Consiliul National al Audiovizualului si Ministerul Educatiei au semnat un protocol de colaborare privind tiparirea unei brosuri ce va contine greseli de exprimare ale jurnalistilor. Brosurile vor fi distribuite in toate scolile si pot fi folosite ca material didactic la orele de limba romana. Brosura va cuprinde greselile grave din exprimarea unor jurnalisti romani, anunta BBC, citat de Rador.

Initiativa apartine CNA, care a lansat o campanie pentru pedepsirea abaterilor gramaticale la radio si televizor. Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a declarat pentru BBC ca scopul acestei brosuri este de a-i indemna pe elevi sa nu preia greselile din presa: "Incercam sa facem un pas in plus, dincolo de a sanctiona posturile care 'calca stramb' din acest punct de vedere, si incercam acum sa prevenim, daca vreti, sa ne intoarcem la originea fenomenului, adica la scoala, acolo unde se formeaza oamenii care intr-o buna zi vor lucra ca jurnalisti. Incercam, inca de pe acum, sa dialogam cu ei, prin profesorii lor, sa aiba la dispozitie acest material".

Abaterile gramaticale sunt preluate din rapoartele de pana acum ale CNA care, in colaborare cu Institutul de Lingvistica al Academiei Romane, a supravegheat programele institutiilor de presa din Romania.

Brosura va contine atat greselile, cat si formele corecte care ar fi trebuit folosite. Lucrarea va fi editata de Ministerul Educatiei si va fi impartita elevilor si profesorilor. Brosura urmeaza sa fie tiparita in 50.000 de exemplare, care vor fi distribuite in scoli, biblioteci si chiar facultati.

CNA si Institutul de Lingvistica al Academiei Romane au realizat pana acum patru rapoarte asupra calitatii limbii romane in audiovizual. Studiile arata ca printre cele mai frecvente greseli de exprimare la radio si televiziune se numara dezacordurile. Sunt facute, mai cu seama, in timpul transmisiunilor in direct. CNA a trimis scrisori unor institutii de presa prin care erau avertizate ca unii jurnalisti nu vorbesc corect romaneste.