Parlamentul si Guvernul sunt principalii vinovati pentru nefinalizarea doarelor privind actele de inalta coruptie, a declarat miercuri presedintele CSM, Lidia Barbulescu, dupa prezentarea raportului de tara al Comisiei Europene.

Ea a explicat ca judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie nu au dat nicio solutie in aceste dosare deoarece Curtea Constitutionala a stabilit ca modificarea legii din 2005, care prevedea ca fostii ministri nu mai au nevoie de aviz pentru inceperea urmaririi penale, este in contradictie cu legea fundamentala.

"Nu este vina noastra, este vina legiuitorului din 2003, din 2005 si a ordonantei care a modificat legea raspunderii ministeriale", a declarat, la Realitatea TV, Lidia Barbulescu.

"De acolo porneste problema", a subliniat magistratul, afirmand ca, prin decizia Curtii Constitutionale, actele de urmarire in cazurile parlamentarilor au fost lovite de nulitate.

CSM nu va admite presiuni sau ingerinte politice

In opinia sa, politizarea justitiei, mentionata in raportul de tara, "se refera la faptul ca aceste dosare de mare coruptie se gasesc la Parlament pentru a obtine avizul de incepere a urmaririi penale".

Lidia Barbulescu a respins insa orice acuzatie ca CSM ar avea vreo vina pentru actuala situatie: "Nu CSM a scris Constitutia in 2003".

In plus, CSM a avertizat, in 2005, ca modificarea legii privind fostii ministri este neconstitutionala, in conditiile in care "orice jurist stie ca nu poti sa schimbi regulile jocului in timpul jocului": "Este un principiu de drept care nu poate fi incalcat"

"Mie nu mi se pare normala niciun fel de intersectare a activitatii judiciare cu aceea a politicului", a spus Lidia Barbulescu, adaugand ca CSM nu va admite niciodata presiuni de natura politica sau ingerinte in activitatea Justitiei.