Raportul Comisiei Europene: Esecul luptei anticoruptie poate amana aderarea Romaniei la spatiul Schengen

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 20 iulie 2008, 16:10 Actualitate | Esenţial

Aderarea Romaniei la spatiul Schengen si la grupul Euro ar putea fi amanata, daca nu se obtin condamnari in cazurile de coruptie la nivel inalt, iar clasa politica romaneasca nu sprijina ferm reforma justitiei, avertizeaza proiectul de raport al Comisiei Europene. "Rezultate modeste", "progrese lente", "nevoia de a continua monitorizarea" ar fi cateva cuvinte-cheie din raportul ce va fi adoptat miercuri de Comisia Europeana, anunta NewsIn, care a obtinut o copie a proiectului raportului.

Executivul european considera ca "pentru moment, sprijinul este mai eficient decat sanctiunile si nu va invoca masurile de salvgardare posibile conform Tratatului de Aderare".

Raportul avertizeaza, insa, ca pe viitor s-ar putea lua masuri daca lupta anticoruptie va ramane fara rezultate din cauza lipsei de "sprijin fara echivoc" din partea clasei politice si a unei parti a sistemului judiciar (CSM si Inalta Curte de Casatie si Justitie).

Comisia Europeana avertizeaza ca decizia de a primi sau nu Romania in spatiul Schengen si zona Euro va tine cont si de progresele in combaterea coruptiei.

"Cetatenii romani merita sa aiba acces la toate beneficiile statutului de tara membra UE - ei au fost de acord cu aderarea la UE asteptandu-se ca aceasta sa ajute la consolidarea statului de drept si la eliminarea coruptiei", este premisa de la care porneste evaluarea Comisiei.

"Esecul in a face suficiente progrese in cadrul mecanismului de cooperare si verificare si de a risipi dubiile privind capacitatea Romaniei de a combate coruptia priveaza cetatenii romani de aceste drepturi si erodeaza increderea lor in statul de drept. Ar putea avea efecte descurajatoare pe termen lung asupra performantelor economiei romanesti, impiedicand investitiile straine atat de necesare. Va influenta si evaluarea Romaniei in ceea ce priveste pregatirea ei pentru a prelua responsabilitati si a detine un rol mai amplu in numele altor state membre, ceea ce ar fi necesar, daca doreste sa adere la spatiul Schengen si zona Euro", se arata in documentul obtinut de NewsIn.

Nu sunt uitate nici fondurile europene, care ar putea fi blocate – dupa modelul aplicat Bulgariei – in cazul in care administratia nu functioneaza corect. "Utilizarea adecvata a fondurilor UE de preaderare si a fondurilor structurale va fi posibila doar daca exista o capacitate administrativa adecvata si un control eficient al conflictelor de interese, fraudelor si neregulilor financiare".

 • Parlamentul politizeaza dosarele de coruptie la nivel inalt

Raportul CE critica "politizarea" dosarelor de coruptie la nivel inalt de catre Parlamentul Romaniei, care "trebuie sa demonstreze un angajament lipsit de echivoc in favoarea eradicarii coruptiei la nivel inalt".

"Nu s-a inregistrat niciun progres real in zece cazuri-cheie implicand fosti ministri. Aceasta se datoreaza partial faptului ca Parlamentul a blocat investigarea si partial faptului ca aceste cazuri au fost respinse de inalta Curte de Casatie si Justitie, care a invalidat decizii anterioare", se arata in proiectul de raport.

 • Procurorii isi fac treaba, judecatorii nu

Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie este apreciata in raport, in schimb deciziile judecatorilor sunt criticate pentru lipsa de consistenta si "blandetea" sanctiunilor aplicate in cazuri de coruptie: "Desi DNA continua sa arate in mod consistent rezultate pozitive in lansarea de anchete in cazurile de coruptie la nivel inalt, sentintele in justitie raman blande si inconsistente".

Raportul CE remarca la capitolul "progrese" faptul ca DNA nu a fost comasata sau dizolvata in alte structuri ale procuraturii, pastrandu-se "stabilitatea cadrului institutional si legal de combatere a coruptiei".

Un obstacol in combaterea eficienta a coruptiei este insa "nesiguranta legala" si "inconsistenta in jurisprudenta" furnizata de curtile superioare precum inalta Curte de Casatie si Justitie in unele cazuri de coruptie la nivel inalt, remarca Executivul european.

Recurgerea frecventa la ordonantele de urgenta este o alta problema ce impiedica "aplicarea uniforma si consistenta a legii".

"Aceasta practica creeaza suprapuneri si contradictii si duce la neajunsuri procedurale in implementare. Jurisprudenta inconsistenta din partea curtilor superioare duce, in schimb, la incertitudine legala. Toti acesti factori slabesc sistemul judiciar, rezultand adesea decizii judecatoresti blande si frecvente suspendari ale sentintelor. Aspectul este problematic mai ales in cazurile de coruptie", subliniaza Comisia Europeana.
 • Agentia Nationala de Integritate, un "progres modest"

Printre "progresele modeste" se numara si infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, unul dintre cele patru obiective de referinta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca in domeniul justitiei si al luptei anticoruptie, potrivit mecanismului de cooperare si verificare al Comisiei Europene.

"In prima jumatate a anului 2008, Romania a facut un important pas inainte prin infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Acest organism trebuie sa demonstreze acum ca poate monitoriza fluxurile financiare, poate depista si sanctiona aparitia unor averi nejustificate si poate reglementa conflictele de interese", se arata in proiectul de raport.

Proiectul de raport obtinut de NewsIn contine sapte pagini si reprezinta evaluarea politica a reformei justitiei si luptei anticoruptie, fiind redactat de Secretariatul General aflat in subordinea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Evaluarii politice i se adauga insa una tehnica, realizata de Comisariatul Justitie, Libertati Civile si Securitate aflat in subordinea comisarului Jacques Barrot. Aceasta contine 16 pagini si urmareste in detaliu situatia in care se afla fiecare obiectiv de referinta.

Primul obiectiv de referinta cere o transparenta si o eficienta sporita a actului de justitie, in special prin consolidarea capcitatii si raspunderii CSM, precum si prin raportarea si monitorizarea impactului noilor coduri de procedura civila si penala.

Al doilea obiectiv se refera la infiintarea ANI, care trebuie sa verifice averea, incompatibilitatile si potentialele conflicte de interese, precum si sa emita hotarari cu caracter obligatoriu pe baza carora sa se poata decide sanctiuni disuasive.

Obiectivul numarul 3 solicita continuarea realizarii unor anchete profesioniste si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt.

Ultimul obiectiv de referinta urmareste adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala.

Varianta finala a raportului, care va fi o imbinare a evaluarii politice cu cea tehnica si care mai poate suferi modificari, va fi adoptata miercuri in Colegiul Comisarilor, urmand a fi publicata imediat dupa aceea.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

2674 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Si Nastase o sa "planga" ca n-avem noi Schengen :) (Duminică, 20 iulie 2008, 16:32)

  PSDPNL-TV [anonim]

  O sa-i doara pe ei fix in buzunarul plin cu banii de la UE

  E suficient sa aiba ei si PN-LACHEII PSD-ului
  • 0 (2 voturi)    
   EXISTA O PROBLEMA IN ACEST RAPORT (Luni, 21 iulie 2008, 12:28)

   Dari [anonim] i-a raspuns lui PSDPNL-TV

   << Unde sunt dosarele "POLITICE" ale lui Nastase ? >>

   Eu am o problema cu acest Raport
   Si cu toate Rapoartele Comisiei Europene din 2005 si pana astazi:

   ● Pentru ca nu vad nicaieri ca basescu "influenteaza justitia"
   ● Pentru ca nu vad nicaieri ca DNA a facut anchetele pe ochi frumosi, adica i-a favorizat pe PDL-isti
   ● Pentru ca nu vad nicaieri ca DNA a facut "dosare politice" asa cum spune majestatea sa nastase hadrian I-ul regele prostitutiei parlamentare.

   Asadar in regimuri politice diferite, PDL-PNL, si PSD-PNL, rapoartele comisiei europene nu au spus vreodata ca DNA a favorizat politic vreun partid de la putere sau din opozitie.

   Si atunci intreb: acuzatiile facute in presa de catre politicieni - mai ales ale celor de la putere - mai sunt credibile atat timp cat nu sunt duse in justitie ?

   Nu ar trebui ca toata lumea : noi, ca societate civila, apoi presa si jurnalistii de absolut toate culorile politice - sa cerem - mai ales puterii actuale adica PNL si PSD - sa puna capat circului si scandalului neintrerupt pe care-l fac de 4 ani neincetat cu acuzatii nedovedite si care nu s-au transformat niciodata in plangeri penale la parchet ?

