Numarul persoanelor evacuate din cauza inundatiilor a scazut la 7.664, dupa ce locuitorii din judetele Neamt si Bacau s-au intors la casele lor, cea mai mare parte a celor evacuati fiind in Iasi, a anuntat miercuri dupa-amiaza Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul de Interne. Potrivit secretarului de stat, numarul localitatilor afectate de inundatii, din intreaga tara, a ajuns la 156.

Numarul persoanelor decedate a ramas de 5, 245 de locuinte sunt distruse, alte 123 sunt in prag de prabusire si 4.585 inundate. In total, apa a inundat 9.463 de gospodarii, peste 40.100 hectare de teren agricol si 4.512 hectare de pasuni si fanete, potrivit Mediafax.

Victor Paul Dobre a precizat ca se lucreaza cu peste 2.000 de oameni. din care peste 1.500 de angajati ai MIRA. El a mai aratat ca este vorba de doua tipuri de actiuni, in functie de locul unde se defasoara acestea. Astfel, acolo unde apele s-au retras, s-a inceput evacuarea apei din locuintele inundate si s-a trecut la vaccinarea populatiei si la colectarea animalelor moarte. De asemenea, in localitatile aflate in aval de barajul de la Stanca-Costesti, pe malul Prutului, se desfasoara actiuni de suprainaltare si consolidare a digurilor.

Secretarul de stat a adaugat ca s-a continuat distribuirea catre populatie a produselor de prima necesitate, fiind astfel impartiti peste 400.000 litri de apa minerala, 35 tone de paine, 28 tone de pate, 38 tone de conserve de carne, 44,5 tone de malai, 13,5 tone de faina.

Ultimele evacuari au avut loc marti, in judetele Iasi si Neamt, iar miercuri nu a mai fost evacuata nicio persoana din zonele afectate de inundatii, a mai spus Dobre. Acesta a precizat si ca nu s-au efectuat evacuari in "cea de-a doua incinta" de langa barajul de la Stanca-Costesti, in judetele Vaslui si Galati fiind monitorizat debitul Prutului si efectuandu-se operatiuni de inaltare a digurilor.

"Dupa cum stim, Prutul este un rau «lenes», astfel incat propagarea unei eventuale viituri dureaza", a spus secretarul de stat in incheierea prezentarii bilantului provizoriu al Ministerului Internelor si Reformei Administrative.

Hidrologii au prelungit, miercuri, avertizarea cod rosu de inundatii pentru raul Prut pana joi la pranz, pentru sectorul cuprins intre Radauti-Prut si Trifesti-Sculeni, judetele vizate fiind Botosani si Iasi.