Asociatia Procurorilor din Romania ii solicita Lidiei Barbulescu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, sa prezinte scuze publice procurorilor pentru declaratia data Radio France International, conform careia NUP-ul dat de DNA in dosarul privatizarilor strategice este "de natura a decredibiliza actul de justitie" si ca "profesionalismul procurorilor parea mai ridicat acum zece ani".

DNA a decis saptamana trecuta neinceperea urmaririi penale intr-o parte a dosarului privatizarilor strategice, in care fostii ministri Codrut Seres si Nagy Zsolt sunt cercetati pentru tradare prin aderare la un grup international de spionaj economic. Partea declinata la DNA viza suspiciuni de luate de mita de catre cei doi ministri de la consultantul bulgar Stamen Stanchev.

"Incalcand dispozitiile Legii nr. 304/2004, potrivit carora procurorii si judecatorii nu isi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul (...) presedintele Consiliului Superior al Magistraturii nici macart nu s-a informat cu privire la solutia la care facea referire reporterul", considera Asociatia Procurorilor din Romania.

"Pentru patru din inculpatii cercetati in dosarul privatizarilor strategice a fost sesizata instanta de judecata, iar pentru cel care a avut calitatea de ministru (Codrut Seres – n.red.) dosarul se afla in metarialitatea lui la Senat pentru obtinerea avizului necesar inceperii urmaririi penale, Directia Nationala Anticoruptie solutionand in fapt o alta cauza decat cea aflata in atentia presei", explica procurorii.

Asociatia considera ca Lidia Barbulescu a incalcat grav legea CSM, care atribuie Consiliului rolul de garant al independentei magistratilor, "avand totodata obligatia de aparare a reputatiei acestora". Lidia Barbulescu nu a putut fi contactata pentru a-si exprima un punct de vedere la acuzele Asociatiei Procurorilor din Romania.

UPDATE: "Nu am facut niciodata aprecieri asupra unei solutii. Nici cu privire la aceasta solutie nu fac aprecieri. Ea poate fi una foarte buna si sunt convinsa, atata vreme cat va ramane definitiva, ca este una foarte buna. Dar a veni si a da o solutie pentru ca fapta nu exista, dupa ce ai permis o mediatizare atat de mare, acest lucru este ingrijorator si de natura a face ca perceptia opiniei publice sa fie aceea care este, adica aceea de decredibilizare a actului de justitie", a afirmat luni, intr-un comunicat, Lidia Barbulescu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii.