Procurorul general Codrut Kovesi a solicitat, luni, un nou aviz pentru inceperea urmaririi penale a deputatului Adrian Nastase. Este cel de-al treilea aviz pe care procurorii il cer Camerei Deputatilor in legatura cu politicianul social-democrat. Nastase este acuzat de luare de mita si santaj in dosarul Zambaccian, intors de la instanta suprema la DNA, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit o procedura similara pentru cercetarea fostilor ministri cu cea pentru ministrii in functie, relateaza agentia Newsin.

Potrivit unui comunicat emis de Parchetul General, procurorul general a cerut Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penale fata de Adrian Nastase, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si infractiunea conexa de santaj.

Nastase este acuzat de procurori ca, in perioada 2001-2006, folosind autoritatea functiei pe care o detinea in stat, a savarsit mai multe infractiuni de coruptie. Este vorba de infractiuni de pe urma carora inculpatul ar fi obtinut, in total, suma de 48 miliarde lei vechi, adica 1,3 milioane euro. Acest dosar, numit Dosarul Zambaccian, este diferit de cel care se afla in prezent in dezbaterea Camerei Deputatilor.

In prezent la Camera Deputatilor, pe numele lui Adrian Nastase mai sunt doua solicitari de aviz pentru inceperea urmarii penale. Una, in dosarul Zambaccian care urmeaza sa fie dezbatut in sesiune extraordinara pe 13 august; iar a doua solictare a fost facuta de procurori saptamana trecuta in Dosarul Tamara. In ambele dosare, Adrian Nstase este acuzat de luare de mita.