Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, istoricul Marius Oprea, i-a acuzat pe presedintele Traian Basescu si pe procurul general Laura Codruta Kovesi ca blocheaza toate dosarele penale impotriva fostilor tortionari comunisti. El a anuntat joi ca va depune saptamana viitoare o noua sesizare penala impotriva peste 60 de fosti securisti, informatori si activisti PCR implicati in torturarea luptatorului anticomunist Vasile Paraschiv.

"Nu cred ca atata vreme cat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va fi condus de Kovesi vom vedea in puscarie vreun criminal comunist" a declarat pentru HotNews.ro Marius Oprea, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR). Afirmatia a fost facuta in contextul in care Oprea a anuntat ca va depune, pe 8 iulie, la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia parchetelor militare, o sesizare in legatura cu zeci de tortionari care l-au cercetat si torturat pe luptatorul anticomunist Vasile Paraschiv.

El l-a acuzat si pe presedintele Traian Basescu de blocarea acestor investigatii si de faptul ca se foloseste de condamnarea comunismului, facuta la sfarsitul anului 2006 in Parlament, doar pentru a aduna capital politic. "Presedintele Basescu ar trebui sa-si retraga afirmatia cum ca regimul comunist a fost criminal, atata vreme cat nici un criminal al regimului nu este condamnat", a spus Oprea.

El a exemplificat cu un caz descoperit de IICCR, a unei persoane care a fost torturata de patru ofiteri de securitate, iar procurorii militari i-au incadrat la infractiunea de abuz in serviciu, nu de crima impotriva umanitatii, astfel incat faptele au fost precrise si au scapat nepedepsiti. "De cate ori ne interesam de aceste dosare, procurorii ne raspundeau ca lucreaza la identificarea acelor tortionari, desi in sesizarile noastre i-am identificat in clar", a completat Oprea. El afirma ca procurorii nici macar nu au citat pe cineva pentru audieri, desi unele sesizari au fost depuse inca de acum, doi ani.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi nu a putut fi contactata pentru a se exprima vis a vis de acuzele lui Marius Oprea, intrucat este intr-o vizita oficiala in afara tarii. Procurorul Simona Frolu, de la Biroul de Presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a precizat pentru HotNews.ro ca procurorii fac investigatii in aceste dosare.

"IICCR a depus la Sectia Parchetelor Militare 11 sesizari privind 98 de persoane. Acestea au fost repartizate la doi procurori cu experienta, printre care si generalul Dan Voinea, magistrati care se bucura de tot suportul conducerii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a precizat Frolu.

„Marti, vom depune la parchet cea de-a saptea sesizare in legatura cu abuzurile asupra lui Vasile Paraschiv. Sunt aproape 70 de fosti ofiteri de securitate, activisti de partid si informatori in aceasta sesizare”, a declarat, pentru NewsIn, presedintele IICCR, Marius Oprea.

In cuprinsul sesizarii, se precizeaza ca cei aproape 70 de tortionari sunt „fosti angajati ai unor institutii represive ale statului comunist totalitar” sau „medici psihiatri”, iar, incepand cu anul 1963, acestia l-au cercetat abuziv, l-au rapit, l-au torturat in mod repetat, l-au suspus la tratamente crude, inumane si degradante pe anticomunistul Vasile Varaschiv.

„Cu ocazia majoritatii anchetelor la care a fost supusa, partea vatamata (Vasile Paraschiv - n.red.) a fost torturata, batuta cu salbaticie, iradiata si amenenintata cu moartea, scopul principal al acestui tratament fiind acela de a o determina sa renunte la atitudinea ostila fata de regimul comunist si la revendicarile sale”, se mai arata in sesizarea IICCR.

In sesizare, apar doar doua nume, medicul Mircea Pitcaru si fostul procuror Ion Baloiu. Potrivit documentelor IICCR, Pitcaru, de la Spitalul Voila din Campina, l-a diagnosticat, pe 2 decembrie 1976, cu „paranoia” pe Vasile Paraschiv, desi din probele adunate de IICCR reiese ca acesta nu era bolnav mintal. De asemenea, fostul procuror-sef al Procuraturii civile din Ploiesti, Ion Baloiu, a intocmit, in anul 1977, un dosar inaintat Tribunalului Prahova in vederea internarii pe viata a lui Vasile Paraschiv intr-un camin de bolnavi mintal cronici.

Vasile Paraschiv este a fost prima persoana care a incercat crearea unui sindicat liber al muncitorilor din Romania in regimul comunist.