Romanii sunt, in majoritate (53%), nemultumiti de viata personala, inscriindu-se alaturi de bulgari, unguri si portughezi in elita nemultumitilor din statele membre ale Uniunii Europene, releva Eurobaromentrul publicat, miercuri, de reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Totodata, romanii se afla si printre cei mai optimisti europeni, apreciind ca atat viata personala, cat si societatea se indreapta in directia corecta.

  • Romanii sunt nemultumiti de nivelul de trai, dar sunt optimisti ca viata personala se va imbunatati in urmatorul an
  • Numarul celor nemultumiti este in scadere cu 10% fata de acum doi ani
  • Romanii se declara increzatori in Uniunea Europeana si cred ca Romania se indreapta in directia corecta
  • Increderea in institutii a crescut in ultimul an, in special cea in mass media

Romanii sunt optimisti, dar printre cei mai nemultumiti europeni, sunt concluziile analizei Eurobarometrului, realizata de sociologul Dumitru Sandu, care argumenteaza ca nemultumirea si optimismul sunt legate, in principal, de starea materiala si de increderea in institutii. Polonezii, slovacii, bulgarii si lituanienii au starea de spirit cea mai asemanatoare cu a romanilor.

Pe de o parte, romanii sunt nemultumiti de actuala lor situatie financiara, 64% admitand ca platesc cu mare sau foarte mare greutate facturile lunare, iar pe de cealalta o treime apreciaza ca puterea de cumparare a gospodariei lor a crescut in ultimii cinci ani. In acelasi timp, increderea romanilor in institutiile statului a crescut, fiind alimentata si de perspectivele Romaniei ca stat membru UE.

Numarul celor nemultumiti s-a redus cu 10% in ultimii doi, constata aceeasi analiza, care plaseaza polul opus - cel "al fericirii" - in Suedia, unde 95% dintre cetateni se declara multumiti. Polul fericirii sociale in UE este in tarile nordice, in special in Suedia, Danemarca, Finlanda si Olanda.

Totodata, suedezii sunt optimisti ca viata personala se va imbunatati, intr-o masura asemanatoare cu romanii.

Romanii, suedezii, danezii si britanicii se claseaza in topul optimismului, peste 39-40% dintre cei intervievati considerand ca viata lor se va imbunatati in urmatorul an.

Pe langa optimism individual, romanii manifesta si optimism societal. Peste 50% dintre romani, finlandezi, estonieni, maltezi si ciprioti spun ca societatea in care traiesc se indreapta in directia corecta.

Raportul arata ca optimismul este generat de mai multi factori, printre care multumirea fata de propria viata, sporirea puterii de cumparare, parerea buna despre institutii. O treime dintre romani declara ca puterea de cumparare a sporit in ultimii cinci ani, 27%, dimpotriva, afirma ca a scazut, iar restul apreciaza ca nu s-a schimbat.

Desi increderea in Justitie s-a mentinut, ca in anii anteriori, in jurul a 26-28%, mass media, Parlamentul, partidele politice si guvernul au castigat in incredere. Cel mai mult a crescut increderea in media, cu 10% in presa scrisa si radio si cu 6% in televiziuni. Increderea in Parlament a urcat de la 17% la 22%, in partide de la 11 la 18%, iar in guvern de la 21 la 25%.

Romanii se arata increzatori si in Uniunea Europeana, alaturi de cetatenii altor sase state, in care doua treimi dintre cei chestionati au spus ca au foarte multa incredere: Estonia, Cipru, Belgia, Spania, Slovacia, Slovenia.