Precipitatiile abundente cazute in ultimele ore in nordul Moldovei au afectat mai multe localitati. Localitatile Sucevita, Putna, Gura Putnei si Marginea din judetul Suceava sunt acoperite de ape. Zeci de locuinte sunt izolate de ape, iar autoritatile au decis sa evacueze oamenii din case. Potrivit Realitatea TV, in zona s-a inregistrat record de precipitatii, care au atins 80 de litri pe metru patrat.

Autoritatile au emis cod rosu de inundatii pe Suceava si Siret, pana la confluenta cu raul Moldova, precum si cod portocaliu pentru raurile Viseu, Tisa si Prut.

In judetul Maramures, un barbat de 65 de ani a fost gasit inecat, iar ISU a anuntat ca un copil a murit inecat in raul Suceva.

Inundatiile au afectat 72 de localitati din sase judete, 318 persoane fiind evacuate. Inundatiile au afectat 1.061 gospodarii, 639 fantani, 54 km drumuri judetene, 173 km drumuri comunale, 162 poduri, 646 ha teren agriciol si 830 ha de pasuni si fanete. 127 localitati nu au energie electrica.

Precipitatiile continua si in cursul noptii

Atentionarea meteorologica a fost prelungita pentru judetele Maramures, Suceava, Botosani, precum si pentru nordul judetelor Bistrita si Neamt. La noapte pot sa apara din nou precipitatii pe zone intinse, care izolat vor ajunge la 40 - 50 de litri/mp.

Podul aflat pe DN 17 A - la iesirea din localitatea Margina - a fost inchis, unul dintre pilonii podului fiind afectat de apele raului Sucevita. In plus, la Radauti si Voitinel, mai multe case au luat foc din cauza trasnetelor.

In orasul Suceava, canalizarea nu a putut sa faca fata precipitatilor abundente, iar mai multe cartiere au fost inundate. Apele raului Suceava au iesit din matca si ameninta podul de la Itcani. Politia a restrictionat circulatia in localitate, iar accesul masinilor de mare tonaj este interzis.

In Tibeni (jud. Suceava), inundatiile au afectat 150 de case, locuitorii fiind evacuati de fortele de interventie. Ministerul de interne a anuntat ca trimite barci pneumatice din alte judete pentru a ajuta la evacuarea oamenilor.

In Harghita, la Borsec, au fost inundate 15 locuinte si 80 de gospodarii iar drumurile din oras au fost avariate pe o lungime de 5 kilometri, transmite Radio Romania Actualitati. In localitatea Corbu, au fost inundate 10 gospodarii si 8 ha de fanete, peste 3.000 de locuitori din comuna Bilbor au ramas peste noapte fara energie electrica.

Un alt judet afectat de inundatii este Neamt.