"Ministerul Educatiei face publice doar niste date generale privind promovabilitatea, dar ascunde datele efective despre promovabilitate. Am avut o frauda generalizata, dupa ceea ce am numit eu manuale de copiat la bacalaureat - manuale cu rezolvare", a acuzat, din nou, astazi, profesorul Gheorghe Radulescu.

El a prezentat date privind promovabilitatea la bacalaureat, sustinand ca in 21 de judete, procentul de promovabilitate a fost de peste 90%. In plus, a aratat el, exista diferente foarte mari intre procentele de promovabilitate pe judete la bacalaureat, "fapt care demonstreaza ca a fost o frauda generalizata la examen".

Gheorghe Radulescu sustine ca in judetul Suceava, de unde "intamplator, este originar ministrul educatiei si unde a facut nenumarate vizite si a taiat panglici", procentul de promovabilitate a fost de 98%. Un procent similar s-a inregistrat si in judetul Valcea - 92%, de unde este originara Svetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei.

Gheorghe Radulescu a aratat ca exista si judete cu procente de promovabilitate apropiate de realitate, in jur de 60%-65%, Buzau, Sibiu, Tulcea, Prahova, Braila, Ialomita, iar tocmai diferentele foarte mari dintre procentele de promovabilitate pe judete demonstreaza, potrivit lui Gheorghe Radulescu, faptul ca "a fost frauda generalizata la bacalaureat".

Gheorghe Radulescu mai spune ca, in unele judete, ponderea notelor cuprinse intre 9 si 9,99 se apropie de 50% din totalul elevilor promovati.

Gorj:

elevi promovati: 3.821

note intre 9 - 9,99: 1.791 (47%)

Mehedinti

elevi promovati: 3.178

note intre 9 - 9,99: 1.400 (44%)

note intre 8 - 8,99: 1.148 (36%)

note intre 7 - 7,99: 476 (15%)

note intre 6 - 6,99: 95 - adica doar 3%.

Gheorghe Radulescu a arat ca aceste rezultate sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat multi dintre elevii care au luat note mari au studiat la fara frecventa, ceea ce "contrazice flagrant situatia scolara a elevilor".

In ceea ce priveste procentul de promovabilitate foarte mic inregistrat in Ilfov (38%), Radulescu considera ca motivul este faptul ca majoritatea elevilor buni invata in Bucuresti.

Profesorul a respins ideea ca declaratiile pe care le-a facut ar avea vreo conotatie politica si a aratat ca este membru PNL din 1995, participand la elaborarea programelor de guvernare pe probleme de invatamant.

"Incercarile de a spune ca sunt lupte interne de partid sunt gresite", a afirmat el, adaugand ca a ales sa faca publice aceste declaratii "dat fiind pozitia complet eronata a ministrului Adomnitei".

In urma cu o saptamana, Gheorghe Radulescu, profesor din Capitala, a prezentat presei mai multe lucrari identice pe care le corectase la examenul de bacalaureat, cerand demisia ministrului educatiei, Cristian Adomnitei, si a secretarului de stat Svetlana Preoteasa ca urmare a fraudelor descoperite in acest an la examen.