   JUSTITIA FACUTA IN PARLAMENT SI LA TELEVIZOR este doar circ si bataie de joc la adresa cetatenilor, pentru ca oamenii obisnuiti nu pot sa faca ceea cce numai un parchet poate face, adica sa verifice acele acuzatii daca sunt reale.

   Din moment ce exista macar o singura institutie romaneasca de administrare a justitiei declarata INDEPENDENTA - nu de catre noi ci de catre o instanta impartiala cum este CE - atunci nimeni, nici puterea nici opozitia - nu mai are vreo scuza ca sa faca acuzatii in presa sau la televizor – ci numai la DNA
   • 0 (2 voturi)    
    Nu vrei să vezi (Luni, 21 iulie 2008, 15:29)

    666 [utilizator] i-a raspuns lui Dari

    În ianuarie 2006, la şedinţa de bilanţ a CSM, când lucrurile din Justiţie mergeau la fel de prost ca întotdeauna, surprinzător, şeful statului l-a felicitat pe preşedintele de atunci al CSM, judecătorul Lupaşcu Dan, pentru motive de nimeni cunoscute.

    Îţi aminteşti? Tot în urmă cu doi ani, preşedintele Basescu şi-a permis să felicite pe unul dintre candidaţii pentru funcţia de şef al CSM chiar în şedinţa de alegere a acestuia. Ca urmare a acestui fapt, nici unul dintre ceilalţi membri CSM nu şi-a mai depus candidatura, "felicitatul" lui Băsescu câştigând alegerile din poziţia de unic candidat.

    Se cunosc ieşirile "strategice" ale cârmaciului cu câte o zi înainte de a se da decizii judecătoreşti. Totul e să deschizi ochii, Daria... sau Andra... sau cum ţi-oi mai fi zicând.
    Ca să nu mai pomenesc de întârzierea şi apoi refuzul făţiş de a numi o ministreasă la Justiţie de douăzeci de ori mai capabilă decât preferata ta, Macovei-casă-pt.-părinţii-mei.
    • 0 (2 voturi)    
     mirko, ti-au spalat creierul (Luni, 21 iulie 2008, 17:10)

     mihneavoda [anonim] i-a raspuns lui 666

     Nu are absolut nicio relevanta cine pe cine felcita pentru alegerea intr-o functie.
     Iar admiratia ta pentru Paukerita mi se pare de domeniul psihiatriei
    • +2 (2 voturi)    
     EXACT ! Asta vroiam sa spun si eu : (Luni, 21 iulie 2008, 19:42)

     Dari [anonim] i-a raspuns lui 666

     Nimic din toate astea nu a fost evaluat in niciun raport al comisiei europene drept "influentare" a justitiei.

     Apare in schimb Parlamentul si CSM drept institutii care INFLUENTEAZA POLITIC justitia, si datorita carora NOI ROMANII vom primi santiuni. Deci ?

     Astept totusi (si) un raspuns serios.
 • +4 (6 voturi)    
  CE este principalul nostru aliat (Duminică, 20 iulie 2008, 17:29)

  metronom [anonim]

  In acest moment CE este principalul aliat al romanilor in lupta impotriva restauratiei!!!
 • +5 (9 voturi)    
  Justitie,...? (Duminică, 20 iulie 2008, 18:22)

  Peter badesco [anonim]

