Femeile insarcinate pot dona sau depozita, pentru uz propriu, celule stem, in prima banca de sange placentar din Romania, care functioneaza in regim privat, incepand din iulie, in Cluj, relateaza NewsIn.

Celulele stem, care se recolteaza din cordonul ombilical sau din sangele placentar, sunt folosite in special in cazuri de leucemie - boala din cauza careia mor, anual, peste 4.000 de oameni in toata lumea.

"Laboratorul de depozitare se afla la Cluj, insa, pentru recoltare, colaboram cu toate spitalele judetene din tara. Astfel, orice mama care doreste sa depoziteze sau sa doneze celule stem poate cere sa i se recolteze sange placentar la nastere. Recoltarea sangelui placentar este o procedura simpla, care dureaza intre 30 de secunde si 3 minute", a precizat Sergiu Habago, managerul companiei Cord Blood Center - care detine banca privata de celule stem.

Recoltarea, transportul si procesarea celulelor stem, in cazul mamicilor care doresc sa doneze sange placentar, este gratuita. Femeile care vor sa stocheze celulele stem in banca privata, care vor fi folosite in cazul in care copiii lor se imbolnavesc, trebuie sa plateasca 3.270 lei pentru recoltare si procesare, plus o taxa de 17 euro si TVA - pentru intretinerea celulelor in banca privata.

Managerul Cord Blood Center a mai precizat, ca in cazul donatiilor de sange placentar, cazurile de compatibilitate intre donator si pacient sunt foarte mici, de 1 la 2.000.000. "Doar in cazul fratilor si surorilor, compatibilitatea este de aproximativ 25 la suta", a completat Habago.

Prima recoltare de celule stem s-a facut in Romania in anul 2006, insa, in prezent, unitatile de sange placentar sunt depozitate intr-o banca privata din Slovacia. In banca privata din Slovacia exista peste 3.000 de unitati de sange recoltate din Romania.

Pana acum, in toata lumea, au fost efectuate 10.000 de transplanturi de sange placentar.