Jurnal de santierist-ultimul episod

Autoritatile investigheaza si amendeaza si in final recunosc: in Romania se construieste la negru, prost si apoi se vinde foarte scump

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 14 august 2008, 13:01 Actualitate | Esenţial

Batranii care lucreza pe santier
Foto: Hotnews
HotNews.ro a prezentat saptamana trecuta un serial de trei episoade despre modul in care este construit un complex rezidential de lux din Bucuresti. Fara a dori sa generalizam, concluziile la rece ale documentarii realizate pe un santier din Bucuresti au fost ca: munca la negru este utilizata la scara mare, calitatea constructiilor este proasta iar apartamentele se vand foarte scump. ITM, OPC si ISC, autoritatile care supravegheaza santierele din Romania, au prezentat studii care au aceleasi concluzii, dar nu conving in ceea ce priveste masurile luate.

- Nici una dintre institutii nu stie care este numarul de santiere care functioneaza in Romania sau numarul de muncitori de pe aceste santiere;

- Potrivit datelor Inspectoratului de Stat in Constructii, au fost aplicate 4.000 de sanctiuni in valoare totala de 35.000 euro, adica mai putin decat valoarea unei garsoniere in Bucuresti, valoarea medie a amenzilor aplicate de ISC fiind de 9 euro;

- Reprezentantii Oficiului pentru Protectia Consumatorului sustin ca nu au competente in domeniul imobiliar dar ca primesc numeroase plangeri de la cetateni;

- Miza afacerilor imobiliare este inca mare in Romania, rata profitului estimat fiind de circa 50%, pe cand in Ungaria acesta este de sub 20%.

In urma unei documentari de cateva zile pe un santier din Pipera am descoperit o serie de abateri in ceea ce priveste protectia muncii:

- muncitorilor nu li se asigura echipamentele de siguranta, acestia fiind supusi in permanenta pericolului accidentarii;

- companiile care lucreaza pe acest santier angajeaza muncitori la negru. Muncitorilor li se promit contracte de munca care insa nu se intocmesc. Din 400 de angajati ai santierului din Pipera, 300 munceau la negru;

- se angajeaza minori, chiar si tineri sub 14 ani, fapt interzis si pedepsit prin lege;

- angajatii nou-veniti pe santier nu sunt supusi unui instructaj minim de protectia muncii;

- muncitorii nu beneficiaza de asigurari in caz de accident. Potrivit datelor oficiale ale ITM, santierele sunt locatiile unde se inregistreaza un numar mare de accidente de munca.

Calitate dupa regula: las-o, ba, ca merge si asa

In ceea ce priveste calitatea constructiilor situatia este similara, existand un lant al deficientelor. Pe santier nu exista o coordonare a diferitelor echipe de muncitori si nici planuri de munca expuse. Practic muncitorul de rand nu stie ce construieste.

- muncitori necalificati sunt pusi sa execute lucrari de specialitate, precum asamblarea sistemelor de evacuare, izolatii interioare.

- deficientele majore de executie sunt ignorate dupa principiul “las-o ca merge si asa”.

- pe santier sunt angajati pensionari care executa diverse munci esentiale pentru constructia cladirilor.

- peretii strambi, conductele puse aiurea, liniile de curent incalcite sunt acoperite ulterior cu pereti de rigips. Practic, maruntaiele cladirii sunt ascunse dupa pereti de rigips.

Neregulile descrise mai sus sunt cateva dintre cele mai frecvente. Cu toate acestea, apartamentele din viitorul complex sunt evaluate la sute de mii de euro.

ITM amendeaza dar nu stie amploarea fenomenului

Departamentul Inspectia Muncii din cadrul Ministerului Muncii a prezentat pentru HotNews.ro o situatie a fenomenului muncii la negru de pe santiere si a rezultatelor campaniilor realizate de inspectorii ITM din 2002 pana in acest an. Potrivit raportului prezentat de specialistii ministerului, de la inceputul anului si pana in prezent au fost identificate in toata tara 894 de persoane care munceau la negru.

Nu putem spune daca sunt multe sau putine avand in vedere ca nu exista o evidenta a numarului total de muncitori pe santiere si nici a numarului de santiere. Cu toate acestea, in cadrul documentarii pe santierul din Pipera, reporterul HotNews.ro a aflat ca pe acest santier ar exista 300 de muncitori la negru, ceea ce reprezinta 33 % din totalul de muncitori fara forme legale depisati de inspectorii ITM din Romania.