  Justitia in Romania este un capitol de la care de fapt porneste totul. Tot ce se face in Tara la ora actuala, dar absolut tot, in raport cu Justitia, este conceput tocmai ca aceasta sa nu functioneze. Singurul Ministru al Justitiei, din toata istoria Tarii si care a vrut sa faca ceva, doamna Macovei, a fost debarcata. In rest ministri incapabili, legi neconstitutionale, incompetenta cat cuprinde si o institutie ( CSM ) care are menirea de a controla bunul mers al Justitiei, devine ‘ea’ isasi paravan al coruptiei. Coruptie, coruptie, coruptie la nesfarsit. Nimeni nu este capabil sa explice de ce o Institutie de Stat este vanduta pe nimic se pare unui singur om ( cazul domnului Patriciu ), iar acesta la randul lui o vinde cu un profit astronomic si isi baga banii in buzunar. Romanilor li se explica ca asta inseamna P R I V A T I Z A R E, fara insa a li se explica de ce aceasta tranzactie care-l face pe domnul Patriciu cel mai bogat roman, este in folosul lor. Inexplicabil este si faptul ca domnul Tiriac, sportiv oarecum obscur, ocupantul locului doi in clasamentul celor mai bogati romani, locuieste intr-o locuinta de Stat. Cazuri din astea sunt cu duiumul in Romania pentru ca nimanui se pare ca nu-i pasa si foarte putini inteleg ca tot ce fac acesti asa zisi politicieni, fac defapt un deserviciu enorm intregii comunitati si risca sa arunce Romania in abisul haosului. Perceptia ca in Romania exista DEMOCRATIE este de fapt eronata. Sistem democrat exista numai atunci cand poti sa te organizezi constitutional si functional cum vrei si numai in folosul intregii comunitati nu in stil mafiot, de clan.
  • -3 (7 voturi)    
   Doamne şi doamne (Duminică, 20 iulie 2008, 20:25)

   666 [utilizator] i-a raspuns lui Peter badesco

   Pe dna Macovei mi-o amintesc pt. 2 lucruri. Pardon, 3:
   - folosirea funcţiei pt. împroprietărirea propriilor ei părinţi;
   - repetarea până la absurd a expresiei "a-şi face treaba";
   - sfidare până la nesimţire crasă a "şefului" Tăriceanu; după părerea mea, mai degrabă patologică obrăznicie decât duel de viziuni.

   A, şi, evident, 4: puparea perpetuă a dosului marinăresc - la fel de patologică.

   Am o veste pt. dta, dle Badesco: Justiţia nu a fost niciodată justă în România post-decembristă (nu că ar fi fost înainte de '89); a fost mereu o sperietoare politică. Mă aşteptam să fie nemesisul pesediştilor, după 2004, dar, graţie incompatibilităţii dintre roşul şi galbenul din portocaliul de la noi, a devenit o simplă zeiţă oarbă şi canibală.
   • +2 (6 voturi)    
    vezi ca doar ce-ti vira Stan cu laptopul in cap (Duminică, 20 iulie 2008, 22:06)

    Doboritorul de Bizoni [utilizator] i-a raspuns lui 666

    retii? degeaba incerci sa pari ca intri in dialog - cu idei preconcepute (predigerate de pe antenele securistului de Voiculescu) diagnosticul pe care ti l-am pus ramine extrem de valabil. PN Lacheii PSD-ului (sau, mai rau, iubitorii de criminal Ion Ilici Iliescu) au sa o tina gaia-matzu cu fraze de asistati mintali, doar, doar va ramine ceva din mizeria lor.
   • +2 (6 voturi)    
    patologica e logica voastra (Duminică, 20 iulie 2008, 22:24)

    Fapte [utilizator] i-a raspuns lui 666

    1/ daca isi folosea functia ca sa-si improprietareasca proprii parinti nu crezi ca o mincau peneleii (colegii tai) cu fulgi cu tot? Nu crezi ca, asa cum Voiculescu a gasit un om care cica a fost batut de Macovei, nu gaseau si ceva compromitator? Esti naiv sau te prefaci?
    2/ probabil ca are un tic verbal, dar acesta are un simbure de logica, spre deosebire de placile pe care le tot puneti voi si ai vostri;
    3/ seful Tariceanu a facut o magarie, Macovei a ripostat; asta este, daca voi nu iesiti din cuvintul sefilor, siluind bunul simt, iata ca mai sint unii care gindesc si cu capul propriu.
    • -2 (6 voturi)    
     Dragă Saddy (Luni, 21 iulie 2008, 0:03)

     666 [utilizator] i-a raspuns lui Fapte

     1/ Peneleii (între noi fie vorba, acum, că suntem deja cunoştinţe vechi şi îmi placi, deşi vedem lucrurile prin ochelari diferiţi - nu sunt colegii mei; dar nu mai spune nimănui, bine?) au o ţară de administrat; scormonitul în rahat, căutatul de potcoave de cai morţi... astea nu sunt pe ordinea lor de zi; astea sunt preocupările Cotrocenilor - îţi aminteşti "dosarul de cadre" al celeilalte cât-pe-ce-să-fie-ministreasă a Justiţiei?
     2/ DA! Îşi făcea treaba pe justiţie.
     3/ Vezi 1/
     "Voi" văd că ieşiţi din cuvântul şefei, mai cu seamă la Constanţa.

