fac munca voluntara si construiesc cu ciment de pe vremea lui Jidcov, nu?
   Hai cu manipularea, hai cu PR-ul sa cumpere fraierii apartamentele nevandute, sa-si faca credite pe care sa le plateasca si stra-nepotii lor pentru 4 pereti si manele gratis din vecini. Hai mai, ca nu ne-am nascut ieri. A tinut fraiereala 3 ani, e de ajuns. Gata cu Caritas-ul, si FNI-ul si "afacerile" imobiliare (aka, specula jegoasa). Gata cu prosteala. S-a terminat. Gasiti alta furaciune. Asta-i fumata.
  • 0 (0 voturi)    
   dar (Vineri, 15 august 2008, 20:45)

   nu conteaza [anonim] i-a raspuns lui stefan

   in pretul apartamentelor intra toate cheltuielile pe care le-ai prevazut si atunci eu, ca posibil cumparator, de ce sa platesc spaga pentru autorizatii???poate ca nu vreau; oricum puteti sa construiti si blocuri pe apa, eu nu mai cumpar si gata, astept un contract bun in afara, preferabil europa ca sa ne mai vedem si parintii si adio bucuresti si "febra imobiliara", sunt foarte multi in randul tinerilor cat de cat ok dpdv al job-urilor care gandesc asa, nu ca v-as vaieta eu pe voi dezvoltatorii lu' peste, o sa gasiti fraieri in continuare, unii chiar dintre cei care sunt inversunati pe forumuri.
  • 0 (0 voturi)    
   Apropo de dezvoltatori seriosi (Miercuri, 3 septembrie 2008, 14:54)

   parte implicata [anonim] i-a raspuns lui stefan

   Domnule Stefan,

   deduc din titlu ca sunteti dezvoltator.
   Sa comentam putin afirmatiile dvs.:

   1. cifrele de 1000-1350 €/mp la rosu pentru un bloc de apartamente includ din start un profit de 40%, asa-i?
   2. pretul e corect si poate fi si mai mare dar se repartizeaza pe mult mai multi mp construiti avind in vedere CUT-urile de 5 - 7 si chiar mai mult cerute si obtinute prin PUZ-uri; de fapt, pretul terenului se recupereaza doar din vinzarea locurilor de parcare si a boxelor din subsol;
   3. posibil - oricum variaza functie de valoarea constructiei;
   4. imense in raport cu ce?
   5. si cum afecteaza asta constructia avind in vedere ca blocul oricum se finanteaza masiv din vinzarea anticipata? Practic viitorii locatari crediteaza dezvoltatorul in loc ca acesta sa plateasca din banii lui asa cum e normal;
   6. parcarile oricum sunt obligatorii cf. HCMB 66
   a) corect dar inevitabil
   b) se compenseaza prin reducerea numarului de subsoluri
   c) si asa pina acum s-a construit haotic - ocuparea terenului 100% este anormala in Bucuresti asa ca retragerile de care vorbiti sunt pina la urma benefice pentru oras;
   7. vindeti singuri apartamentele - nu e chiar asa de greu;
   8. corect - pina la punctul in care se doreste obtinerea unui profit de 100% sau mai mult;
   9. intra la punctul 3
 • 0 (0 voturi)    
  tehnoredactare (Sâmbătă, 23 august 2008, 9:49)

  fedaykin [anonim]

  Draga Hotnews, te rog sa-ti pui la punct articolele inainte sa le uploadezi pe server pt ca e inacceptabil ca sa ai greseli gramaticale la un asa nivel la care te afli. Sa nu vorbesti de calitate atata timp cat tu nu o oferi


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by