Hidrologii au prelungit, miercuri, avertizarea de cod rosu pentru raul Prut pana joi la ora 12:00. Sectorul din raul Prut vizat de avertizarea hidrologica este Radauti-Trifesti-Sculeni, judetele vizate fiind Botosani si Iasi. Pe de alta parte, judetele Neamt si Bacau au primit o avertizare de cod portocaliu, anunta Realitatea Tv.

Pericol nu a trecut in zonele din Moldova deja inundate, cu toate ca meteorologii si hidrologii anuntasera miercuri dimineata ca debitele Prutului si Siretului sunt in scadere, nu mai sunt viituri din amonte, iar apele au inceput sa se retraga din zonele afectate.

Numarul persoanelor evacuate din cauza inundatiilor a scazut la 7.664, dupa ce locuitorii din judetele Neamt si Bacau s-au intors la casele lor, cea mai mare parte a celor evacuati fiind in Iasi, a anuntat miercuri dupa-amiaza Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul de Interne. Potrivit secretarului de stat, numarul localitatilor afectate de inundatii, din intreaga tara, a ajuns la 156.

Numarul persoanelor decedate a ramas de 5, 245 de locuinte sunt distruse, alte 123 sunt in prag de prabusire si 4.585 inundate. In total, apa a inundat 9.463 de gospodarii, peste 40.100 hectare de teren agricol si 4.512 hectare de pasuni si fanete, potrivit Mediafax.