Presa internationala relateaza pe larg, miercuri, despre decizia Comisiei Europene de a suspenda fonduri de sute de milioane de euro destinate Bulgariei, drept sanctiune pentru lipsa de progrese in lupta contra coruptiei in aceasta tara. Intre timp, raportul CE privind Romania isi gaseste loc doar pe fluxurile agentiilor internationale de presa, care noteaza ca tara noastra a scapat de sanctiuni in pofida progreselor insuficiente in reforma justitiei si lupta anticoruptie.

  • "Uniunea Europeana a taiat ajutoarele financiare pentru Bulgaria si a avertizat Romania sa faca curatenie in sistemul sau judiciar", scrie Bloomberg, afirmand ca este vorba despre critici fara precedent la adresa celor mai noi si mai sarace tari member UE, pentru esecul lor in lupta contra coruptiei.
  • Raportul ii incurajeaza pe criticii care au spus ca cele doua tari au fost admise in UE inainte sa fie pregatite pentru acest pas si poate oferi munitie celor care isi manifesta scepticismul fata de o viitoare extindere UE spre tari precum Turcia, scrie Bloomberg.
  • Financial Times citeaza diplomati UE care apreciaza ca decizia Comisiei de a vorbi dur si de a actiona mai moderat reflecta posibilitatile limitate de a lua masuri impotriva tarilor, dupa ce au aderat la Uniune.
  • Comisia Europeana a criticat Romania, miercuri, pentru progresul insuficient in lupta anticoruptie, indeosebi la nivel inalt, dar aceasta tara a scapat de sanctiuni, spre deosebire de Bulgaria, scrie, la randul sau, Reuters.
  • Agentia noteaza ca in Romania lupta contra coruptiei se loveste de piedici politice si judiciare. Materialul il citeaza, de asemenea, pe crestin-democratul german Elmar Brok, membru al Parlamentului European, potrivit caruia "situatia in ambele tari s-a inrautatit dupa aderare, insa exista deosebiri intre ele".
  • Reuters apreciaza ca apelul CE la eforturi de depolitizare a luptei anticoruptie in Romania ar fi legat de conflictele dintre presedintele Basescu si Curtea Constitutionala, pe de o parte, si dintre Basescu si premierul Tariceanu, pe de alta parte. Agentia aminteste de criticile presedintelui la adresa Curtii pentru decizia ca procurorii trebuie sa ceara aprobarea parlamentului pentru anchetele in care sunt implicati actuali si fost ministri, membri ai guvernului - decizie care, insista Reuters, a blocat efectiv anchete de inalta coruptie.
  • AFP prefera sa puna accentul pe sanctiunile dure decise in cazul Bulgariei si mentioneaza doar ca Romania a avut parte de critici mai putin aspre, in conditiile in care elementele fundamentale necesare functionarii sistemului judiciar au fost puse in aplicare, insa pe baze fragile.
  • Potrivit BBC, raportul privind Romania condamna parlamentul pentru intarzierea anchetelor de coruptie ce-i vizeaza pe fostul premier Adrian Nastase si pe alti oficiali de rang inalt. BBC il citeaza pe Jack Davis de la European Policy Centre din Bruxelles. Acesta spune ca rapoartele sunt un mesaj clar pentru Bulgaria si Romania, dar si pentru alti candidati UE, precum Turcia sau Croatia: "daca faci promisiuni, trebuie sa le respecti. Fie te adaptezi, fie te confrunti cu sanctiuni".