Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a apreciat, la finalul sedintei de joi a Consiliului, ca "raportul CE pe tema justitiei din Romania este in egala masura echilibrat, critic si constructiv". Lidia Barbulescu a anuntat ca CSM a luat mai multe masuri pentru imbunatatirea aspectelor semnalate in document. Presedintele CSM a adaugat ca la urmatoarea sedinta a Consiliului, din luna septembrie, se va face o analiza mai exacta asupra partii tehnice a raportului, pentru a se lua masuri si a se stabili date concrete.

Intrebata care au fost reprosurile sefului statului la sedinta de joi, Lidia Barbulescu a raspuns ca: "Reprosurile sefului statului au fost aceleasi ca si cele semnalate in raportul CE". Traian Basescu a cerut presei sa paraseasca sala la deschiderea sedintei si a parasit sediul CSM fara sa dea declaratii presei.

In schimb, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat ca la sedinta CSM "Nu a fost vorba despre reprosuri, ci despre masurile pe care trebuie sa le luam pentru ca raportul din luna decembrie sa fie unui pozitiv. Seful statului nu ne-a reprosat nimic, ci ne-a cerut sa fim mai dinamici. A fost o discutie tehnica in care s-au stabilit masuri pe care trebuie sa le aplicam pe viitor".

La sedinta CSM a participat si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, care a anuntat, dupa iesirea de la sedinta CSM, care au fost principalele teme ale acesteia: criza de personal din Ministerul Public, problema transparentei si eficientei actului de justitie si problema specializarii magistratilor.

Procurorul general a precizat ca un nou raport interimar al Comisiei Europene este asteptat in luna decembrie, iar urmatorul raport, in iunie anul viitor. Laura Codruta Kovesi a anuntat ca obiectivul Romaniei este sa obtina cat mai curand ridicarea monitorizarii de catre Comisia Europeana a justitiei din Romania.

Printre masurile anuntate de Lidia Barbulescu se numara:

  • in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, presedintele CSM a aratat ca este necesara intensificarea pregatirii profesionale a judecatorilor si procurorilor in domeniul combaterii coruptiei, al rolului si responsabilizarii sistemului judiciar in societate.
  • continuarea politicii de recrutare a judecatorilor, procurorilor si personalului auxiliar cu mentierea unor standarde inalte de performata.
  • realizarea impreuna cu Ministerul Justitiei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si DNA a unui studiu independent cu privire la solutionarea infractiunilor din sfera activitatilor economico-financiare, inclusiv a infractiunilor de coruptie si luarea masurilor ce se impun in baza acestui studiu.
  • in sensul transparentei actului de justitie, CSM isi propune continuarea implementarii strategiei de comunicare publica.
  • Consiliul Superior al Magistraturii a analizat, in sedinta de joi, concluziile raportului Comisiei Europene pe tema reformei justitiei din Romania, dat publicitatii miercuri. La sedinta CSM au participat si presedintele Traian Basescu si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi.

La inceputul sedintei, seful statului le-a cerut jurnalistilor sa paraseasca sala, spunand ca sedinta nu este publica.La final, Traian Basescu a parasit sedinta CSM fara sa dea nicio declaratie presei.

Presedintele CSM, Lidia Barbulescu este asteptat sa anunte masurile concrete pe care Consiliul le va lua pentru imbunatatirea aspectelor semnalate in document, potrivit Antena 3.

Raportul Comisiei Europene pe tema justitiei dat publicitatii miercuri semnaleaza faptul ca Romania a inregistrat prea putine rezultate in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si va fi in continuare monitorizata de Bruxelles. Parlamentul de la Bucuresti este criticat in premiera de Bruxelles din cauza faptului ca a amanat in repetate randuri avizarea cererilor de incepere a urmaririi penale in cazurile unor fosti ministri care sunt si parlamentari.