Conducerea firmei Dalli, care administreaza majoritatea parcarilor cu plata din Bucuresti, sustine ca rezilierea contractului anuntata de Sorin Oprescu va fi atacata in instanta imediat ce municipalitatea comunica motivele rezilierii. Conform contractului remis HotNews.ro, rezilierea este posibila doar „in cazul unor abateri grave si anume daca agentul (Dalli – n.red.) nu-si indeplineste obligatiile asumate pe o perioada de trei luni”. Pina acum Primaria nu a notificat nici rezilierea contractului, nici motivele, iar Sorin Oprescu se afla in vizita la Bruxelles.

Rezilierea contractului isi poate produce efectele nu mai devreme de 30 de zile de la momentul cand Primaria notifica firmei aceasta intentie. Pina in acest moment, Primaria nu a comunicat motivele pentru care Sorin Oprescu a luat decizia, acestea urmind sa fie cunoscute abia la sfarsitul saptamanii, dupa intoarcerea primarului general din vizita pe care o face la Bruxelles.

Contractul incheiat de firma Dalli cu Primaria Capitalei este in aplicabilitate pana cand instanta competenta se va pronunta, sustine societatea Dalli Exim SA, precizand ca asteapta motivarea scrisa a deciziei primarului general de suspendare a colaborarii. „Pana la pronuntarea instantei competente, contractul incheiat de Dalli este in aplicabilitate si clauzele financiare ale acestuia ne obliga la incasarea redeventei datorate municipalitatii", informeaza societatea citata, intr-un comunicat de presa remis Hotnews.ro.

Exploatarea parcarilor din centrul Capitalei a fost castigata in anul 1995, in urma unei licitatii internationale, la care au participat sapte firme. Dalli a oferit Primariei redeventa cea mai mare, respectiv 55,5 la suta din incasari. Societatea a fost infiintata in 1993 de omul de afaceri Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, care s-a retras ulterior din asociere.

In lipsa argumentelor pentru rezilierea contractului, Dalli acuza faptul ca miscarea este "o perdea de fum in spatele careia sa continue marile aranjamente".

“Suntem convinsi ca cei care au avut interesul sa acopere fraudele de zeci de milioane de euro, contractele de servicii paguboase pentru cetatenii Capitalei, sunt cei care au interesul sa pastreze abonamentul la banul public al acelorasi «baieti destepti». Suntem de asemenea convinsi ca acestia sunt cei care i-au prezent domnului primar general solutia salvatoare: rezilierea contractului cu Dalli. O perdea de fum in spatele careia marile aranjamente sa continue, pe aceeasi scena si cu aproape aceiasi actori”, sustine firma Dalli.

Firma se apara de acuza lipsei unor investitii, sustinind ca acestea pot fi doar cele permise de „configuratia stradala - marcaje, indicatoare, bariere in locurile posibile - deoarece nicaieri, in nicio capitala europeana, strazile nu permit altceva".

"S-a incercat introducerea experimentala a unor eliberatoare automate de tichete in zona Piata Amzei, pentru o perioada de cateva luni, dar aceastea s-au dovedit ineficiente, cetatenii platind mai putin de jumatate din sumele de parcatori, in aceeasi zona si perioada. Dalli a facut sase propuneri scrise Primariei Capitalei cu adresa oficiala si documentatie completa pentru concesionarea unor terenuri virane pe care Dalli intentiona sa construiasca pe cheltuiala proprie, parcari supraterane multietajate ce urmau a fi exploatate in parteneriat cu Primaria”, arata societatea in comunicatul de presa.

„Deoarece pe unele din acele amplasamente au rasarit constructii interesante, ridicate in regim privat, poate acum vom afla si noi, alaturi de domnul primar general, de ce nu am primit niciun raspuns si de ce au fost lipsiti bucurestenii de cateva mii de locuri de parcare, in acele zone de trafic foarte aglomerat. (...) Daca primarul general considera ca sunt aspecte ale activitatii Dalli care necesita imbunatatiri ele pot fi puse in practica de Dalli, atat din punct de vedere contractual cat si din punct de vedere functional”, explica sursa citata.

Compania sustine ca anul trecut a realizat un beneficiu net de 147.000 de euro, varsand la bugetul primariei 1,5 milioane de euro. Potrivit societatii, anuntarea de catre Sorin Oprescu a rezilierii contractului ar avea motivatii electorale. „Ori de cate ori se apropie o campanie electorala, cu precadere cea pentru alegerile locale, Dalli devine «cal de bataie» si capata brusc o culoare politica neconvenabila, se arata in comunicatul societatii.