     Altfel? Bine, sănătos? Ce mai faci?
     • +2 (6 voturi)    
      Adevarat! (Luni, 21 iulie 2008, 2:25)

      zack [anonim] i-a raspuns lui 666

      Mare adevar graiesti cand spui ca peneleii nu scormonesc in rahat.
      Il lasa sa puta pana la Bruxelles.De ce sa lupte impotriva coruptiei?E ca si cum ai calca pe grebla.Vrei sa-ti dea Patriciu una peste ceafa?
      Cand zici ca administreaza tara uiti ca la capitolul asta exista si justitia.
      Daca asa a zis CE,cine e de vina,Basescu,Udrea,Banel Nicolita sau...guvernul?
 • -5 (9 voturi)    
  M.Macovei (Duminică, 20 iulie 2008, 19:12)

  godzila666 [anonim]

  Daca M.Macovei si alti ;iubitri de tara;nevoie mare critica cu spor si ce e bine si ce e rau pentru a se da mari atunci nu trebue sa ne mai miram ca nu luam vize.Acest mod de comportament este specfic romanului ,el avind in gene comportementul slugarnic fata de altii in defavoarea tarii.Toată istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridã strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o. Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată, iar ei Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmã, avînd o băşicã a udului mai mare (de, beţiile...) i-au dovedit.” (din H. R. Patapievici, „Politice”, ediţia 1996, pag. 63)
  Aum are grija sa urineze pe noi una ca M.Macovei,Basescu&co.


  [
 • -5 (9 voturi)    
  Moni (Duminică, 20 iulie 2008, 19:17)

  godzila666 [anonim]

  VA MANINCA CENZURA,VA E FRICA SA DATI CEVA INPOTRIVA LU
  I MACOVEI S-AU A LUI BASE!
  • +3 (7 voturi)    
   din pacate astfel de aberatii nu sunt cenzurate!!! (Duminică, 20 iulie 2008, 19:56)

   metronom [anonim] i-a raspuns lui godzila666

   Desi ar trebui. Nu cred ca in virtutea libertatii de expresie, pe un site moderat, trebuie sa citim orice aberatie, lipsita de logica si fara nicio legatura cu subiectul.
  • +3 (3 voturi)    
   Aceste cuvinte ne doare! (Luni, 21 iulie 2008, 9:55)

   RealDeeDee [utilizator] i-a raspuns lui godzila666

   Mama ei de gramatica!
 • +3 (7 voturi)    
  romanica, tara mea (Duminică, 20 iulie 2008, 19:18)

  cetatean roman [anonim]

  "Cetatenii romani merita sa aiba acces la toate beneficiile statutului de tara membra UE".... in visele lor, ca primeaza si vor prima mult timp de aici inainte interesele catorva fosti ministri, deputati, afaceristi, etc. Asa ca cetateni romani, rabdati, rabdati, rabdati si cand nu mai puteti... muriti...
  • +1 (3 voturi)    
   Superb (Duminică, 20 iulie 2008, 20:42)

   transilvanian man [utilizator] i-a raspuns lui cetatean roman

   E superb ce ai scris dar cati crezi ca au inteles ceva ?Te rog sa ma crezi ca putin fff putini ...
 • -7 (7 voturi)    
  urina (Duminică, 20 iulie 2008, 19:19)

  danut [anonim]

  Toată istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridã strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o. Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată, iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni şi aşa mai departe, la nesfîrşit. Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmã, avînd o băşicã a udului mai mare (de, beţiile...) i-au dovedit.” (din H. R. Patapievici, „Politice”, ediţia 1996, pag. 63)
  Acum urineaza una ca M.Macovei siBase inghititi tot dragi Romani!
  [
  • +3 (5 voturi)    
   Despre urina, in alte feluri (Duminică, 20 iulie 2008, 21:15)

   Anton [anonim] i-a raspuns lui danut

   Deduc ca sunteti peste poate de multumit de discursul dvs despre urina,
   de vreme ce l-ati postat chiar de doua ori.
   Nu pot, totusi, sa fiu de acord cu o asemenea viziune, care reduce relatiile
   politice intre state la "urinant" si "urinat", ca sa zic asa :)

   Marile puteri despre care ati amintit au avut toate niste intentii orice in afara
   de laudabile, si anume sa creeze ceva similar cu un imperiu, Nu mi se pare, in acest
   caz, o virtute, ca un stat sa "urineze" pe altul pentru a-si arata superioritatea, cum
   nu mi se pare nici o rusine sa "se urineze" cineva pe tine pentru ca e mai tare.
   Asta e o politica a pumnului, imperiile sunt niste neamuri de smardoi condusi de cele
   mai multe ori de doctrine bazate pe o superiorite rasiala/religioasa/politica inchipuita.
   Si era vorba ca, dupa WWII, se va renunta la prostii de-astea, in folosul unor rezolvari
   de conflicte pe cai diplomatice.

   Concluzia este ca eu nu cred ca marea meteahna a romanilor este ca nu au fost si nu vor
   fi niciodata o mare putere mondiala, care sa aiba privilegiul sa "urineze" pe cineva. De
   altfel, rolul de "urinat" a fost detinut de multe alte state care sunt, in general, laudate, cum ar fi Ungaria.
   Nu sunt la fel de sigur, in schimb, care este, totusi, problema Romaniei.
   Inclin sa cred ca este una putin mai complexa, care include: lipsa de organizare, lipsa de
   solidaritate, lipsa de educatie a maselor, etc.
   • +1 (3 voturi)    
    ma rog - si omul cu ceea ce are in gura/cap (Duminică, 20 iulie 2008, 22:11)

    Doboritorul de Bizoni [utilizator] i-a raspuns lui Anton

    se afiseaza pe forum. atita poate, atita-nghite (ziceam de @danut).
   • +1 (3 voturi)    
    MISA e una! (Luni, 21 iulie 2008, 2:46)

    zack [anonim] i-a raspuns lui Anton

    Fratzilor mai lasati-ne cu urina ca ne-ati intors matele pe dos.
    Daca va place tineti pentru voi.
    Ne 'ataca' marile puteri dar va place ca va duceti in vacanta in Spania,ca faceti cumparaturi in Viena si ca nepotul de la tara cu 6 clase lucreaza in constructii in Italia.
    Daca nu intram in UE ce faceam?Suntem atat de tari sa ne batem cu pumnul in piept ca noi suntem buricul pamantului?
    Nu suntem prosti dar hai sa nu ne umflam in pene ca nici cei mai tari nu suntem.
    Carnati ca voi au tinut Romania in starea care este si a fost.
 • +4 (6 voturi)    
  Comentarii fara nicio logica! (Duminică, 20 iulie 2008, 20:07)

  Victor [anonim]

  S-au gasit vinovatii principali,ptr.intreaga mizerie din Rom.!
  Acum sincer:ce are M.Macovei de-a face cu "executiile"CE?
  Intai sa invatam sa ne comportam civilizat si sa avem o justitie de cel putin 50%apropiata comunitatii si dupa acea sa ne certam ptr.drepturile noastre...
  Nu M.M.este autoarea criticiilor,ci CE.
  Nu M.M.trimite comisii din 6 in 6 luni,in Ro.sa se analizeze progresele,regresele sau baterea pasului pe loc.
  Ei nu stau cu MM,la gratar cu mici si bere si concluzioneaza rezultatul documentarile facute!
  Sunteti pur simplu niste gunoieri,care nu-si vad musuroiul de sub nas si se uita cu binoclul in curtea vecinului.
  Daca am intrat in UE nu inseamna ca automat suntem inauntru si de dansat dansam hora noastra!
  Pai noi ne comparam cu Cehia,Ungaria,Polonia,
  Slovenia,care dupa 4 ani au fost acceptati in acest spatiu?Noi,cei care mergem si votam ptr.mici,bere,
  sacose alimentare,pliculetea de euroi,niste comunisti analfabeti?
  Noi care ne cumparam bacalaureatul,doctoratul?
  Noi cu judecatorii nostrii,care din nevinovat scot vinovati si pe criminali-i spala dupa puterea portofelului?
  Pai ptr.toate astea este M.M.de vina?
 • +3 (7 voturi)    
  Cine zice ca nu e consistenta in Romania? (Duminică, 20 iulie 2008, 20:17)

  sile [anonim]

  Desi raportul numeste clar franele in calea justitiei: parlamentul, iccj, csm ai nostri romani sunt consistenti in comentarii - tot Basescu si Macovei sunt de vina. Baieti, i-ati uitat pe americani.
 • -4 (4 voturi)    
  curios (Duminică, 20 iulie 2008, 22:18)

  directia 5 [anonim]

  cand Basescu afirma ,pe buna dreptate, ca Rusia considera Marea Neagra ca pe un lac rusesc ,tonomatele si grupul 322 sar pana in tavan ca 'sunt lezate interesele Ro', de parca Aliosa ne baga si in bocanci petrol cu 0 lei, dar cand Tariceanu trage de urechi UE ,cand Olteanuvass sare la gatul ambasadorului SUA iar rinocerii rosii,Popa si Lidia ,considera Comisia Europeana ca un factor de destabilizare a [in]justitiei din Ro nici un tonomat sau 'analist; nu descopera lezarea interesului national
 • 0 (4 voturi)    
  Adevarul " doare" (Duminică, 20 iulie 2008, 23:00)

  Escu [anonim]

  La un asemenea articol m-am asteptat sa gasesc mai multe comentarii. Unde sunt denigratorii care improsca cu noroi pe Base, pe M.M., pe Boc , pe Udrea? Problemele serioase nu le umfla muschii si nu acelasi ecou ca un discurs al lui nastase, mitrea, tariceanu...Cum se simt acum cand lumea civilizata pe care ne-am dorit-o ne catalogheaza drept corupti si ne "imping de langa ei". Din cauza meschinilor nostri conducatori, votati pentru o gaina, am fost aratati cu degetul. Mereu poporul roman ia palme pentru ca nu stie sa-si aleaga reprezentantii. De cate ori Base atentioneaza sar antenele, stanu, cristoiu...si spala! Pot sa pun pariu ca media va prezenta superficial raportul . Oameni buni, intelegeti, reprezentantii U.E. nu-i agreaza pe cei 322 si daca nu suntem in stare sa-i schimbam nu vom mai primi niciun ajutor din partea lor.
 • +2 (4 voturi)    
  Rasu' plansu' - justitia din Romania (Luni, 21 iulie 2008, 7:53)

  arletty [anonim]

  una dintre marii vinovati pentru starea mizerabila a tarii, daca nu cea mai vinovata. La nenumaratele "calitati" ati uitat una: lacomia fara limite a celor din tribunale. Care e o explicatie a halului in care se face la noi dreptate (care, nu-i asa, umbla in continuare cu capul spart...)
 • 0 (2 voturi)    
  mda... (Luni, 21 iulie 2008, 9:15)

  liviu [anonim]

  pai ce o sa se intample...
  nimic...
  o sa ramanem in UE fara drepturi depline vreo 50 de ani de acum incolo ca n-o sa bage nimeni pe nastase sau altii de genu asta la zdup
 • -1 (1 vot)    
  grav de tot. (Luni, 21 iulie 2008, 11:38)

  EU [anonim]

  vom avea tensiuni sociale fara precedent. implicatiile sunt greu de calculat. se fura legal si nu putem face nimic, pentru ca stam acasa cu mana in san...politicianul roman va trebuie sa se intrebe...un medic a fost ucis pt ca cineva si-a facut dreptate... cat va dura pana vor fi linsati si ei....iar eu spun ca limita rabdarii este intinsa si se va rupe.
 • -1 (1 vot)    
  Votam psd + pnl si ne va merge tot ashe! (Luni, 21 iulie 2008, 11:50)

  George [anonim]

  Nu uitati ca nevasta lui Paunescu a omorat 3 oameni cu jeepul, pe contrasens... si nu a facut o zi de puscarie in timp ce presa zbiera ca acel puscas american trebuie judecat aici (desi conventia cu sua stipuleaza ca nu avem jurisdictie asupra soldatilor americani).
  Nu uitati ca Parlamentul se cacaie cu dosarele ministrilor corupti si chiar tradatori (comertul cu enrgie si sabotarea Romaniei constituie tradare).
  Nu uitati ca singura perioada cand justitia era felicitata a fost mandatul doamnei Macovei, ministru independent propus de presedinte...
  Sau uitati tot si votati alianta psd + pnl!
 • -1 (1 vot)    
  M-am saturat!!! CE FACEM, OAMENI BUNI? (Luni, 21 iulie 2008, 13:55)

  de ce n-oi fi emigrat eu... [anonim]

