Ministrul de interne italian Roberto Maroni l-a felicitat miercuri pe seful politiei italiene, Antonio Manganelli, pentru o operatiune care a condus la descoperirea unei bande de cetateni romani, acuzati de organizarea unei ample retele de prostitutie in Peninsula.

Politia din Venetia a condus cercetarile care s-au finalizat cu arestarea a 10 romani considerati responsabili de asociere criminala pentru constrangerea la prostitutie - inclusiv a unor minori, favorizarea imigratiei clandestine si supunere la sclavie.

Grupul de romani actiona de mai multi ani in zona Terraglio, intre orasele Venetia si Mestre, si era considerat foarte violent. Ei sunt acuzati ca "aduceau in Italia si Spania tinere romance pentru a le obliga sa se prostitueze, unele dintre ele fiind sechestrate in locuinte si batute", informeaza organele de politie.

In perioada 2004- 2006 organizatia de romani a exploatat circa 80 de fete, castigurile incasate fiind de peste 100.000 de euro.

"O contributie fundamentala pentru succesul operatiunii a fost adusa de catre politistii romani, care au colaborat cu Echipa Mobila a politiei din Venetia si care actioneaza in Italia de la sfarsitul lunii mai, colaborand cu politia din alte orase italiene: Roma, Torino, Bologna, Padova si Verona", potrivit Ministerului de Interne italian.

De la sfarsitul lunii iulie, proiectul de colaborare intre politistii romani si cei italieni au condus la arestarea a 63 de persoane (dintre care 57 romani si sase moldoveni): 40 pentru furturi, opt pentru exploatarea prostitutiei si 15 pentru alte delicte. De asemenea, au fost anchetate alte 181 de persoane (125 de romani si 56 de cetateni din Republica Moldova), dintre care 53 pentru delicte impotriva patrimoniului, 48 pentru incalcarea legii cu privire la imigratie si 80 pentru alte delicte.

Operatiunile de colaborare bilaterale au demarat la sfarsitul lunii mai iar in prezent echipa romanilor este formata din 17 politisti romani.

Un detaliu semnificativ: o parte dintre cei 17 politisti romani "sunt de origine roma", a precizat presedintele Traian Basescu, in cadrul intalnirii sale cu premierul Silvio Berlusconi, la sfarsitul lunii iulie.