Dintre neregulile semnalate de inspectorii ITM in cadrul controalelor din acest an, mentionam:

Deficiente organizatorice

- Nerealizarea de catre angajatori a evaluarii riscurilor pentru securitatea si sanatatea muncitorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de munca, a substantelor sau preparatelor chimice utilizate si la amenajarea locurilor de munca;

- Neintocmirea de catre angajator a planului de prevenire si protectie;

- Neefectuarea instruirii corespunzatoare a lucratorilor;

- Neintocmirea instructiunilor proprii de protectie a muncii;

- Neintocmirea planului de securitate si sanatate in munca pe santierele temporare sau mobile;

- Neacordarea echipamentelor individuale de protectie adecvate activitatii desfasurate;

- Lipsa organizarii activitatii de prevenire si protectie;

- Neutilizarea de catre salariati a echipamentului individual de protectie din dotare;

- Nedesemnarea de catre beneficiar a coordonatorului de securitate si sanatate in munca;

- Lipsa autorizatiei de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca.

Deficiente tehnice:

- Lipsa amenajarilor si dotarilor locului de munca pentru prevenirea caderilor in gol si a altor pericole;

- Lipsa verificarii legaturii la instalatia de punere la pamânt pentru masinile si utilajele folosite pentru executarea diferitelor operatii – existenta buletinelor de masuratori;

- Folosirea schelelor si scarilor necorespunzatoare;

- Executarea lucrarilor electrice cu personal necalificat;

- Utilizarea instalatiilor de ridicat nesupuse controalelor periodice;

- Executarea de lucrari de sapaturi si demolari fara luarea masurilor corespunzatoare protejarii lucratorilor;

- Neasigurarea stabilitatii posturilor de lucru mobile ori fixe, situate la inaltime sau adâncime;

- Executarea lucrarilor de demolare fara a avea proceduri corespunzatoare si fara asigurarea supravegherii acestora de catre persoane competente.

Deficiente igienico-sanitare:

- Neefectuarea examenului medical la angajare;

- Lipsa materialelor igienico-sanitare.

Potrivit Ministerului Muncii au fost sanctionati peste 400 de angajatori care angajau muncitori la negru. In cadrul controalelor au fost identificate in total peste 2.000 de deficiente in cadrul santierelor controlate, fiind aplicate 658 de santiuni in valoare de 1,5 milioane lei. “Exista o mare deficienta pe piata muncii, de aceea apar si aceste fenomene. Angajatorii prefera sa angajeze muncitori necalificati”, a declarat Lucan pentru HotNew.ro.

9 euro amenda medie pentru constructiile de calitate proasta

In ceea ce priveste calitatea constructiilor, autoritatea responsabila este Inspectoratul de Stat in Constructii. Potrivit reprezentantilor ISC, in primele doua trimestre ale anului au fost efectuate aproape 4.000 de controale la santiere. Din nou cifra nu poate fi coroborata cu alte date deoarece nici ISC nu detine o statistica a numarului de santiere existente in Romania. In urma controalelor au fost date sanctiuni in valoare de 35.000 de euro. La un calcul simplu reiese ca media amenzilor aplicate este de 9 euro, adica cu putin peste pretul unui sac de ciment. Cu toate acestea ISC are o lista lunga de nereguli frecvent intalnite pe santiere:

 • nerespectarea produselor de constructii

 • lipsa procedurilor de lucru in constructii

 • nerespectarea documentatiei de executie

 • neparticiparea proiectantului la verificarea lucrarilor ajunse la faze determinante pentru calitatea constructiei

 • carti tehnice nefinalizate la terminarea lucrarilor

 • lucrari nefinalizate la data terminarii lucrarilor

 • neconvocarea de catre executant a inspectorilor ISC pentru autorizarea continuarii lucrarilor ajunse in faze determinante

 • nerespectarea conditiilor specifice pentru aprovizionarea, manipularea si depozitarea materialelor ce urmeaza a fi puse in opera

 • lipsa personalului tehnic autorizat (diriginete de santiere, responsabil tehnic cu executia, responsabil cu controlul calitatii)

 • lipsa panoului de identificare a investitiei.

O alta institutie care supravegheaza calitatea imobilelor nou construite este si Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului. Reprezentantii ANPC spun insa ca atributiile institutiei in acest domeniu sunt limitate la calitatea materialelor folosite in constructii, practicile incorecte ale comerciantilor de pe piata imobiliara si, in special, modul in care se vand imobilele.

Potrivit ANPC, reclamatiile depuse in anul 2008 au vizat numai calitatea ferestrelor si usilor din profile de aluminiu ori din PVC, cu geam termoizolant. “Acestea s-au referit la executarea necorespunzatoare a tamplariei, mai ales asupra dimensiunilor ori la lucrari necorespunzatoare efectuate la montarea tamplariei”, au declarata reprezentantii ANPC.

Miza afacerilor imobiliare: profituri de peste 50%

Potrivit unor analize realizate de compania Regatta Real Estate si publicate de presa in urma cu trei luni, profitul obtinut din constructia de imobile este apreciat pentru acest an la peste 50%. Profitul din imobiliare se afla insa in scadere fata de anii trecuti.

