Inundatiile din ultimele zile au ucis 5 oameni, iar numarul persoanelor evacuate a ajuns la 15.183, potrivit ultimului bilant al Ministerului de Interne. 148 de locuinte au fost distruse si alte 123 sunt in pericol de prabusire, a declarat, marti, secretarul de stat Victor Paul Dobre.

In total, 3.919 case au fost afectate, iar numarul gospodariilor inundate a ajuns la 6.826. In urma ploilor care au cazut in ultimele zile, sunt inundate 24.000 de hectare teren agricol si 3.159 hectare de pasuni si fanete.

Victor Paul Dobre a facut apel la populatie sa respecte dispozitiile autoritatilor, in conditiile in care singurul scop al evacuarilor este evitarea pierderilor de noi vieti omenesti.

Codul rosu a fost extins

Hidrologii au extins avertizarea hidrologica cod rosu si pe zona riverana Prutului, in aval de barajul de la Stanca Costesti, care este golit controlat cu un debit ce depaseste cota de pericol.

Debitul in amonte de baraj este de 3.450 metri cubi pe secunda, iar din baraj se evacueaza 840 de metri cubi pe secunda.

Diferenta se acumuleaza, au precizat oficialii Ministerului de Interne, care au subliniat insa ca barajul functioneaza in conditii de siguranta.