Lipsa de informatii din partea autoritatilor din Ucraina poate sa fi condus la un timp redus sau chiar deloc pentru avertizarea populatiei asupra pericolului de inundatii, a declarat ministrul internelor, Cristian David. Declaratia lui este insa contrazisa de oficiali ucraineni, care afirma ca ar fi transmis "la timp" informatiile catre partea romana, informeaza Mediafax.

Aflat in judetul Botosani, David a afirmat: "comunicarea cu ucrainenii este foarte saraca. Nu avem informatii suficiente si la timp din Ucraina, pentru a sti ce putem si ce trebuie sa facem noi, aici".

La randul sau, presedintele Basescu a precizat ca stie ca au existat unele probleme de comunicare cu Ucraina referitoare la prognozele hidrologice, dar a mentionat ca nu acestea sunt motivul inundatiilor de pe Prut si Siret. Seful statului a declarat ca de vina sunt amenajarile din Romania care nu pot prelua "debite istorice". "Romania foloseste standarde europene din punct de vedere al debitelor si prognozelor hidro, in timp ce Ucraina utilizeaza alte standarde", a declarat Traian Basescu.

Raspunzand criticilor ministrului roman de interne, seful Administratiei Regionale de Stat Cernauti, Vladimir Kulis, a declarat ca "am dispus de unele informatii ca va fi o urgie, dar nu intr-o asemenea amploare. Le-am transmis si structurilor aferente din Guvernul Romaniei, care au si multumit ca le-am dat la timp".

Kulis a declarat, de asemenea, ca in Ucraina a plouat "in trei zile cat pentru un an".

Mediafax a transmis luni ca Romania cere oficial Ucrainei, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), sa permita accesul unor experti hidrologi romani pe sectiunile ucrainene ale Siretului si Prutului, pentru a observa si a evalua starea exacta a debitelor acestora si pentru a putea contracara mai bine efectele inundatiilor.