Un alt studiu realizat de catre compania Colliers arata ca anul acesta costurile de constructie a unui metru patrat in Bucuresti se ridica la 750 de euro, in crestere cu 25% fata de anul trecut. Pe de alta parte, in 2007 Colliers anunta profituri de peste 170% din constructia de imobile. In comparatie cu Ungaria, spre exemplu, rata profitului este inca foarte mare. Potrivit studiilor publicate pe portalurile de specialitate din Ungaria, rata profitului din constructii este cuprinsa intre 15 si 20%, fiind insa in scadere.


Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

7373 vizualizari

 • -3 (11 voturi)    
  profit de 50% (Joi, 14 august 2008, 13:47)

  daniel [anonim]

  Voi jurnalistii nu ati invatat sau poate nu vreti sa fiti obiectivi. Va intereseaza sa relatati intr-un mod tendentios, astfel incat sa atingeti coarda sensibila a populatiei: profituri mari si case scumope.

  Afirmatia voastra ca sunt profituri de 50% e incompleta. Sunt astfel de proiecte, cu 50% profit, dar acest profit e pe un intreg proiect, care daca dureaza 4 ani de zile (achizitie teren, proiectare, obtinere AC, executie) atunci vb de un profit de 12,5% pe an.

  Banca ofera o dobanda de 5% pe an, iar profitul tau e de 12.5%. E o cifra normala, pt ca sunt riscuri mari atunci cand lucrezi pe piata de imobiliare.
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +5 (5 voturi)    
  . (Joi, 14 august 2008, 13:58)

  Mda [utilizator]

  ca la romani: prost si scump!
  I hate this f***ing country!
 • +5 (5 voturi)    
  ? (Joi, 14 august 2008, 14:01)

  sictireanu [utilizator]

  Dar de shpaga relatata intr-unul din episoade nu se zice nimic? :)))
 • +1 (1 vot)    
  Felicitari pentru articol (Joi, 14 august 2008, 14:06)

  324 [utilizator]

  iata in sfarsit un articol asa cum ar trebui sa fie toate, documentat, cu un subiect de actualitate si interesant, nu copy/paste cum fac atatia, pentru ca, nu-i asa, tot banii aia ies.
 • 0 (0 voturi)    
  pestele de la cap se impute ... (Joi, 14 august 2008, 15:53)

  Pitagora [anonim]

  ... e bine ca domnii demnitari au costume frumos apretate si asortate cu masinile de lux din care coboara :) in rest, "las-o, ba, ca merge si asa " ...
   #showComment
 • -2 (2 voturi)    
  jalnic (Vineri, 15 august 2008, 10:35)

  maria [anonim]

  este foarte simplu sa vorbesti cand esti in afara subiectului, cand habar n-ai ce inseamna costurile unei constructii si ce implica aceasta, cand habar n-ai cum se conduce un santier si vezi la o firma mica nereguli pe care le generalizezi si iti faci din asta un "mare subiect" (asta doar in opinia ta de ziarist) pentru ca altceva oricum nu esti in stare sa scrii si nu esti sin stare sa gasesti subiecte interesante care sa-ti atraga cititori. Ar trebui sa te informezi mai bine, sa vezi care este realitatea din cadrul fortei de munca romanesti, sa vezi "golul" din acest domeniu, sa vezi cati sunt calificati pentru munca in cnstructii in Romania, sa vezi cum cei care vin sa munceasca nu au carti de identitate sau isi iau echipamentul de lucru si au disparut iar echipamentul il gasesti la vanzare in targul Vitan duminica, vin si fura unelte si scule sau le strica in cinci minute pentru ca nu stiu sa le foloseasa; toate aceste cine le platesti, a calculat vreun "ziarist" (am pus ghilimele pentru nu consider persoana care a facut acest articol ziarist, probabil, ca si si in constructii si in presa sunt multi necalificati care se considera apti sa faca aceasta meserie) cat il costa pe un angajator toate acestea, a propus cineva sa se dea o lege care sa-l protejeze si pe angajator de toate acestea???? NU, tipic pentru romani, aruncam cu noroi si aratam cu degetul fara sa stim despre ce este vorba. Propunerea mea este sa te duci din nou in santier la munca necalificata poate vei fi apt s-o faci
   #showComment#showComment#showComment
 • 0 (2 voturi)    
  munca la negru? exista ??? (Vineri, 15 august 2008, 14:48)

  stefan [anonim]

  attila,

  uite cateva argumente pentru articolul tau.

