Majorarea salariului minim nu se poate face sub presiune, chiar daca este legitima", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu dupa negocierile de astazi cu liderii sindicali. "Exista o hotarare de Guvern care conditioneaza majorarea salariului minim de trei factori: cresterea produsului intern brut, productivitatea si evolutia inflatiei. La primele doua conditii ne incadram, dar inflatia este in depasire fata de ceea ce am stabilit ca obiectiv pe ultimele 12 luni", a explicat primul ministru, care spune ca se va intalni, din nou, saptamana viitoare, cu reprezentantii sindicatelor, pentru noi negocieri.

Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca si reprezentantii BNR vor participa la negocieri, pentru a explica riscurile pe care anumite evolutii salariale le presupun.

"Masura trebuie cantarita bine. Romania nu trebuie sa sa procedeze ca in trecut, cand a intrat in spirala inflationista prin majorari salariale. Trebuie sa fim foarte realisti, sa nu luam masuri care sa pericliteze parcursul foarte bun al economiei romanesti in ultimii ani", a adaugat premierul.

"Urmeaza o noua intalnire saptamana viitoare si sper intr-o solutie realista", a mai afirmat el.

Liderii principalilor confederatii sindicale s-au intalnit, astazi, la Palatul Victoria, cu reprezentantii Guvernului pentru negocieri pe tema salariului minim pe economie. In timp ce sindicalistii solicita o majorare a salariului minim cu 40 de lei de la 1 iullie, de la 500, cat este in prezent, la 540, primul ministru sustine ca salariul minim nu poate fi majorat, invocand faptul ca acest lucru ar duce la cresterea inflatiei si ar afecta, astfel, si mai mult, veniturile romanilor.

Sute de sindicalisti au protestat in aceasta dimineata in fata sediului Guvernului, iar in aceasta dupa-amiaza reprezentantii lor s-au asezat din nou la masa negocierilor, anunta Realitatea Tv.

Ei cer majorarea salariului minim pe economie, in prezent de 500 de lei, la 540 de lei de la 1 august si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009. In caz contrar, sindicalistii ameninta ca vor organiza saptamana viitoare o actiune de amploare, care sa blocheze practic traficul în Capitala.

Primul ministru a afirmat, insa, saptamana trecuta, ca majorarea salariului minim cu 40 de lei nu este posibila in acest moment, din cauza ca ar duce la cresterea inflatiei. "Realitatea economica ne arata ca nu putem creste salariul minim la 540 de lei din cauza inflatiei. Cresterea salariilor ar duce la cresterea inflatiei, ceea ce ar afecta si mai mult veniturile, in conditiile in care se stie ca inflatia erodeaza veniturile", a aratat Calin Popescu Tariceanu.