Presedintele Traian Basescu s-a referit miercuri in cadrul unei declaratii de presa la raportul pe justitie al Comisiei Europene. "Apreciez raportul comisiei europene ca fiind echilibrat si surprinde cu exactitate zonele in care Romania a inregistrat progres si cele in care nu a respectat angajamentle", a declarat seful statului.

"Esential este sa nu politizam discutia despre raportul Comisiei Europene si despre justitie. Romania are de indeplinit patru obligatii in domeniul justitiei", a mai spus T. Basescu.

"Comisia nu poate fi pacalita de dezbateri politice, uneori sustinute si de presa, ca DNA-ul ar lucra la comanda. Este si dificil sa convingi pe cineva ca se face unui politician un dosar penal bazat pe interventie politica, atunci cand in acest dosar gasesti declaratii ale fostilor parteneri care pur si simplu il reclama pe respectivul politician", a adaugat Basescu.

Potrivit sefului statului, "partea pozitiva a raportului vizeaza Directia Nationala Anticoruptie, Parchetul General, iar partea negativa vizeaza actiunile Parlamentului si ale politicienilor".

Presedintele a mai declarat ca dupa prezentarea raportului CE, a discutat cu institutiile cu responsabilitati legate de cele patru teme din justitie in legatura cu care Romania este monitorizata, stabilind ca obiectiv incetareai monitorizarii din iulie 2009.

Raportul pe justitie al Comisiei Europene a fost dat publicitatii la 23 iulie si a cerut un consens fara echivoc din partea tuturor partidelor din Romania in eradicarea coruptiei si continuarea anchetarii fostilor demnitari, pentru a exista si sentinte in cazuri concrete.

Lipsa unor astfel de sentinte produce "ingrijorare" la Bruxelles. In plus, documentul cerea Guvernului finalizarea Codului de Procedura Penala si Codului Penal si renuntarea la amendamentele aduse la cele doua documente.

Lupta impotriva coruptiei trebuie depolitizata in Romania, iar CSM sa asume o pozitie lipsita de echivoc in combaterea coruptiei la nive inalt in contextul dezbaterii din Parlament.