Documentul prezentat miercuri de Comisie este asteptat cu nerabdare, chiar daca nu mai este niciun secret continutul lui. Oficialii europeni consultati de HotNews.ro spun insa ca proiectul va suferi modificari, in punctele esentiale, mai ales ca raportul a fost indelung discutat si negociat marti de catre sefii de cabinet ai comisarilor europeni. Faptul ca autoritatile romane s-au pronuntat si au comentat un document preliminar, au ingreunat negocierile unui ton mai favorabil Romaniei, in raport cu Bulgaria. HotNews.ro va prezinta informatii din culisele raportului.

Informatia pe scurt:

  • Oficialii Comisiei Europene nu inteleg implicarea Parlamentului in modul in care o face - necesitatea de a da votul pentru inceperea urmaririi penale a unor fosti ministri - si politizarea luptei anticoruptie.
  • Situatia din Bulgaria si tonul extrem de critic al Comisiei in rapoartele care o privesc influenteaza negativ si raportul pentru Romania.
  • Antepronuntarea autoritatilor romane pe un proiect de raport, fara a astepta varianta oficiala, a suparat Bruxelles-ul.

Comisia Europeana face in document o "evaluare mixta", cum au caracterizat-o oficiali europeni pentru HotNews.ro, in care inventariaza atat progresele - crearea si operationalizarea Agentiei Nationale de Integritate, demersurile facute la nivel local de combatere a coruptiei, precum si progresele din sistemul judiciar - adica va lauda activitati ale ministrului justitiei si ale institutiei pe care o conduce. Catalin Predoi a facut o impresie buna expertilor europeni, care l-ai apreciat cu atat mai mult cu cat detinatorul portofoliului inainte lui, Tudor Chiuariu, a avut ceva contre cu reprezentati ai Comisiei Europene.

"Nu sunt critici evidente la adresa guvernului, ci doar critici partiale. Raportul va nota ca Guvernul nu a reusit sa mobilizeze eficient toate partile politice implicate in lupta impotriva marii coruptii", au declarat surse europene pentru HotNews.ro. In privinta luptei impotriva coruptiei la nivel inalt, nu mai este de ceva vreme un secret ca Parlamentul va fi criticat, chiar daca procurorii si DNA primesc aprecieri.

"Politizarea luptei anticoruptie este greu de inteles de catre cei de la Comisia Europeana. Ei cred ca Parlamentul impiedica justitia sa se pronunte in cazurile de mare coruptie prin deciziile luate", au spus sursele citate.

Bulgarii ne trag in jos

Este insa evident ca documentul va fi mai critic decat cel de anul trecut, intrucat apare intr-un context special. De ani de zile Romania si Bulgaria au fost evaluate impreuna temporal, ceea ce isca o concurenta intre cele doua tari si o privire comparativa.

"Evolutia situatiei din Bulgaria de acum are influente si asupra Romaniei", au mai spus sursele HotNews.ro. Mai demult Bulgaria era privita mai bine decat Romania, in termeni de performanta, situatie care s-a atenuat in 2005. In 2006 s-a inregistrat un avans din parte Romaniei, pentru ca situatia din 2007 sa arate ca cele doua tari sunt apropiate. Numai ca in 2008 situatia s-a inrautatit mult in Bulgaria.

"Tonul rapoartelor va fi mai dur, vor exista anumite avertismente. Situatia este grava, cei de la Comisie au dovezi clare de coruptie in Bulgaria, coruptie care ajunge chiar pana la varful administratiei. Au dovezi ca au existat fonduri SAPARD care nu numai ca nu au ajuns la fermieri, nu au ajuns in Bulgaria, ci in conturi din strainatate din care s-au finantat campanii ale anumitor partide politice", au spus sursele europene.

In ce privinta insa influenteaza situatia bulgarilor raportul din Romania? In formulari, care par derizorii pentru cei mai multi, dar care sunt esentiale in limbajul bruxelles-ez. De fapt, ceea ce s-a negociat in sedinta sefilor de cabinet ai comisarilor europeni - care a avut loc marti dupa-amiaza si in care fiecare comisar si-a transmis observatiile pe documentul politic, studiat peste week end - au fost tocmai limbajul, formularile si anumite fraze, o anumita parte de continut, dar nu evaluarea tehnica si faptele prezentate. Acelasi lucru il vor face si cei 27 de comisari europeni in sedinta de miercuri.

