Intalnirile de luni ale ministrului roman de externe Lazar Comanescu cu premierul moldovean Zinaida Greceanii, presedintele Vladimir Voronin si ministrul de externe Andrei Stratan au marcat dezghetul relatiilor romano-moldovene. Precautia a caracterizat declaratiile de presa facute de cei doi sefi ai diplomatiilor care si-au anuntat intentiile de "fortificare a relatiilor politice, economice si sociale dintre Republica Moldova si Romania", dupa cum a spus ministrul Stratan.

Din declaratiile celor doi ministri de externe - presa nu a avut acces la intalnirile oficiale - nu a reiesit clar daca s-au facut progrese pe relatia bilaterala, ci s-a remarcat o mare precautie si s-a lasat impresia ca unele subiecte, cum ar fi tratatul de baza si cel de frontiera, sunt inca tabu.

Ministrul moldovean de externe a aratat ca agenda discutiilor a cuprins "un spectru larg al relatiilor bilaterale", discutindu-se si despre probleme care s-au acumulat pe durata cooperarii dintre cele doua state, fara a se referi in mod concret la acestea.

Seful diplomatiei moldovene a dat asigurari privind " continuarea discutiilor si a dialogului pentru identificarea solutiilor la problemele care mai exista".

In contextul in care marti, reprezentantii autoritatilor moldovene si cei ai Bruxelles-ului vor avea dialog pe tema continutului acordului privind cooperarea dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, autoritatile moldovene au discutat cu ministrul Lazar Comanescu despre intentiile, aspiratiile si calea Republicii Moldova spre UE si despre optica in abordarea subiectelor cu partenerii europeni.

Ministrul Andrei Stratan si-a exprimat optimismul si convingerea ca documentul care se va incheia cu UE va fi unul mai avansat decat acordul de cooperare avut in ultimii zece ani. La randul sau, Comanescu a transmis mesajul deja cunoscut al Romaniei de sustinere "ferma" a Republicii Moldova pentru apropierea cat mai rapida de UE.

Comanescu a spus ca ministerele de linie din Romania si-au oferit expertiza pentru ca "integrarea in UE tine de intreg spectrul unei tari".

Ministrul roman a discutat cu presedintele Voronin despre solutionarea problemei transnistrene si despre pasii care vor fi facuti in formatul 5+2. "Suntem recunoscatori statelor UE, inclusiv Romaniei, pentru afirmarea principiilor privind integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Republicii Moldova", a declarat Stratan.

Mesajul Bucurestiului pe aceasta tema a fost confirmarea "foarte categorica" a sprijinului Romaniei pentru solutionarea conflictului transnistrean.

Declaratiile oficiale privind problema infiintarii de consulate romanesti in Moldova, a tratatului de baza si a celui d e frontiera au fost evazive.

Comanescu a spus doar ca s-a discutat despre "cadrul relatiilor bilaterale juridice"si ca se fac progrese, iar in curand vor exista si rezultate.

In ciuda formulelor de adresare calduroase dintre cei doi omologi, Comanescu numindu-l pe Stratan "drag prieten", declaratiile de presa comune au fost extrem de rezervate si precaute. Comanescu i-a multumit omologului sau pentru programul "deosebit de dens si de fructuos" si a subliniat ca "relatiilor dintre cele doua tari vecine se vor dezvolta".

Ministrul roman de externe va avea, in a doua parte a zilei de luni, intalniri cu presedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, cu vicepremierul Igor Dodon si cu primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca.