Ministerul Sanatatii intarzierea cu demararea dezbaterii publice privind lista de alimente nesanatoase ce vor fi interzise in scoli. Initiatorul legii care interzice mancarea tip fast-food in scoli, deputatul Mircea Giurgiu, sustine ca lista este gata de mai bine de o luna, dar nu a fost facuta publica pentru ca a fost trimisa asociatiei patronale in domeniul alimentar. In urma acestei masuri, parlamentarul spune ca au disparut de pe lista atat unele alimente, cat si bauturile carbogazoase. Ministerul a anuntat ca va publica saptamana aceasta lista, dar inca nu a facut-o.

Deputatul independent Mircea Giurgiu a trimis, saptamana trecuta, o scrisoare deschisa ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin care ii cere sa publice lista cu alimentele ce vor fi interzise: "Legea privind alimentatia sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar a fost adoptata si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. In sarcina ministerului pe care il conduceti a ramas redactarea listei cu alimentele nesatoase care nu pot fi oferite ori vandute in crese, gradinite, scoli si licee. Avand in vedere faptul ca lista a fost transmisa institutiei dvs. de catre membrii Comisiei de nutritie – formata numai din specialisiti nutritionisti – va solicitam sa o publicati pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice astazi pentru a fi accesibila tuturor celor interesati."

Potrivit NewsIn, unul dintre membrii comisiei care a elaborat lista, profesorul universitar Gabriela Roman, sustine afirmatiile lui Giurgiu, potrivit carora documentul, finalizat la inceputul lunii iulie, a fost trimis la federatia patronala din industria alimentara, Romalimenta. Roman afirma ca specialistii din comisia care a facut lista nu sutnd e acord cu modificarile aduse acesteia de Romalimenta, deoarece au fost eliminate majoritatea alimentelor nesanatoase, dar si bauturile acidulate.

In replica, ministerul Sanatatii sustine ca lista de alimente a fost elaborata de comisia ministerului si a fost trimisa, ulterior, catre Romalimenta, potrivit legii transparentei. "Legea transparentei spune clar ca, in momentul elaborarii unui astfel de proiect, trebuie instiintata si cealalta parte implicata. Proiectul va fi supus, saptamana aceasta, dezbaterii publice, timp de 30 de zile, pe site-ul ministerului. Cine are obiectii sau sugestii privind proiectul de act normativ, se poate exprima atunci", au precizat reprezentanti ai ministerului, potrivit NewsIn.

Alimentatie bazata pe fructe, legume si lactate

Potrivit Legii 123/2008, alimentele cu continut mare de zahar, grasimi si sare nu vor mai putea fi comercializate in incinta gradinitelor si a scolilor, iar lista concreta a acestora trebuie alcatuita de Ministerul Sanatatii.

In documentul initial elaborat de specialisti figurau alimentele care au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare, mai putin sandvisurile, care vor putea avea pana la 350 Kcal. Pe lista mai erau si produse precum preparatele de patiserie, hamburgerii, cartofii prajiti, pizza si mezelurile grase, deoarece acestea au un continut mare de grasimi pe suta de grame.

In magazinele din incinta creselor, gradinitelor, scolilor primare si generale si liceelor nu ar mai fi putut fi comercializate nici chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune sarate si seminte sarate, pentru ca acestea contin peste 1.5 grame de sare pe 100 de grame de produs. Documentul interzicea si comercializarea de prajituri, bomboane, acadele si sucuri carbogazoase cu continut ridicat de zahar, dar si a oricaror alimente vrac.

Bauturile permise erau doar apa potabila imbuteliata, apa minerala imbuteliata si bauturile racoritoare din extract de fructe sau legume, fara nicio alta substanta adaugata. Principalele grupe de alimente ce vor putea fi comercializate in scoli sunt lactatele, fructele si legumele.