  Mai copii, in loc sa ne certam intre noi, asa cum ne-au invatat mass-media aservita, nu ar fi mai bine sa luam pozitie? Nu aveam nevoie de raportul CE sa aflam ca RO este corupta pana in maduva oaselor si ca ne afecteaza vietile de la mic la mare, desi este binevenit, pentru ca mai spune cineva lucrurilor pe nume, o autoritate oarecare. Intrebarea este: ce facem in legatura cu asta? Denuntam medicii care mai primesc o spaga (vai de salariile lor si conditiile de lucru), politistul care te lasa (ca te lasa) sa mai faci din "rosu" un "galben" ca sa nu iti pierzi serviciul, sau punem mana sa taiem raul de la radacina?
  Solutii nu ne-au ramas prea multe, pentru ca ne-am prostit singuri 20 de ani ca "o sa fie bine".
  Chestia aia "nu mai da spaga" nu are legatura si nu afecteaza marea coruptie, tribunalele sunt pline de oameni nevinovati care platesc oale sparte si mari infractori care pleaca acasa, iar facturile noastre si impozitele alimenteaza fondurile de spaga uriasa pentru CORUPTIE
  Ar trebui o campanie de denuntare a tot ce am aflat din ziare/TV, la care sa adaugam ceea ce stie fiecare si, folosind cat stim noi din lege si contacte personale, sa deschidem procese, in tara si la CEDO, impotriva acestor OPRESORI. Ar trebui sa facem presiuni sa gasim un aliat in media - oricare ar fi el, ca lucrurile sa devina publice cu adevarat, nu doar stire de weekend, ci o camanie in toata regula. .
  Pentru ca afecteaza viata noastra, ceea ce facem, ceea ce traim, simtim si intr-un final, ceea ce lasam copiilor nostri si vietile lor. O viata plina de frustrari si spaime, nemultumiri si neimpliniri.
 • -1 (1 vot)    
  nici o diferenta (Luni, 21 iulie 2008, 14:42)

  unu [anonim]

  Degeaba urlati, pentru ca nu exista nici o diferenta in justitie.indiferent cine era sau este ministru, directivele de judecare a unei spete veneau de sus.aceste indicatii nu tin cont de lege sau incearca sa fie folosite la limita legalitatii.aceasi lege este aplicata diferit de acelasi judecator in aceasi situatie.
  in judecatorii troneaza spaga, se fura documente de la dosare, se minte cu nerusinare, se judeca cu o crasa favorizare a unei parti.
  in franta judecatorii vor fi supusi unor teste psihiatrice pentru a vedea daca pot fi echidistanti si intelegatori.
  pana cand judecatorii vor fi inamovibili nu exista nici o sansa de a face ceva.
  singura rezolvare va ramane CEDO de unde sunt semnale clare ca s-au cam saturat de justitia din romania.indiferent de culoare.
 • -1 (1 vot)    
  Uraa! (Luni, 21 iulie 2008, 15:08)

  Alin [anonim]

  Nu doar sa opreasca accesul la spatiul Schengen ci si sa ne scoata din UE. Am inteles ca teoretic s-ar putea activa clauza de salvgardare. Nu meritam sa apartinem la spatiul european. La noi se iarta de inchisoare aia care fura cu milioanele de euro si domnii judecatori gasesc de cuviinta sa sanctioneze exemplar babele de peste 90 de ani care cresc ceapa pe 2 mp ce nu le apartin.
  O solutie buna pentru noi ar fi o dictatura crancena eventual dupa ce vom fi intrat in sfera de influenta rusa, de ce nu, chiar sa fim inglobati intr-un fel de RSS Romaneasca.
  Nu merge la noi, nu exista masa critica sa facem sa se miste nesimtitii din justitie, si nici pe cei din alte domenii.
  Suntem prea prosti ca popor.
 • 0 (0 voturi)    
  Inca o revolutie (Luni, 21 iulie 2008, 20:09)

  zack [anonim]

  Daca noi suntem atat de prosti si atat de speriati si vanduti,sa aducem procurori de afara care nu au nici o treaba cu PSD,PNL,PDL,orice...
  Sa faca ei treaba pentru noi,sa instrumenteze dosarele la modul cel mai profesionist si sa le puna pe masa judecatorilor.
  Decat sa platim degeaba pe ai nostri mai bine platim profesionisti.
  Utopie...stiu.Dar suna bine.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version