"Ce s-a intamplat in cazul Bulgariei, si insist foarte mult, este un semnal foarte clar ca in niciun fel Comisia nu va ezita sa ia masurile cele mai dure cu putinta in conditiile in care se vor constata chestiuni similare in celelalte state membre, inclusiv in Romania", a spus comisarul european Leonard Orban intr-o intalnire cu presa romana aflata la Bruxelles. "Uitati-va la cazul Bulgariei si veti intelege riscurile enorme nu numai pentru Romania", a spus oficialul european.

Orban a calificat drept echilibrat raportul Comisiei privind situatia justitiei din Romania si a subliniat ca Bruxelles-ul a notat progresele, masurile necesare si, mai ales, criticile.

"Sunt destule critici, cele mai serioase se refera la asa-numita politizare a cazurilor de mare coruptie. Nu este apreciata in mod pozitiv atitudinea Parlamentului Romaniei care, pe undeva, a intarziat judecarea diferitelor cazuri", a spus comisarul european. In plus, a inventariat la capitolul critici faptul ca "sunt institutii care trebuie sa-si imbunatateasca activitatea". Una dintre aceste institutii este CSM, care a avut parte de o evaluare mixta: "Pe de o parte sunt subliniate progrese, pe de alta parte se insista asupra faptului ca inca nu exista o atitutidne menita sa ii descurajeze pe cei din sistem care gresesc. Si, din acest punct de vedere, modalitatea de sanctionare nu este eficienta".

Raportul, in intregul sau, da "o imagine mixta", dar Leonard Orban a subliniat ca este foarte important faptul ca, in comparatie cu documentul din luna februarie, s-au subliniat progresele realizate de Romania in ultimele sase luni. Insa nu se concentreaza numai pe progrese si masuri necesare, ci "sunt si formulari de substanta legate de cat de important este pentru cetatenii romani ca institutiile romane sa functioneze, cat de important este din punctul de vedere al economiei nationale, al functionarii administratiei". Mai mult, "sunt niste evaluari care tin inclusiv de rolul pe care Romania il va juca in continuare ca stat membru al UE", ceea ce reprezinta "un semnal extrem de serios cu privire la importanta si necesitatea ca Romania sa intreprinda cat mai urgent reformele necesare sa consolideze progresele realizate".

Despre Romania nu s-a discutat foarte mult in Colegiul Comisarilor, discutiile fiind concentrate pe Bulgaria, si nu a fost pusa problema activarii clauzei de salvgardare. Este clar ca monitorizarea va continua inca un an. "Si aceasta decizie este mixta: pe de o parte, faptul ca nu este propusa clauza de salvgardare este o decizie pozitiva, insa continuarea mecanismului de monitorizare poate fi privita din alt punct de vedere", a spus comisarul.

Intebat daca raportul putea fi mai dur la adresa Romaniei, Leonard Orban a spus ca nu asa se pune problema: "Ce s-a intamplat in cazul Bulgariei, si insist foarte mult, este un semnal foarte clar ca in niciun fel Comisia nu va ezita sa ia masurile cele mai dure cu putinta in conditiile in care se vor constata chestiuni similare in celelalte state membre, inclusiv in Romania".

Comisarul european a revenit asupra mesajelor transmise in continutul raportului, care nu sunt destinate numai Parlamentului roman, ci tuturor actorilor implicati in reforma justitiei si lupta anticoruptie la toate nivelele. "Cititi partea de ce mai trebuie facut si veti vedea inclusiv ca se spune ca Romania va trebui sa adopte acele masuri necesare astfel incat sa ii protejeze pe aceia care dezvaluie fapte de coruptie, inclusiv la nivel local si inclusiv in niste sisteme pe care uneori sau unii cred ca putem tolera coruptie. Acest raport nu vizeaza strict un domeniu, ci vizeaza, daca vreti, performanta Romaniei pe anii care vor urma. Si este extrem de important. Si este in primul rand in interesul Romaniei sa faca progrese in acest domeniu, sa isi consolideze institutiile", a spus Orban.

La ce pedepse este pasibila Romania? Raspunsul a fost prompt si a sunat ca un avertisment: "Uitati-va la cazul Bulgariei si veti intelege riscurile enorme nu numai pentru Romania, riscurile enorme in general, inclusiv pentru tarile cu care in viitor se va largi Uniunea. Dar aici exprim un punct de vedere personal", a spus comisarul european Leonard Orban.

Comisia Europeana a suspendat ajutoare in valoare de sute de milioane de euro destinate Bulgariei si a retras acreditarea a doua agentii de plati, din cauza coruptiei si a gestionarii defectuoase.