"Situatia din Bulgaria va avea influenta asupra anumitor fraze care sunt identice in ambele rapoarte, fraze din concluzii, chesriuni-cheie, mesaje si avertismente", au spus sursele europene. Adica partea esentiala a raportului. Si atata vreme cat ele sunt la fel, va fi foarte greu sa se negocieze o formulare mai buna - bazata pe situatia din teren, obiectiva - pentru Romania decat pentru Bulgaria.

In fapt si in evaluare este evident ca situatia din Bulgaria este mult mai proasta decat in Romania, ceea ce a si determinat ca pentru Bulgaria sa fie miercuri prezentate doua rapoarte, unul in care au fost administrate pana acum fondurile europene si celalalt pe justie si lupta anticoruptie.

Se anticipeaza ca discutia de miercuri din colegiul Comisarilor sa fie foarte aprinsa pe Bulgaria si pe raportul privind situatia justitie si coruptia de acolo si mai ales pe cel privind administrarea fondurilor. Se va incerca o atenuare a observatiilor din document, a avertizarilor, dar se pare ca totusi, nici macar in forma dinaintea Colegiului Comisarilor el nu ar prevedea blocarea altor sume din fondurile europene destinate bulgarilor.

Autoritatile romane au facut o greseala: au comentat un proiect, nu documentul final

Oficialii europeni sunt foarte deranjati de faptul ca autoritatile romane au comentat continutul unui proiect de raport si nu documentul final. Intotdeauna proiecte de raport au fost obtinute de jurnalisti, romani si straini, dar de aceasta data oficialii Comisiei au fost cu adevarat deranjati de asta.

Jurnalistii bulgari au facut niste indiscretii, publicand informatii din raportul privind tara lor si citand oficialul european care le-a furnizat aceste informatii cu mentiunea clara ca ele sunt off the record. Aceasta conventie ajuta jurnalistii sa dea informatii pe anumite teme, in conditiile in care birocratia si rigorile de la Bruxelles ar impiedica aflarea acestora. Este un principiu care functioneaza in orice institutie, in orice tara.

Insa mai mult decat faptul ca toate trei rapoartele - cele doua pe justitie pentru Romania si Bulgaria si cel privind administrarea fondurilor europene pentru Bulgaria - "s-au scurs in presa", oficialilor de la Comisie le-a fost greu sa inteleaga de ce autoritatile romane au facut comentarii pe un proiect de raport si nu au asteptat documentul oficial, chiar daca ii stiau continutul.

"Este o lipsa de experienta politica", a catalogat un oficial european pentru HotNews.ro aceasta "indiscretie" a autoritatilor de la Bucuresti. "Si-au taiat singuri creanga de sub picioare", a spus un altul, cu o expresie scarbita pe figura. "Au crezut ca asa exercita o presiune ca raportul sa fie adoptat in forma din proiectul care s-a scurs in presa. Numai ca asa au facut situatia mai dificila, atat pentru Comisie, cat si pentru partea romana, careia i-au redus mult sansele de a mai putea negocia", a spus acesta.

De altfel, surse diplomatice au confirmat pentru HotNews.ro ca negocierile au avut loc pana in ultima clipa si inainte de redactarea proiectului/schitei de raport. "I s-au facilitat Romaniei, de catre Comisie, transmiterea e informatii actualizate despre progresele inregistrate mai recent (n.r. dupa vizita in tara a misiunii de experti europeni care au adunat informatia si au evaluat situatia pentru raport) si a facut-o pana in ultimele zile, raportand niste consecinte ale unor masuri luate care se vad doar acum", au spus sursele citate.

Raportul va fi prezentat oficialmiercuri in jurul orei 14, intr-o conferinta de presa care are loc la Comisia europeana, de catre doi purtatori de cuvant ai institutiei europene. Cel putin aceasta a fost anuntul facut marti de catre Johannes Laitenberger, purtatorul de cuvant al presedintelui Barroso, la briefingul de presa.

Asa cum era de asteptat, este punctul principal al agendei discutiilor din sedinta comisarilor europeni. "La varianta prezentata de presa vor fi schimbari esentiale. Schimbari in punctele esentiale, in formulari ale concluziilor si avertismente", au spus mai sursele europene.