Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, care se reuneste marti si miercuri la Patriarhie, l-a asezat in scaunul de Mitropolit al Olteniei pe PS Irineu Slatineanul. Arhiereul episcopiei Ramnicului a fost ales in al doilea tur de scrutin cu 24 de voturi pentru si o abtinere.

Pentru aceeasi pozitie a mai fost propus si Vincentiu Ploiesteanul, episcop-vicar patriarhal. Din cei 52 de membri ai Sfantului Sinod, 47 au fost prezenti la lucrarile de marti, 24 au votat pentru PS Irineu Slatineanul, iar 22 pentru episcopul-vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanul.

Dupa alegerea sa, noul Mitropolit al Olteniei, PS Irineu Slatineanul, a declarat ca se va baza pe experienta sa europeana si ca este deschis oricarui dialog.

“De 17 ani, de cand am venit de la Paris, nu am incetat sa aprofundez problemele oamenilor. Egoismul nu poate produce valori. Consider ca experienţa europeana, dar si cea a inaintasilor mei, ma va ajuta sa duc la bun sfarsit sarcina care mi-a fost incredintata. Alegerea mea ca intaistatator al Mitropoliei Olteniei este o randuială divina, datorez acest rezultat lui Dumnezeu, dar el lucreaza prin oameni, iar membrii Sfantului Sinod mi-au incredintat acest mandat” a mai spus noul Mitropolitul al Olteniei.

PS Irineu Slatineanul a urmat studii de teologie la Bucuresti si la Paris, in 1991 fiind numit doctor in teologie la Institutul Saint Serge din Paris.

Din 1991 este arhiereu-vicar al episcopiei Ramnicului, iar din 1994, este si conferentiar la facultatile de teologie din Sibiu şi Craiova.

Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica, noul Mitropolit al Olteniei va fi intronizat pe 27 iulie, la ceremonie participand si Patriarhul Daniel care a ocupat pana acum pozitia interimara de Mitropolit al Olteniei.

Din agenda de discutii a Sinodului BOR mai face parte si analiza cazului Mitropolitului Nicolae Corneanu al Banatului care s-a impartasit la greco-catolici pe 25 mai, la slujba de sfintire a bisericii greco-catolice din Timisoara, cu hramul “Sfanta Maria - Regina Pacii si a Unitatii”.

Sfantul Sinod mai trebuie sa decida ce sanctiune sa aplice episcopului Oradei, Sofronie Drincec care a oficiat slujba sfintirii apei la Boboteaza impreuna cu episcopul greco-catolic de Oradea.