Propunerea ministrului justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de procuror-sef al DNA, este procurorul Monica Serbanescu, actual consilier in Ministerul Justitiei si fost consilier al fostului procuror general al Romaniei, Ilie Botos.

UPDATE: Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a semnat delegarea lui Daniel Morar in functia de procuror-sef interimar al DNA pentru inca 90 de zile. In lipsa acestei delegari, mandatul lui Daniel Morar in fruntea DNA ar fi expirat astazi.

Actualul procuror-sef al DNA, Daniel Morar, va fi propus fie pentru functia de inalt reprezentant al Ministerului Justitiei din Romania la Bruxelles pe probleme speciale de mecanism de cooperare si verificare, reforma justitiei si lupta anticoruptie, fie pentru cea de adjunct al procurorului sef al DNA, a anuntat Catalin Predoiu, care a afirmat ca va lua o decizie in acest sens dupa ce se va consulta personal cu Daniel Morar.

UPDATE 2:Daniel Morar a refuzat ambele propuneri care i-au fost facute de ministrul justitiei.

"Am cautat o propunere care sa satisfaca toate exigentele in ceea ce priveste conducerea Directiei Nationale Anticoruptie", a afirmat ministrul justitiei. El a adaugat, insa, ca "Experienta actualului procuror-sef al DNA si rezultatele sale de pana acum in lupta impotriva coruptiei sunt elemente de care justitia din Romania nu se poate dispensa", motiv pentru care Daniel Morar va fi propus pentru functia de inalt reprezentant al Romaniei la Bruxelles pe probleme de justitie.

"Nu l-am mai nominalizat pe Daniel Morar pentru ca, in formula actuala pe care am propus-o, cred ca putem combina experienta incontestabila a domnului Morar si credibilitatea sa pe plan extern cu un plus de echilibru si de credibilitate pe care l-ar putea aduce doamna Serbanescu", a explicat ministrul justitiei, Catalin Predoiu.

Ministrul justitiei va inainta propunerea sa pentru functia de procuror-sef al DNA Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul-sef va fi numit de presedintele Traian Basescu.

  • Cine este Monica Serbanescu?

Catalin Predoiu a tinut sa faca si o scurta prezentare a Monicai Serbanescu, propunerea sa pentru conducerea DNA: "Procurorul-doctor Monica Serbanescu se afla momentan in strainatate pentru un interes familial si va va sta la dispozitie in momentul in care va reveni in tara. Monica Serbanescu a activat in toate unitatile Parchetului la cel mai inalt nivel, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, unde a fost procuror general adjunct, apoi la DNA, unde a fost procuror-sef la Sectia judiciara penala, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procuror consilier al procurorului general, este formator la Institutul National al Magistraturii".

"A lucrat, de asemenea, la Parchetul de pe langa ICCJ, sectia judiciara, serviciul judiciar-penal ca procuror, iar in prezent este consilier al ministrului justitiei. Are un numar impresionant de lucrari, are doctoratul, detine un numar remarcabil de stagii de pregatire, atat teoretica, cat si practica, si cred ca dispune de experienta si credibilitatea necesara pentru a ocupa functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie", a incheiat Catalin Predoiu.