Armata a fost pusa strategic sa patruleze alaturi de securitate, militie, USLA si graniceri, iar in randul militarilor au fost infiltrate persoane care apartineau securitatii si care au tras asupra manifestantilor de la Timisoara. Jurnalul Revolutiei contine aprecieri de natura a arata ca armata a fost un "tap ispasitor" al adevaratilor responsabili, informeaza NewsIn.

Documentul a fost desecretizat in urma solicitarii avocatilor din dosarul in care generalii Stanculescu si Chitac sunt acuzati de faptul ca au ordonat armatei sa traga in revolutionari la Timisoara. El a fost depus la cauza in urma cu cateva saptamani si contine descrierea pe ore, a evenimentelor de la Timisoara.

In ziua de 20 decembrie 1989, armata a fost lasata sa se confrunte singura cu manifestantii care se indreptau spre Piata Operei si consiliul Popular Judetean. Mai exact, "trupele de securitate, Militia, Securitatea in civil, trupele U.S.L.A. au disparut foarte rapid din dispozitive", se arata intr-o sinteza a actiunilor desfasurate de armata in garnizoana Timisoara, din perioada 16-31 decembrie. "In fata coloanelor de demonstranti care mergeau catre zonele centrale ale orasului a ramas numai armata", se precizeaza in jurnalul Revolutiei de la Timisoara.

Comandantul unitatii militare din Arad, martor al evenimentelor, a raportat ca "printre militarii care au actionat pe Calea Girocului s-au strecurat si persoane necunoscute, in uniforma, care aveau lanterne foarte puternice cu care luminau balcoanele blocurilor din apropiere, dupa care trageau asupra lor".

"Rezulta ca, in perioada 16 - 21 decembrie 1989, la Timisoara, printre soldati au fost infiltrate diverse persoane. Astfel, au fost persoane imbracate in uniforma kaki si care detineau armament foarte sofisticat. Era armament de lupta de provenienta straina, care nu era in dotarea Armatei si cu care s-a tras inclusiv chiar si in soldati. Va dau un singur exemplu. Pe 17 decembrie au fost depistate cinci persoane straine care atacau masini de lupta ale armatei. Atunci cand au fost depistate, acele persoane care erau imbracate in uniforma specifica armatei au fugit.

Spatiul aerian era survolat de niste aparate de zbor mici, despre care nu s-a stabilit nici pana in prezent de unde proveneau. Au fost impuscati multi soldati, s-au atacat tancuri ale armatei. Documentele depuse de noi la dosar arata ca printre persoanele infiltrate in randul celor de la Timisoara se aflau oameni din Unitatea Speciala de Lupta Antiterorism si din Securitate", a declarat Avocata lui Victor Stanculescu, Alice Draghici.

Inainte de 21 decembrie, la Timisoara au fost ucisi 73 de protestatari.