Autoritatile de la Kiev au negat ca nu ar fi informat la timp Romania si Republica Moldova despre pericolul inundatiilor, acuzand oficialii de la Bucuresti ca nu le-au avertizat cu privire la o scurgere de metale grele in Tisa, informeaza NewsIn.

In cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Kiev, presedintele administratiei regionale Cernauti, Vladimir Kulis, a respins acuzatiile Romaniei si Republicii Moldova ca partea ucraineana nu le-a informat la timp despre inundatiile in zonele frontaliere. Kulis a precizat ca inca din data de 23 iulie toate serviciile de mediu informau la interval de patru ore serviciile competente din Romania si din Republica Moldova, iar pe parcursul perioadei inundatiilor au fost expediate 14 comunicari la Bucuresti, dar si la Chisinau.

Kulis a afirmat chiar ca secretarul Ministerului Mediului de la Bucuresti i-a trimis o scrisoare de multumire pentru oferirea de informatii operative.

Declaratiile lui Kulis au venit ca raspuns la afirmatiile ministrului roman de Interne, Cristian David, care a spus recent ca absenta informatiilor cu privire la inundatii din partea autoritatilor ucrainene ar putea fi una dintre cauzele pentru care autoritatile romane au avut la dispozitie putin timp sau chiar deloc, pentru a avertiza populatia asupra pericolului.

La randul sau, presedintele concernului Apele Moldovei, Veaceslav Iordan, a declarat saptamana trecuta ca Ucraina a efectuat deversari controlate la barajul de la Novodnestrovsk fara a anunta autoritatile moldovene, iar viiturile provocate astfel au marit debitul raului Nistru si au agravat situatia in zonele inundate. Oficialul ucrainean sustine insa ca, la momentul efectuarii deversarii, la fata locului era prezent ministrul adjunct al economiei de la Chisinau, care a stat la hidrocentrala timp de doua zile.

Pe de alta parte, autoritatile ucrainene acuza Romania ca nu le-au informat decat dupa 24 de ore despre o scurgere de metale grele in Tisa. Scurgerea s-ar fi produs la 26 iulie pe teritoriul Romaniei, la 70 de kilometri de Ucraina.Ucraina a acuzat Romania de incalcarea unor acorduri interguvernamentale in domeniul gospodaririi apelor.

De asemenea, Ucraina acuza Chisinaul ca a inundat soseaua Odesa-Reni.