Comisia Europeana avertizeaza ca reconfirmarea in functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, va fi un "caz-test pentru angajamentul reinnoit al autoritatilor romane", in conditiile in care forul european a subliniat constant rezultatele bune ale DNA, a declarat, pentru NewsIn, Mark Gray, purtator de cuvant al CE.

"Am vazut comentariile aparute in presa romaneasca citand 'surse' de la Bruxelles privind pozitia Comisiei in legatura cu reconfirmarea in functie a sefului DNA. Pozitia noastra este foarte clara. Asteptam ca procesul de reforma sa mearga inainte, nu inapoi. Am subliniat in mod constant rezultatele bune ale DNA si importanta stabilitatii institutionale in anchetarea cazurilor si in initierea de investigatii in cazuri de coruptie la nivel inalt. Reconfirmarea in functie a procurorului-sef al DNA va fi un caz-test pentru angajamentul reinnoit al autoritatilor romane", a precizat Mark Gray.

Mandatul procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, expira la 12 august, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, avand posibilitatea de a-l reconfirma in functie pentru un nou mandat.

GRECO: Inlocuirea lui Morar din functie "va duce la slabirea DNA

Mentinerea in functie a lui Morar este aparata si de Dragos Kos, presedintele Grupului de State Impotriva Coruptiei din Consiliul Europei (GRECO). El a declarat miercuri, pentru NewsIn, ca inlocuirea lui Morar din functie "va duce la slabirea DNA, pentru ca procurorii vor invata o lectie foarte simpla: daca imi fac treaba in mod corect, impartial si independent, voi fi si eu demis la finalul mandatului. Este un mesaj foarte trist pentru o institutie ca DNA", avertizeaza Kos.

"Politicienii romani au de luat o decizie foarte simpla: sa faca un pas inainte prin mentinerea lui Morar sau sa faca mai multi pasi inapoi si sa se ajunga la situatia in care chiar nu mai exista nicio speranta in lupta anticoruptie din Romania", a spus presedintele GRECO, precizand ca eventuala schimbare din functie a lui Morar ar fi reflectata negativ in urmatorul raport al Comisiei Europene.

PSD ameninta cu motiune daca Morar nu e schimbat

Perspectiva reconfirmarii lui Morar a starnit reactii vehemente din partea partidelor politice. Liberalul Crin Antonescu a declarat ca prelungirea mandatului lui Daniel Morar in fruntea DNA ar fi o lovitura de imagine data siesi de Guvernul Tariceanu, iar deputatul PSD Victor Ponta sustine ca PSD ar putea depune o motiune simpla sau de cenzura, daca actualul sef al DNA ramane in functie.

In schimb, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat marti ca PNL nu se va implica in niciun mod in decizia privind conducerea DNA. "Din punct de vedere al deciziei politice, PNL a stabilit, asa cum era si cazul, ca nu se va implica in niciun fel in decizia referitoare la procurorul sef al DNA", a precizat Olteanu, care a explicat ca hotararea apartine, in prima instanta, ministrului justitiei, iar ulterior CSM si presedintelui. "Noi nu vom interveni ca partid in aceasta decizie", a intarit presedintele Camerei Deputatilor.

Ministrul justitiei: Legea ma obliga sa decid

Ministrul Predoiu a subliniat ca exista riscuri, oricare ar fi decizia luata in privinta mandatului lui Morar. "Sunt foarte multe riscuri, exista si riscul sa iei decizia sa ramana Daniel Morar si sa te trezesti in Parlament cu o lege de desfiiintare a DNA-lui si atunci calci pe raport, care spune pastrati DNA-ul. Exista tot felul de riscuri, datoria mea este sa le evaluez si datoria mea este sa decid. Legea ma obliga sa decid. Decizia ministrului justitiei, oricare ar fi ea, implica riscuri si trebuie sa ni le asumam si sa le gestionam dupa aceea", a declarat Predoiu.

In sprijinul lui Morar s-au declarat si o serie de organizatii non-guvernamentale afiliate Initiativei pentru o Justitie Curata, printr-un raport de avertizare trimis ministrului justitiei in care ii cer sa reziste presiunilor politice venite din partea PSD si PNL si sa-l nominalizeze pe Daniel Morar pentru un nou mandat. Consecintele unui refuz de reinvestire a lui Morar ar fi, potrivit raportului IJC, taierea fondurilor europene sau activarea clauzei de salvgardare pe justitie, sanctiuni pe care "Romania nu isi permite sa le primeasca".