Locuintele distruse sau afectate de inundatii vor fi refacute din bani publici daca proprietarii se obliga sa nu vanda casele in urmatorii cinci ani si sa le asigure pe aceeasi perioada de timp, a declarat joi premierul Calin Popescu Tariceanu.

Agentia Nationala pentru Locuinte va achizitiona materiile prime necesare prin Bursa Romana de Marfuri. Distribuirea mteriilor prime se va face prin intermediul primariilor, care pot incheia contracte cu antreprenori specializati, in special in cazul persoanelor care nu-si pot reface singure locuintele.

Executivul a mai aprobat alocarea a 55 milioane de lei pentru cele sase judete afectate de inundatii. Banii vor fi pusi la dispozitia consiliilor judetene pentru cazurile de interventie rapida. Tariceanu a criticat insa atitudinea unor autoritati locale, care au preferat sa astepte banii de la centru: "Ma asteptam ca autoritatile locale sa fie primele care sa aloce un minim de sume, dar auzim de prea multe ori acelasi leit-motiv, asteptam sa ne dea de la Guvern".

Tot joi, Cabinetul a alocat ajutoare umanitare de urgenta in valoare de 1,922 milioane de lei pentru achizitionarea produselor de stricta necesitate in judetele Bacau, Botosani, Iasi si Neamt.

Potrivit evaluarilor preliminare, inundatiile au afectat 156 de localitati, 2.700 de locuinte (dintre care 375 sunt distruse) si 40.000 hectare de teren agricol.

In prezent, 6.400 de persoane sunt inca evacuate din localitatile de domiciliu. 27 de localitati continua sa fie afectate de lipsa curentului electric.