Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat imediat dupa prezentarea raportului CE ca este decis sa continue "politica de toleranta zero fata de cei care isi folosesc functia publica pentru a se imbogati". Intr-un comunicat remis presei, Tariceanu a facut un apel la partidele politice "pentru a adopta un discurs constructiv" pe tema justitiei.

"Raportul evidentiaza o serie de evolutii pozitive, progrese care ne arata ca Romania merge inainte pe drumul cel bun, in interiorul Uniunii Europene", a mai spus premierul.

Catalin Predoiu: Raportul este echilibrat si realist

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, considera ca raportul este echilibrat si realist si a salutat obiectivitatea cu care reprezentantii Comisiei au inregistrat progresele Romaniei.

In opinia sa, continuarea reformelor este singura cale de ridicare a mecanismului de cooperare si verificare stabilit de Comisie, fixand astfel complet locul Romaniai in cadrul UE.

Predoiu a avertizat insa ca reformele si schimbarea institutiilor nu sunt decat un "paleativ in absenta schimbarii mentalitatilor".