Situatia medicilor romani a ajuns in atentia agentiilor internationale de presa. AFP comenteaza ca medicii romani emigreaza in numar tot mai mare catre Europa de Vest, determinati de salariile foarte mici si de conditiile de munca precare din tara. Acest fenomen risca sa afecteze si mai mult sistemul de sanatate romanesc, deja deteriorat, mai scrie agentia franceza, citata de Mediafax.

Potrivit unui sondaj efectuat la sfarsitul lui 2007 de fundatia Solidaritatea Medicala Europeana, 45 la suta dintre medicii si asistentele medicale din Romania vor sa plece in strainatate.

Principalul motiv invocat este acela al salariilor. Un medic in curs de specializare, adica dupa sase ani de studii generale si pentru o perioada de cel putin sapte ani, nu primeste decat un salariu de baza de 220 de euro pe luna. Salariul mediu in Romania este de aproximativ 350 de euro.

Potrivit statisticilor Colegiului Medicilor francez din mai 2008, numarul medicilor romani care lucreaza in Franta a crescut cu 320 la suta in ultimele zece luni. De altfel, de la inceputul anului, peste 7.000 de specialisti au solicitat Ministerului roman al Sanatatii recunoastere diplomei lor in strainatate.

Pe de alta parte, la Ministerul Sanatatii, nu se vorbeste inca de un "deficit" de medici la nivel national, ci numai de un "grad insuficient de ocupare a posturilor in unele specializari".

Cardiologii, urologii, neurochirurgii sau anestezistii lipsesc din multe spitale si numerosi bolnavi sunt constransi sa mearga intr-un judet vecin pentru a consulta un specialist.

Totusi, potrivit sondajului realizat de organizatia Solidaritatea Medicala Europeana, medicii sunt dispusi sa ramana in tara daca veniturile lor vor fi cuprinse intre 500 si 1.000 de euro.