  1. aproape 80% din santierele din bucuresti nu ar trebui sa existe implicit si ceea ce rezulta de aici - munca la negru--de ce ?-- nu exista autorizatii depline, proiecte finale, etc

  2. peste 70% din muncitorii si sefii de echipe din santiere sunt navetisti din cele patru zari periferice bucurestiului ceea ce implica pe langa traficul infernal din fiece zi la orele diminetii cat si serii un venit pentru familiile acestora care in marea lor majoritate sunt de categorie sociala ... nu ma pronunt fara nici un chef de munca si calificare aferenta si totusi locuiesc in europa si de curand in UE.

  3. aproape 20% sau peste sunt provinciali mai de departe ce locuiesc in santiere in conditii aproape de cort si de multe ori fara minimele conditii de igiena.

  4. munca la negru in santiere o stie toata suflarea institutiilor statului numai ca interesele sunt conexe - adica dep sau sen sau X persoana cu "greutate" investeste acolo si eu daca ma duc sa ii dau amenda raman fara servici prin urmare ma complac si iau si eu ce mi se da si ca sa nu faca sefu' scandal ca plec pe teren mai dau si eu o amenda doua de obicei unora ce nici nu ar trebui sa plateasca. incredibil mi se intampla sa vad intr-un santier cum la nici 2 ore dupa spaga negociata se intoarse reprezentantul AUTORITATII cu spaga inapoi si cu iertaciunea in bat ca a putut avea tupeul sa pretinda ceva cu toate ca, daca se opintea putin il baga pe respectivul propietar la puscarie pentru spalare de bani; numai ca el, reprezentantu' era un umil functionar, spaga grasa o lua sefu' ca sa nu existe probleme majore.

  5. daca nu ar fii foamea romanilor dupa case, apartamente si birouri atat preturile cat si munca la negru se puteau tine in frau dar cum fiecare romanas vrea ceva ce sa fie al lui...se duce la banca ia credit peste puterile lui si uite lantul slabiciunilor. in afara se lucreaza la greu in zona gri si neagra dar cu costuri si riscuri imense.

  urmeaza profitul
   #showComment
 • 0 (2 voturi)    
  profiturile si cheluielile dezvoltatorilor seriosi (Vineri, 15 august 2008, 14:55)

  stefan [anonim]

  attila,
  continui

  atentie acestea sunt pentru cei ce lucreaza responsabil in constructii nu jepcarii sau profitorii

  1. etajul de 450-500 mp te duce daca il faci ca la carte la 1000-1350e/mp fara finisaje si daca vrei sa le ai ajungi la 2000 cu unele de bun gust si calitative (tin cont de lucrari de calitate si cu raspundere facute --- lucrez cu multi dezvoltatori atat in bucuresti unde sincer manoperele sunt nesimtite cat si in provincie unde e mai indulcita manopera)
  2. terenurile sunt din ce in ce mai mari la pret mai ales daca vrei sa iei in bucuresti si sa faci ceva in zona 1 sau 2 deja sari de 2000e/mp de pamant asta daca nu cumva esti istetz si cumperi 2-5 case de pe vremea lu' bunicul si le darami executand in locul lor un bloc de locuinte (in cazul asta poti sa faci si asociere cu prop caselor contra unui umil proc de 35-60% -- sunt cazuri in care tu vii cu banii si pt 50% vine prop pamantului sau caselor alaturi de tine urmand sa impartiti)
  3. taxele nu ma sunt modice ca pe vremuri ele avand un trend din ce in ce mai ridicat
  4. comisionul la negru sau mai bine zis spagile pentru a-ti scoate autorizatii in mai putin de 1-2 ani sunt imense (cunoscatorii stiu de ce)
  5. proiectul deplin pentru un bloc cu mai mult de 4 nivele este laborios si de durata uneori fiind de peste 6 luni
  6. in criza de parcari din capitala trebuie sa iei si lucrul acesta minor in consideratie si prin urmare ai 3 optiuni
  a) faci rampa si subsol pe 2-3 nivele --- cheltuieli ridicate de sapatura, piloni, radier, etc
  b) faci subsoluri cu lifturi pentru masini minim 2 pt ca de sunt mai multi care vor sa plece la ora x si nu poti sa lasi unul singur--cheltuieli mai mari pe mp de subsol dar cu gust si mai castigi 2-3 parcari
  c) faci imobilul retras cu parcare in fata sau laterale pierzand insa mp construii.
  7. comisioane de 5-6% pt ag. imob.
  8. vrei si tu un profit mai mare decat daca ii lasi in banca.
  9. am omis taxele pt aprovizionare, utilaje si gunoi, despagubiri ocazionale pt vecini
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • 0 (0 voturi)    
  tehnoredactare (Sâmbătă, 23 august 2008, 9:49)

  fedaykin [anonim]

  Draga Hotnews, te rog sa-ti pui la punct articolele inainte sa le uploadezi pe server pt ca e inacceptabil ca sa ai greseli gramaticale la un asa nivel la care te afli. Sa nu vorbesti de calitate atata timp cat tu nu o oferi


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri