Presedintele Traian Basescu este de parere ca exista deficiente in ceea ce priveste judecarea rapida a cauzelor referitoare la actiuni de spalare de bani, drumul pana la decizia finala in instanta parand a fi "greoi", si a sustinut necesitatea specializarii magistratilor.

"Este clar ca avem o deficienta in ceea ce priveste judecarea rapida a cazurilor depistate privind spalarea banilor si crima organizata", a declarat seful statului, in cadrul dezbaterii organizate de Oficiul National de Prevenire si combatere a Spalarii Banilor si Guvernul Romaniei, potrivit Mediafax.

Traian Basescu a aratat ca, "in raport cu sesizarile documentate ale Oficiul National de Prevenire si combatere a Spalarii Banilor, catre parchete, drumul pana la decizia finala in instantele de judecata pare a fi greoi".

Presedintele a precizat ca trebuie avute in vedere doua lucruri, si anume nevoia specializarii procurorilor si judecatorilor, pentru ca este clar ca un judecator nespecializat va decide foarte greu intr-un dosar care vizeaza un act de spalare de bani si crima organizata.

"Este absolut necesar ca atat Parchetul, cat si instantele de judecata sa aiba oameni specializati in intelegerea fenomenului, pentru a scurta decizia si astfel vom obtine efectul social pozitiv al condamnarilor in cazurile reale si in timp util. Degeaba se ajunge la condamnare dupa 10 ani de la inaintarea dosarului, pentru ca in acesti ani infractorul si-a continuat activitatea nestingherit", a spus Traian Basescu.

Seful statului a mai aratat ca sunt necesare "modificari ale Codului Penal si ale Codului de procedura penala, dar si de specializarea procurorilor, in lupta impotriva crimei organizate".

El a mentionat ca "banii din activitati ilegale reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale". "Din acest motiv, CSAT va continua sa aiba analize nu numai pe cazuri de terorism, dar si pentru situatii de alimentare cu bani a actelor teroriste, nu numai cele care vizeaza Romania, ci si cele de la nivel global", a declarat Basescu, apreciind ca Romania este un bun partener in colaborarea cu institutii precum Europol sau Interpol.