Crestinii ortodocsi il praznuiesc astazi pe Sfantul Ilie. In traditia ortodoxa, Sfantul Ilie era unul dintre cei mai importanti prooroci din Vechiul Testament, mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta. Sfantul Ilie este considerat si ocrotitorul spiritual al fortelor aeriene romane.

In credinta populara el este considerat stapanul fulgerului si al tunetului. La Manastirea Toplita, in judetul Harghita, sute de credinciosi participa astazi la hramul Manastirii Sfantul Ilie, ctitorita de primul Patriarh al Romaniei, Miron Cristea, potrivit Rador.

Sfantul Prooroc Ilie a trait cu 800 de ani inainte de Christos si a indeplinit misiunea profetica de a-i convinge pe israelieni sa se intoarca la credinta monoteista. El a profetit pentru aceasta ca trei ani de zile nu va ploua. Dupa trei ani de seceta, tot la porunca lui Ilie, cerurile s-au deschis si a plouat din nou.

Sfantul Ilie si-a incheiat viata intr-un mod neobisnuit, a fost ridicat cu trupul la cer, intr-un car de foc, dupa cum scrie Vechiul Testament. Intrucat a fost primul Zburator, Sfantul Ilie a fost ales de Armata Romana patron spiritual al Fortelor Aeriene.

La Manastirea care poarta hramul Sfantului Ilie, la Toplita, sute de credinciosi si-au petrecut noaptea in aer liber, ascultand Slujba de priveghere. Ei vor participa astazi la Liturghia oficiata in curtea manastirii de Episcopul Ioan al Harghitei si Covasnei.

Tot la Toplita se incheie astazi "Zilele Miron Cristea", o manifestare culturala dedicata primului Patriarh al Romaniei, Ctitorul Manastirii Sfantul Ilie.