Hidrologii mentin pana joi dupa-amiaza, codul portocaliu de inundatii pe sectorul Ungheni – Falciu al raului Prut, aferent judetelor Iasi si Vaslui si codul galben, pe sectoarele Stanca – Ungheni si Falciu – Oancea. Fenomenele vizate sunt formarea de viituri si situarea nivelurilor peste cotele de atentie si peste cele de inundatie.

Nivelurile Prutului sa se situeze cu cativa centimetri peste cotele de pericol, insa codul rosu nu este necesar avand in vedere ca nu exista pericolul ca apele sa treaca peste diguri.

In comunicatul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor se mentioneaza ca la statiile hidrometrice Prisacani si Dranceni nivelurile se vor situa peste cotele de pericol cu 5 – 15 cm, fara a exista pericolul depasirii cotelor coronamentului digului.

Si in zonele in care este instituit codul galben, in aval de barajul Stanca-Costesti, hidrologii arata ca nivelurile vor depasi cu 20-30 de centimetri cota de inundatie.

La sfarsitul lunii iulie, viiturile au devastat zone intregi din Moldova. Avertizarea hidrologica a fost emisa pe 4 august si este valabila pana maine la ora 16.00.