Colegiul Medicilor a decis, astazi, sa il sanctioneze cu avertisment pe chirurgul Bogdan Rotareasa, acuzat ca ar fi tinut un pacient pe masa de operatie 10 ore in loc de 3, cat era normal pentru acea interventie chirurgicala, anunta televiziunile de stiri. Pacientul in varsta de 73 de ani a murit in urma operatiei, iar in raportul medico-legal se arata ca moartea pacientului a fost violenta si s-a datorat unui soc hemoragic si chirurgical. In document mai scria ca operatia a fost corect indicata, dar condusa si executata in mod necorespunzator.

Medicii legisti au constatat mai multe leziuni, printre care sfasierea aortei si ruperea venei pulmonare drepte superioare.

Colegiul Medicilor nu a luat deocamdata o decizie si in cazul lui Alexandru Cornea, colegul lui Bogdan Rotareasa, care a efetuat impreuna cu acesta interventia chirurgicala.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat luna trecuta in cazul celor doi medici, la trei luni de la decesul pacientului.

Directorul Institutului de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, unde fusese efectuata operatia, declara, luna trecuta, pentru Realitatea Tv, ca cei doi medici acuzati de malpraxis "au cel mai mare grad de mortalitate din spital, iar costurile de ingrijire practicate de cei doi sunt, de asemenea, cele mai ridicate".

Alexandru Cornea si Bogdan Rotareasa au sustinut, insa, ca ceea ce li se intampla este rezultatul conflictului dintre ei si conducerea spitalului. Bogdan Rotareasa a declarat, la Realitatea Tv, ca "Taierea aortei a fost necesara pentru a rezolva leziunea pentru care s-a operat pacientul iar sfasierea ventricului stang este un tip chirurgical prin care se introduce un dispozitiv. Toti acesti tipi operatori sunt descrisi in carti si se practica. Operatia a durat asa mult datorita unei complicatii pulmonare, care a fost intr-adevar neasteptata. Eu am cerut ajutorul celor doi sefi ai mei, care nu au venit. Unul dintre ei opera la doar doua sali distanta".