Prefectura Iasi a anuntat ca va evacua marti cinci localitati aflate in Lunca Prutului. Localitatile evacuate sunt Trifesti, Hermeziu, Vladomira, Sendreni si Sculeni. De asemenea, hidrologii au prelungit codul rosu pe Siret si pe Prut pentru inca 24 de ore, pana miercuri, la ora 16,00, anunta Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. Secretarul de stat in Ministerul Internelor, Victor Paul Dobre, a anuntat ca sunt afectate de inundatii 6 judete (Maramures, Botosani, Bacau, Neamt, Iasi si Vaslui) si 145 de localitati. Aproape 100 de locuinte au fost distruse de ape, iar alte 122 se afla in pericol de prabusire.

Noaptea de luni spre marti a fost extrem de grea pentru locuitorii judetelor din Moldova afectate de inundatii. O situatie dezastuoasa se inregistreaza in Bacau, unde debitul raului Siret a atins cota maxima de alerta, de 2.400 metri cubi pe secunda. Patru localitati au fost evacuate, iar zeci de case au fost acoperite de ape. In unele zone, nivelul apei a ajuns la 2 metri.

Multi oameni au refuzat sa isi paraseasca locuintele. Cele mai afectate sunt satele Schineni, comuna Saucesti si Holt, comuna Letea Veche. Traficul pe mai multe tronsoane de drumuri nationale din judetele afectate de inundatii a fost inchis sau restrictionat.

Astfel, in judetul Suceava, pe raza localitatii Arbore, circulatia este intrerupta pe Drumul National 2E, in zona Clit, din cauza ruperii unui pod. De asemenea, nu se circula pe Drumul National 2H, intre Putna si Vicovu de Jos, iar Drumul National 17 A ramane inchis din cauza avarierii podului de la Marginea.

In judetul Botosani sunt inchise drumurile nationale 24 C Miorcani-Radauti Prut si 29 A Rediu-Radauti Prut.

In judetul Iasi, este inchis Drumul National 28, Drumul European 583 Targu Frumos-Sabauani. Traficul este deviat pe DN 28 A Motca-Pascani-Targu Frumos.

In judetul Neamt este inchis DN 15 D Roman-Ganditi, iar pe Drumul National 15 B Poiana Largului-Targu Neamt, la kilometrul 9, se circula cu restrictii din cauza prabusirii terasamentului, anunta Centrul Infotrafic.

S-a prelungit avertizarea hidrologica cu cod rosu

Avertizarea hidrologica cu cod rosu pe raurile Siret si Prut a fost prelungita pana miercuri, la ora 16.00, transmite Radio Romania Actualitati. Se mentine codul rosu pentru cursul mijlociu al Siretului, sectorul aval Lespezi-Dragesti si pentru Prut, sectorul amonte de acumulare Stanca- Costesti, aferente judetelor Botosani, Neamt, Iasi si Bacau.

Codul rosu a fost inlocuit cu cel portocaliu pe cursul superior al Siretului, in Suceava, Botosani si Iasi, iar cel galben a fost instituit pentru Siret, in sectoare din judetele Bacau, Vrancea, Botosani, Iasi si Vaslui.

Secretarul de stat in Ministerul Internelor, Victor Paul Dobre, a anuntat la o conferinta de presa ca sunt afectate de inundatii 6 judete (Maramures, Botosani, Bacau, Neamt, Iasi si Vaslui) si 145 de localitati. Aproape 100 de locuinte au fost distruse de ape, iar alte 122 se afla in pericol de prabusire.

Basescu a fost in zonele afectate

Presedintele Traian Basescu a stat de vorba cu sinistratii din Tamaseni (jud. Neamt), asigurandu-i ca Guvernul ii va ajuta. Seful statului a promis ca autoritatile vor reface infrastructura si casele afectate.

"Or raspunde si autoritatile, dar cred ca si Dumnezeu putin ca ne-a dat atata apa", a afirmat seful statului. La replica unui localnic ca actualul Guvern a facut "numai haos", Basescu a raspuns: "Hai sa nu facem politica si cu apa la genunchi".

Presedintele viziteaza marti si localitatea Saucesti, din judetul Bacau.