Romanii se confrunta cu coruptia inca dintainte de a se naste, iar marul cel putred al societatii sunt chiar politicienii, "cea mai mare problema a Romaniei", este ideea in jurul careia se construieste un reportaj al Journeyman Pictures, o casa de productie de documentare britanica, postat pe YouTube.

Documentarul de putin peste 7 minute - postat pe YouTube sub titlu "Coruptia in Romania" - incepe ca o calatorie prin viata unui roman, care se confrunta cu coruptia inca dinainte de a se naste, dar se concentreaza apoi pe "cea mai mare problema a Romaniei", clasa politica, parlamentarii.

"Inca din ziua in care s-a nascut, romanul se confrunta cu coruptia", incepe documentarul, indicand faptul ca parintii sau "trebuie sa ajute" doctorii si asistentele prost platite pentru ca sarcina sa fie urmarita , iar nasterea sa aiba loc in cel mai bun mod cu putinta. "Deja nu ti se mai spune sa dai, stii tu ca trebuie sa dai", este ideea enuntata de o mamica insarcinata in film.

Dupa ce mai cresc, romanii afla ca nu doar pentru serviciile medicale trebuie sa dea atentii. Daca vrei sa iti cumperi o casa sau sa iti incepi propria afacere, e nevoie sa treci printr-o birocratie stufoasa si "daca vrei sa iti rezolvi problema trebuie sa il faci fericit pe functionarul" public de care ai nevoie.

Documentarul vorbeste si despre coruptia din fotbal, clasata in categoria marii coruptii. emblematic este Gigi Becali, patronul Stelei bucuresti, care "dupa marimea casei pe care o are nu pare sa duca lipsa de dolari". In imagini apare "palatul" lui Becali de pe bulevardul Aviatorilor. suporterii echileolor de fotbal vor da nas in nas cu "tenebroasele transferuri ilegale, evaziunea fiscala si spalarea de bani", cazuri in care nu mai e vorba despre coruptie la nivel micro.

Marul stricat al societatii romanesti: Parlamentul si clasa politica

Miza documentarului este insa prezentarea marii coruptii, asociata in mod evident cu politicienii. "Majoritatea sunt intr-un fel sau altul corupti, spune organizatia nonguvernamentala Transparency International, care monitorizeaza atent coruptia", indica reportajul.

Monica Macovei este unul dintre persoanjele centrale ale documentarului, prezentata drept "cineva care stie totul despre coruptie", "un oponent fervent" al acesteia, demisa in urma cu un an pentru ca nu a cedat in fata politicienilor care voiau sa schimbe legislatia anticoruptie promovata de ea.

"Nu poti elimina coruptia din politica intr-o tara cu politicieni corupti. Ei au in maini toata puterea, pot schimba legi, pot adopta orice masuri vor si pot face totul impotriva ta", este declaratia lui Macovei in documentarul realizat de Journeyman Pictures.

O buna imagine in documentar o au DNA si Daniel Morar, "un tanar procuror responsabil cu anchetarea marii coruptii. "De aceasta data procurorul si-a luat in serios munca si au fost aduse acuzatii impotriva a opt membri ai parlamentului. Totusi, politicienii au contraatacat", arata documentarul.

Morar vorbeste despre tentativele legislativului de a modifica "oragnizarea, structura si competentele DNA", astfel incat sa nu mai poata ancheta parlamentari. Filmul prezinta in detaliu cazul fostului ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes, si consecintele difuzarii la TVR a imaginilor cu el in flagrant, dar si despre interogatoriile la DNA ale fostului premier Adrian Nastase, un om care "traieste intr-o casa uriasa, somptuos amenajata".

Concluzia documentarului este ca aceia care lupta impotriva coruptiei raman increzatori, avand sprijinul populatiei, a societatii civile, dar si a unei parti a presei. Si, mai mult, pe al Comisiei Europene. De altfel, romanii asteapta de la Europa acea presiune asupra liderilor lor, care sa ii determine sa faca reforma.